Hírsaláta

2010. november 2., kedd, Belföld

NYAKIG VAGYUNK. Ellentétben saját és miniszterelnöke korábbi nyilatkozataival, amióta megjárta az Európa Tanácsot, Traian Băsescunak az a véleménye, hogy az országot újabb gazdasági válság fenyegeti, ami szerinte nem csoda, hisz Európa és Amerika sem küzdötte még le a krízist. (Realitatea)

PÁRTPROPAGANDA A KÖZSZOLGÁLATI TELE­VÍZIÓBAN. Amióta ismét Rodica Culcer a tótumfaktum a román közszolgálati televízióban, az teljesen a hatalom propagandagépezetévé vált, a nézők manipulálása megszokott hétköznapi tény az intézményben. Lăzărescu elnöknek ugyanis nincs beleszólása a tévé politikájába — az az állami és kormánypropaganda eszköze. A különben pergő nyelvű Culcer egyszerű mikrofonállvánnyá silányul, ha valamelyik nagykutya megjelenik a stúdióban. (Ziare.com)
REGIONÁLIS TÉVÉT INDÍT A BENEDEK CSALÁD. Új regionális magyar nyelvű tévéadó indul Marosvásárhelyen. A Zi de zi napilap úgy tudja, az RMDSZ városi szervezetének elnöke, Benedek István és testvére, a magyar érdekvédelmi szervezetből a parlamenti választásokat követően kizárt Benedek Imre, valamint Benedek István fia áll a kezdeményezés hátterében. A lap utóbbi nyilatkozatát idézve arról ír: a Benedek család meg akar vásárolni egy televízióadót, amelyet regionálissá kíván fejleszteni anélkül, hogy megnevezné, melyik műsorszóróról van szó. Az új tévéadó jövő januárban sugározná első adásait, mert fontosnak tartják, hogy már az RMDSZ februári kongresszusakor az éterbe küldje saját gyártású produkcióikat. Az új tévé neve BBTV vagy B3 TV lesz, "mert mi mindig csapatban dolgozunk", magyarázta ifj. Benedek István, aki szabad kezet kapott az adó beindításában. A Benedek család egy éve megvette és újraindította a Központ című hetilapot is.
CSEMPÉSZETT KOPORSÓSZEG. Szeptemberben a cigaretta-feketepiac aránya elérte a 24,4 százalékot a júliusi 21,3 százalék után, de még így is a januári 36,2 százalék alatt marad — áll a Novel felmérésében. A csempészcigi aránya régiónként is változik: az ország nyugati felében 48,1, északkeleten 40,9, északnyugaton 33, a középső régióban 16,5, míg Bukarestben csak 11,1 százalék. A legtöbb csomag illegális cigaretta Moldova Köztársaságból (31,5%), Ukrajnából (24%) és Szerbiából (21,7%) származik. A gyártók becslése szerint 2010-ben összesen harmincszázalékos lesz a feketekereskedelem aránya a dohánypiacon. (Mediafax)
ELNÖK MARADT C. V. TUDOR. Visszaválasztották Cor­ne­liu Vadim Tudort a Nagy-Románia Párt elnökének, miután senki nem mert szembeszállni vele. Szombaton a párt ötödik kongresszusán megerősítették funkciójában az európai parlamenti képviselőt. A bukaresti Romexpo-csarnokban tartott kongresszuson részt vett Bukarest főpolgármestere, Sorin Op­res­cu, valamint kínai és észak-koreai diplomaták is. (Agnus Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2010-11-02: Közélet - Kuti János:

Bizalmassági indítvány? (A múlt hét)

Azt rebesgetik, hogy az ellenzéki pártok nem is igazán akarják megbuktatni a kormányt, mert nem tudják, mit is kellene kezdeni az országgal. Lehet, hogy bizalmasan egyeztettek a kormánypártokkal minderről, és ezek a bizalmatlansági indítványok igazság szerint bizalmassági indítványok?
2010-11-02: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

A minimálbér kedvező hatása
A minimálbér növelése kedvezően hatna a költségvetésre, még akkor is, ha 750 lejre emelnék — ez derül ki az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) által tegnap ismertetett számításokból. Dumitru Costin BNS-elnök elmondta: nem a minimálbér befagyasztása, annak növelése a megoldás.