Belföldi hírek

2010. október 30., szombat, Belföld

Ismét bizalmatlankodik az ellenzék
Két nappal a legutóbbi bizalmatlansági indítvány bukása után az ellenzék újabb bizalmi szavazást kezdeményezett a kormány ellen. Az SZDP és az NLP tegnap nyújtotta be az újabb indítványt, szűk egy nappal azt követően, hogy a kormány csütörtökön felelősséget vállalt az oktatási törvényért.

A huszonkét oldalas dokumentumot együtt dolgozták ki és adták le a három párt szakértői, a liberálisokat Eugen Nicolăescu alelnök, a függetlenek pártját Cristian Du­mitrescu tiszteletbeli elnök, a szociáldemokratákat pedig Ecaterina Andronescu volt tanügyminiszter képviselte. Az alkotmány értelmében a felelősségvállalás pillanatától számított három napon belül lehet bizalmatlansági indítványt benyújtani, ezt a parlament két házának együttes ülésén, öt napon belül kell ismertetni. Újabb három nap múlva következik az indítvány vitája és a szavazás. Ha az indítványt elfogadja a parlament, a kormány megbukik, ha viszont elutasítja, a felelősségvállalás tárgyát képező törvénytervezet elfogadottnak számít. A kormány megbuktatásához legalább 236 szavazat szükséges, ez azonban több, mint amennyivel az ellenzék rendelkezik. A szerdai szavazáson az ellenzék csak 219 voksot tudott összesíteni.


Fizet az IMF, ha fizet az állam
Az IMF felkérte a kormányt, hogy fizesse ki tartozásainak egy részét, ez az előfeltétele az újabb kölcsönrészlet decemberben esedékes folyósításának. A küldöttség azzal szembesült, hogy az állam egészségügyi kinnlevőségei szeptemberben újabb egymilliárddal nőttek, pedig szeptemberben már kétmilliárdot kifizettek az ágazatnak. Kormányzati források szerint a nemzetközi pénzintézetek hasonló helyzetet találtak a közlekedésnél, az infrastrukturális projekteknél és elsősorban a helyi hatóságoknál. Az IMF-küldöttség legalább a központi tartozások kifizetéséhez ragaszkodik, aggódnak, hogy a valutaalap vezetőtanácsa nem tesz ismét kivételt ebben az ügyben. Az állam kinnlevőségei (kilencven napnál régebbi tartozásai) június végén elérték a kétmilliárd lejt, ez majdnem kétszerese az IMF által meghatározott célösszegnek. Az Adó és Pénzügyi Hivatal adatai szerint 2010-ben csak félmilliárddal csökkent az állam magáncégek felé felhalmozott adóssága, és szeptember végén ez összesen elérte az 1,5 milliárd lejt. A készenléti hitelszerződés 2009-es megkötése óta Románia minden felméréskor kérte, az IMF tekintsen el ettől a feltételtől, mert nem sikerült beilleszkednie a tervezett keretbe. A valutaalappal kötött megállapodás szerint március végéig 1,27 milliárdra, fél évig 1,09 milliárdra, az első kilenc hónap után 810 millióra, év végéig pedig 480 millióra kellene csökkenniük az állam tartozásainak. A teljes kifizetés határideje 2011. április.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 954
szavazógép
2010-10-30: Belföld - :

Hírsaláta

ROMÁN EGYETEMEN TANULNAK TOVÁBB. Az érettségizett romániai magyar diákok szinte fele-fele arányban választják a magyar, illetve román nyelvű képzést, ami arra is rávilágít, hogy magyar szakkínálat tekintetében nagyok a hiányosságok — derül ki a Kolozsvári Akadémiai Bizottság által megrendelt felmérésből.
2010-10-30: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Orbán: izgalmas lesz az EU-elnökség
Sokkal izgalmasabb lesz Magyarország januárban kezdődő féléves elnöksége az Európai Unió élén, mint korábban gondolni lehetett, mert az eredetileg összeállított témák mellett az asztalra kerültek olyan aktuális kérdések is, mint a tagországok közti gazdasági koordináció, a 2020-ig tartó stratégiai elképzelések vagy egy esetleges kormányközi konferencia a most elhatározott szerződésmódosítás miatt — vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök.