Hírsaláta

2010. november 4., csütörtök, Belföld

UTOLSÓ HELYEN ADÓBEHAJTÁSBAN. Romániában csak a GDP 28,8 százalékát teszi ki az adóból és illetékekből származó állami bevétel, ezzel a teljesítménnyel az utolsó helyen áll az EU-ban. Hasonlóan alacsony e mutató Litvániában (30,6 százalék), Írországban (30,8), Észtországban (33,3) és Spanyolországban (33,9). A legjobb eredményt Dánia és Svédország érte el 49, illetve 47,9 százalékos GDP-arányos adóbevétellel. Magas az érték még Belgiumban (46,5 százalék), Franciaországban (44,6) és Ausztriában (44,4). Az arányokat befolyásolja az egyes országokban kirótt adók mértéke, illetve az adóelkerülés jelenségének elterjedése. (Capital.ro)

NYAKIG ELADÓSODTAK A MAMUTOK. Az első tíz veszteséges állami vállalat összesített adósságállománya, beleértve az állami tartozásokat is, hétmilliárd lejt tesz ki, miközben a költségvetés hátraléka egymilliárd lej körüli — nyilatkozta hétfőn Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője. Szeptemberben még kétmilliárd lejt tett ki a központi költségvetés és a helyi önkormányzatok összesített tartozása Franks szerint. Az IMF arra kérte a kormányt, hogy fizesse ki tartozásait, jövőre várhatóan a helyi önkormányzatok is eleget tudnak tenni kötelezettségeiknek. (Mediafax)
ÁTSZERVEZÉSSEL FŰSZEREZETT ELBOCSÁ­TÁ­SOK A VASÚTNÁL. A Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege 15 000 fős személyzetének 15 százalékát, azaz mintegy 2200 alkalmazottat készül elbocsátani 2011-ben a Mediafax birtokába került átszervezési terv szerint. A vasút ugyanakkor 957 millió eurót szeretne befektetni 2019-ig új, dízelalapú szerelvényekbe, jegyautomatákba és automata jegyellenőrző készülékekbe. A terv elkészítésekor a vállalat figyelembe vette a Világbank ajánlásait is, hogy veszteségmentes költségvetést állíthasson össze. Az átszervezési tervet állítólag Anca Boagiu szállításügyi miniszter már jóváhagyta, és az elképzelések szerint aláíratják a Nemzetközi Valutaalappal is. A CFR személyszállító részlege idén 2000 fővel kevesebbet foglalkoztat, mint 2008-ban. A vállalat becslése szerint az ütemes menetrend bevezetésével jövőre 400 millió lejt takaríthat meg, és 15 százalékkal nő az utaslétszám is. A leromlott infrastruktúra viszont veszélyeztetheti az új forgalmi rend bevezetését. A dokumentum szerint még idén létrehozzák a rövid és hosszú távú vasúti utazásokkal foglalkozó külön vállalatokat.
A PÁTRIÁRKÁBÓL MINISZTERELNÖK LEHETNE. Azt javasolja Liviu Câmpanu szenátor, hogy Daniel román pátriárka legyen Románia következő kormányfője. Az ortodox egyház fejét Câmpanu szerint eredményes moldvai püspökösködése és a román nép egyházba vetett bizalma tenné alkalmassá egy technokrata kormány vezetésére. A javaslattevő emlékeztet arra, hogy 1938—39-ben Miron Cristea, az ortodox egyház első pátriárkája volt a miniszterelnök. (Realitatea)
PUCÉR REKLÁM. Románia turisztikai reklámját — sokak nagy meglepetésére — egy kanadai pornótévén tekinthették meg az érdeklődők. Az anyaszült meztelen hölgy nagy lelkesedéssel ajánlotta nézői figyelmébe azt az országot, ahol Kelet találkozik Nyugattal, a 21. század a 19.-kel. Igaz, a lelkes reklámszöveget kicsit réginek tetsző film kísérte, ráadásul a pucér hölgy azzal vonzaná Bukarestbe a látogatókat, hogy e városban számtalan gótikus és mór stílusban épült emléket láthatnak. (Antena3)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2010-11-04: Közélet - Bogdán László:

Băsescu és a nemzeti érdek (Magasles)

Hetekkel a választási botrány után — amikor nem is ültek annyian a képviselőház termében, mint ahányan szavaztak...
2010-11-04: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Egyre értékesebb roncsautók
Jövőre új autó vásárlása esetén akár öt darab, 4500 eurót érő értékjegyet is beválthatnak az országos autópark-felújító programban résztvevők— jelentették be a környezetvédelmi tárcánál.