Hírsaláta

2010. november 3., szerda, Belföld

ROBBANT AZ ALRO-BOTRÁNY. Az Udrea, Cocoş, Stolojan, Băsescu nevéhez fűződő sajtóbotrány felkavarta a közvéleményt. A Realitatea tévé, mely a témát felmelegítette, közvélemény-kutatást is készített arról, érdemes volt-e újra terítékre vinni az ügyet. A megkérdezettek 58 százalékának nagyon rossz a véleménye arról, hogy Udrea ilyen botrányba keveredett, Theodor Stolojant — akkoriban elnöki gazdasági tanácsadót — 67 százalékuk ítéli el, míg az államfőt, Traian Băsescut 85 százalékuk. Mi több, a válaszadók 71 százaléka úgy véli, az ALRO-botránnyal kapcsolatban nyilvánosságra került dokumentumok hitelesek.

MEGADTA MAGÁT A KORMÁNY. Visszamenőleges ha­­tállyal nem alkalmazzák az 50-es számot viselő kormányhatározatot — állapodott meg az IMF tárgyalóküldöttségével a kormány, nem csökkentik az alapélelmiszer-árak áruforgalmi adóját 5 százalékra, és elvetették azt a parlamenti döntést is, hogy csak a 2000 lej feletti nyugdíjakat adózzák meg — írja az Adevărul internetes változata —, de a minimálbér sem emelkedik a kormánypártok által elképzelt szintre. És sikerült halasztani az állam magáncégek iránti tartozásának kiegyenlítését, de az elbocsátandó közalkalmazottak száma sem nő az idén szeptemberben megállapítottak fölé.
STABIL ADÓTÖRVÉNY KELLENE. A vállalkozások és a fogyasztás biztonsága érdekében nem ajánlatos az elkövetkező két évben jelentősen módosítani az adórendszert — mondta Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője. Idén a kormány hat alkalommal módosította az adótörvényt. (Mediafax)
NEM TETSZIK A HÖLGYEKNEK. Mircea Toader frakcióvezető fejét követelik a demokrata-liberális párt amazonjai. Megbocsáthatatlannak tartják ugyanis, hogy jó tíz napja Toader beintésére a parlamenti csoport minden tagja, sőt, a jelen lévő miniszterek is megszavazták az alapélelmiszerek 5 százalékos adóját és a nyugdíjak adósávjának felemelését. A büntetés mihamarabbi kiszabásának élharcosai: Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Raluca Ţurcan. A hölgyek kifejtették: a kormányzó párt frakciójának olyan vezető kell, aki növelni tudja parlamenti szerepüket és a csoport belső kohézióját. Toader viszont támogatja a Blaga-féle csoportosulást, emiatt nem is került a vezető büró napirendjére a leváltási javaslat. (Puterea)
LÓGNAK A ROMÁN EP-KÉPVISELŐK. Az Európai Parlament jelentéstevői szerint a Ház tagjai túlértékelik, eltúlozzák tevékenységüket, ráadásul az is kiderült, hogy a román európai parlamenti képviselők továbbra is sokat hiányoznak. Teljes, tehát százszázalékos jelenléttel Sógor Csaba, Sabin Cutaş, Iosif Mantula, Cristian Preda és Elena Oana Antonescu büszkélkedhet. A legnagyobb ,,lógók": Ioan Mircea Pascu, Rareş Niculescu, Adrian Severin és Corneliu Vadim Tudor. A felszólalásokban már inkább az élen járnak (4. hely), a lényegesebb, befolyással bíró cselekedetekben a 15. helyen, ami azonban szintén előrelépés a korábbi 20. helyhez viszonyítva. (Szabadság)
CSEMPÉSZETT KOPORSÓSZEG. Szeptemberben a cigaretta feketepiaci aránya elérte a 24,4 százalékot a júliusi 21,3 százalék után, de még így is a januári 36,2 -es érték alatt marad — áll a Novel felmérésében. A csempészcigi aránya régiónként is változik: az ország nyugati felében 48,1%, Észak-Keleten 40,9%, Észak-Nyugaton 33%, a középső régióban 16,5%, míg Bukarestben csak 11,1%. A legtöbb csomag illegális cigaretta Moldovából (31,5%), Ukrajnából (24%) és Szerbiából (21,7%) származik. A gyártók becslése szerint 2010-ben összesen 30 százalékos lesz a feketekereskedelem aránya a dohánypiacon. (Ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 959
szavazógép
2010-11-03: Közélet - :

Tőkés egyházi elöljárók lemondását követeli

A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület több elöljárójának lemondását követelte tegnap Tőkés László.
2010-11-03: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Románia a Facebookon
A Régiófejlesztési és Turisztikai Minisztérium együttműködik majd a Facebook közösségi portállal, hogy az úgynevezett new media csatornákon is népszerűsítsék Romániát — jelentette be tegnap Elena Udrea miniszter. ,,Az ország turisztikai brandjét létrehozó spanyol szakértők tanácsára úgy döntöttünk, hogy a vi­lág legfontosabb közösségi portálján, a Facebookon is népszerűsítjük Romániát.