Külföldi hírek

2010. október 30., szombat, Közélet

Orbán: izgalmas lesz az EU-elnökség
Sokkal izgalmasabb lesz Magyarország januárban kezdődő féléves elnöksége az Európai Unió élén, mint korábban gondolni lehetett, mert az eredetileg összeállított témák mellett az asztalra kerültek olyan aktuális kérdések is, mint a tagországok közti gazdasági koordináció, a 2020-ig tartó stratégiai elképzelések vagy egy esetleges kormányközi konferencia a most elhatározott szerződésmódosítás miatt — vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök.

Hozzátette: a következő félév rendkívül fontossá nőtte ki magát, így a magyar elnökséget kiemelt figyelem is övezi majd. Miközben eddig egyszerű bürokratikus felkészülésben kellett gondolkodni, most ,,világossá vált, hogy kellő nyitottsággal és intellektuális felkészültséggel... a legfontosabb kérdésekben eredményeket kell elérni".


Nem teszik szóvá a szlovák büntetéseket
Orbán Viktor most nem kívánja szóvá tenni a szlovák nyelvtörvény alapján az utóbbi napokban kirótt büntetéseket, mert megállapodott Iveta Radicová szlovák kormányfővel: december végéig a nyilvánosság előtt nem nevesítenek kétoldalú konfliktusokat. A miniszterelnök elismerte, hogy a probléma létezik, de hangsúlyozta: köti az a megállapodás, hogy kormányfői szinten nem szólalnak meg, akkor sem, ha volna rá okuk. ,,Most éppen lenne" — jegyezte meg. Orbán szerint most ,,hagyni kell a külügyminisztereket meg a lejjebb lévő szinteket dolgozni". ,,Bizalomépítési szakaszban vagyunk" — érvelt amellett, hogy most nem lenne helyes, ha szóvá tenné az ügyet.


Bombariadó Amerikában
A bombariadót Philadelphia, Newark és New Jersey repterén rendelték el. A hatóságok szerint az óvintézkedésre azért volt szükség, mert az angliai Birminghamben ,,valami gyanúsat" találtak egy szállítógép fedélzetén, de a bombavizsgálat eredménye negatívnak bizonyult. Philadelphiában és Newarkban biztonságos helyre vontatták a Nagy-Britanniából érkezett szállítógépeket, az előző városban kettőt, az utóbbiban egyet. A CNN értesülése szerint az amerikai hatóságokhoz egy szövetséges állam intézett figyelmeztetést ,,chicagói zsinagógákba irányuló jemeni csomagokkal kapcsolatban". A hírtelevízió szerint minden Jemenből érkező csomagot átvizsgálnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2010-10-30: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Ismét bizalmatlankodik az ellenzék
Két nappal a legutóbbi bizalmatlansági indítvány bukása után az ellenzék újabb bizalmi szavazást kezdeményezett a kormány ellen. Az SZDP és az NLP tegnap nyújtotta be az újabb indítványt, szűk egy nappal azt követően, hogy a kormány csütörtökön felelősséget vállalt az oktatási törvényért.
2010-10-30: Közélet - Iochom István:

Körmönfontak. Fonatok, csomók, bogok (Kiállítás a Céhtörténeti Múzeumban)

A tegnap délután megnyílt kiállítás a Határok Nélkül — Hagyományőrző kézművesség Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Sajó völgyében, Háromszéken és Burgenlandban című rendezvénysorozat újabb állomása Szolnok Rozsnyó és Eisenstadt után.