Belföldi hírek

2010. november 4., csütörtök, Belföld

Egyre értékesebb roncsautók
Jövőre új autó vásárlása esetén akár öt darab, 4500 eurót érő értékjegyet is beválthatnak az országos autópark-felújító programban résztvevők— jelentették be a környezetvédelmi tárcánál.

Egy értékjegy 3800 lejt, azaz körülbelül 900 eurót ér, ennek az összegnek az ötszörösét is megkaphatja az igénylő, annak függvényében, hogy hány használt autót zúzat be. A roncsautóprogramot finanszírozó Környezetvédelmi Alap közlése szerint 190 000 értékjegyet lehet idén lehívni, november elsejéig 189 749-et osztottak le országszerte, ezek közül 180 042 értékjegyet már felhasznált a lakosság.

Ceauşescué az egyik porhüvely
A DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy Nicolae Ceauşescu nyugszik a bukaresti Ghencea temetőben, ahova 1989 decemberében temették el. A volt kommunista diktátort és feleségét, Elenát 1989-ben végezték ki katonai rögtönítélő bíróság ítélete nyomán. A diktátor házaspárt titokban temették el az akkori hatóságok, ezért kérte korábban a holttestek kihantolását a kivégzettek fia, Valentin Ceauşescu. Az exhumálást júliusban végezték el, a törvényszéki orvosok pedig most megerősítették: nagy valószínűség szerint Nicolae Ceauşescué az egyik holttest.

Magyarul beszélő posta
Kötelezővé válik a kisebbségi nyelvek használata az ügyintézésben a Román Posta kirendeltségeiben azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya meghaladja a lakosság húsz százalékát. Moldován József, a román távközlési minisztérium államtitkára bejelentette: a Román Posta igazgatótanácsa elfogadta a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó határozatot, ennek kivitelezési módozatait vizsgálják. Az igazgatótanács által elfogadott határozat feltételezi a kétnyelvű táblák, feliratok, útmutatók használatát, emellett az ügyfelekkel kapcsolatba kerülő alkalmazottaknak ismerniük kell a kisebbség nyelvét. Ki kell dolgozni a formanyomtatványok, űrlapok két- vagy többnyelvűségének módszertanát is. A várható többletköltségeket belefoglalják az intézmény jövő évi költségvetésébe, és már 2011 elején gyakorlatba ültetik a határozat egy részét.

Fenyegetett közalkalmazottak
Közel kétszer annyi közalkalmazottat kellene elbocsátani év végéig, mint ahányat eddig elküldtek, ha a kormány teljesíteni kívánja a Nemzetközi Valutaalappal kötött egyezséget. A kabinet ugyanis azt ígérte az IMF-nek, hogy év végéig 50 000 személyt meneszt, szeptemberig pedig 27 000 dolgozót sikerült leépítenie. Tavaly a kormányzati intézményeken belül kezdték el a tevékenység átszervezését, de csak 36 000 személyt menesztettek. A leépítés következtében 1 290 000 alkalmazott maradhat a közszférában. Az IMF-fel kötött egyezség szerint jövőre további 15 000 közalkalmazottat kell elbocsátani.

,,Idényinfluenza"-kampány
Az egészségügyi minisztérium megkezdte az ,,idényinfluenza" elleni védőoltások kampányát. Országszerte 1,3 millió ingyenes oltóanyagadagot bocsátanak a lakosság rendelkezésére, a jogosultak listáján előnyt élveznek a 65 év fölöttiek, a kisgyermekek és az egészségügyi alkalmazottak. Aki nem jut, illetve nem juthat hozzá az ingyenes vakcinához, a gyógyszertárakban vásárolhat. Romániában gyártott oltóanyag egységára 28 lej, a külföldi, például a francia vakcina 35 lejbe kerül. Az állam idén 14 millió lejt fordít az influen­za elleni ingyenes védőoltásokra.

Vállalkozó ortodox egyház
A temetések szervezése is bekerült a bukaresti egyházkerület tulajdonában levő egyik cég tevékenységei közé. A Chivotul Mare Kft. nemrég munkapontot létesített a fővárosban, és temetkezési vállalkozást működtet. Az ortodox egyház vezetősége október 12-én hozta meg az erre vonatkozó döntést, és most megkapták a szükséges engedélyeket. A sajtó korábbi beszámolói szerint a Chivotul Mare építkezési vállalatot 2009-ben hozta létre az ortodox egyház azzal a céllal, hogy saját cége révén oldja meg a templomok építését és a műemlékek felújítását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2010-11-04: Belföld - :

Hírsaláta

UTOLSÓ HELYEN ADÓBEHAJTÁSBAN. Romániában csak a GDP 28,8 százalékát teszi ki az adóból és illetékekből származó állami bevétel, ezzel a teljesítménnyel az utolsó helyen áll az EU-ban. Hasonlóan alacsony e mutató Litvániában (30,6 százalék), Írországban (30,8), Észtországban (33,3) és Spanyolországban (33,9). A legjobb eredményt Dánia és Svédország érte el 49, illetve 47,9 százalékos GDP-arányos adóbevétellel. Magas az érték még Belgiumban (46,5 százalék), Franciaországban (44,6) és Ausztriában (44,4). Az arányokat befolyásolja az egyes országokban kirótt adók mértéke, illetve az adóelkerülés jelenségének elterjedése. (Capital.ro)
2010-11-04: Közélet - Csinta Samu:

Disznóölőszezon előtti riadó (Vigyázni a trichinosisveszélyre)

A fokozott emberi felelősségre hívja fel a figyelmet Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője a Bihar megyében kitört tömeges trichinosisfertőzés kapcsán.