Belföldi hírek

2010. november 2., kedd, Belföld

A minimálbér kedvező hatása
A minimálbér növelése kedvezően hatna a költségvetésre, még akkor is, ha 750 lejre emelnék — ez derül ki az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) által tegnap ismertetett számításokból. Dumitru Costin BNS-elnök elmondta: nem a minimálbér befagyasztása, annak növelése a megoldás.

A munkanélküliség csapdájának elkerüléséért szükséges a minimálbér növelése, hiszen a legalacsonyabb jövedelem és a szociális juttatásokból származó jövedelem közötti különbség oly csekély, hogy az nem ösztönzi a munkavállalást. A béremelés költségvetésre mért hatása 358 millió lej és 1,1 milliárd lej közötti. Voinea szerint két tényező közvetett módon befolyásolhatja a számításokat: bizonyos cégek például a megemelt minimálbér miatt feketén dolgoztathatnák alkalmazottjaikat, de a fordított jelenség is feltűnhet: az alkalmazott nyomást gyakorolhat a munkaadóra.


Részleges privatizáció
A kormány folytatja a CFR áruszállító részlegének privatizációs folyamatát, átszervezi a veszteséges cégeket, és kisebbségi részvénycsomagjait a tőzsdén értékesíti, de megtartja az erős vállalatokat, például a Transgazt — jelentette be Emil Boc miniszterelnök az IMF-fel folytatott tárgyalások után.


Repülőbaleset Aranyosgyéres közelében
Lezuhant egy MiG 21 Lancer típusú repülőgép tegnap Aranyosgyéres közelében, a baleset következtében a fedélzeten levő két pilóta életét vesztette. A katonai repülőgép időjárás-felderítő repülést végzett. Florin Stamatian, Kolozs megye prefektusa elmondta, első értesülései szerint a pilóta és a segédpilóta az aranyosgyéresi katonai bázis felé tartott, és a zuhanás előtt már nem volt idejük katapultálni. Mivel az idő szép volt, és a baleset helyszíne könnyen megközelíthető, nem valószínű, hogy az időjárási viszonyok okozták a balesetet. Az utóbbi húsz évben Romániában huszonhét, katonai repülőgépeket érintő légi szerencsétlenség történt, a balesetek során összesen 61 katona vesztette életét, és csak két túlélő volt (a tuzlai balesetkor).


Két új Duster modell készül
A tervek szerint két új Duster modell kivitelezésén dolgozik a Dacia — jelentette be Gérard Detourbet, az entry-levelért felelős Renault-igazgató a Financial Timesnak. A Dacia egy könnyen kezelhető modellen, illetve egy családi autó piacra dobásán dolgozik. A Renault csoport egyébként azt tervezi, hogy a jelenlegi 660 000-ről 2015-ig több mint egymillió low-cost személygépkocsit értékesítsen világszerte.


Meghalt Mihai Chiţac

Tegnap reggel 82 éves korában bukaresti otthonában elhunyt Mihai Chiţac. Az egykori hadseregtábornok többféle krónikus betegségben szenvedett, korábban azért engedték ki a börtönből, mert szívműtétet kellett végrehajtani rajta. Chiţacot Athanasie Stănculescu egykori tábornokkal együtt ítélték tizenöt év fegyházbüntetésre, az 1989-es temesvári tüntetés véres elfojtása ügyében találták bűnösnek. Temetésén nem részesülhet katonai tiszteletadásban, mivel a büntetés jogerőre emelkedésével elveszítette katonai rangját is.


SZDP-s visszautasítás
Victor Ponta szociáldemokrata pártvezér tegnap jelezte: pártja képviselői nem vesznek részt az államelnök által kezdeményezett mai egyeztetésen. Hasonlóan jártak el a korábbi, október 11-re összehívott tanácskozáson is. Traian Băsescu kijelentette: jobb híján maga igyekszik képviselni az ellenzéket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 839
szavazógép
2010-11-02: Belföld - :

Hírsaláta

NYAKIG VAGYUNK. Ellentétben saját és miniszterelnöke korábbi nyilatkozataival, amióta megjárta az Európa Tanácsot, Traian Băsescunak az a véleménye, hogy az országot újabb gazdasági válság fenyegeti, ami szerinte nem csoda, hisz Európa és Amerika sem küzdötte még le a krízist. (Realitatea)
2010-11-02: Közélet - Farkas Réka:

Megérkezett az építőanyag (Árvízkárok)

Megérkezett az építőanyag az árvízkárosult házak javítására, újjáépítésére. Igaz, nagyon megkésve, de kezdődhet a munka — mondta György Ervin prefektus.