Tőkés egyházi elöljárók lemondását követeli

2010. november 3., szerda, Közélet

A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület több elöljárójának lemondását követelte tegnap Tőkés László.

Az egyházkerület volt püspöke kifogásolja, hogy az októberi választáson olyan személyek kerültek vezetői beosztásba, akik szerinte nem tesznek eleget a választási szabályzat támasztotta követelményeknek.

A partiumi egyházkerületben tartott legutóbbi, október 22-i általános tisztújítás során Csűry István püspök hat évre szóló mandátumot nyert el. Tőkés László elsősorban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két törvényhozójának, Seres Dénes­nek és Varga Attilának a jelöltségét és megválasztását kifogásolja. Tőkés szerint aggasztó, hogy az RMDSZ egyre nagyobb teret hódít ,,illetéktelenül" az egyházi életben. Az Európai Parlament alelnöke nagyváradi sajtótájékoztatóján elmondta: a zilahi egyházmegyei jogtanácsosi tisztségre jelölt és megválasztott Serest korábban azért mentették fel az egyházkerületben betöltött tisztségéből, mert feladatkörének betöltését ,,rend­szeresen elmulasztotta", így nem lett volna joga jelöltetni magát — mondta el Tőkés. Szerinte az egyházkerületi főgondnoki tisztségre jelölt és megválasztott Varga Attila 2003-ban ,,önkényesen és elfogadhatatlan módon" mondott le egyházi pozíciójáról, ezért neki sem lett volna joga részt vennie a mostani megmérettetésen. Tőkés értetlenségének adott hangot amiatt is, hogy az egyházkerületi választási bizottság a kifogásolt személyek ellen benyújtott óvásokat elutasította.
Tőkés László Nagy Sándor nagykárolyi esperes újraválasztását is kifogásolja; ő egyben Szatmár megyei önkormányzati képviselő is az RMDSZ színeiben. Tőkés sze­rint az esperes azért nem töltheti be ezt a vezető tisztséget, mert együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal, a Sze­kuritátéval. A korábbi püspök lemondásra szólította fel az érintetteket, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházkerület választói közgyűlése résztvevőinek tíz százaléka további egy héten belül megóvhatja a választási eredményeket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2010-11-03: Közélet - :

Visszautalt jogszabályok

Traian Băsescu nem hirdeti ki az alapélelmiszerek csökkentett áfájáról és a romániai nyugdíjak többségének adómentessé tételéről szóló törvényeket. A jogszabályokat visszautalja a parlament hatáskörébe.
2010-11-03: Belföld - :

Hírsaláta

ROBBANT AZ ALRO-BOTRÁNY. Az Udrea, Cocoş, Stolojan, Băsescu nevéhez fűződő sajtóbotrány felkavarta a közvéleményt. A Realitatea tévé, mely a témát felmelegítette, közvélemény-kutatást is készített arról, érdemes volt-e újra terítékre vinni az ügyet. A megkérdezettek 58 százalékának nagyon rossz a véleménye arról, hogy Udrea ilyen botrányba keveredett, Theodor Stolojant — akkoriban elnöki gazdasági tanácsadót — 67 százalékuk ítéli el, míg az államfőt, Traian Băsescut 85 százalékuk. Mi több, a válaszadók 71 százaléka úgy véli, az ALRO-botránnyal kapcsolatban nyilvánosságra került dokumentumok hitelesek.