Nő a határon túlra szánt támogatás

2010. november 5., péntek, Közélet

Magyarország jövő évi költségvetésében 1,3 milliárd forinttal több forrás jut majd a határon túli magyarság támogatására. Ulicsák Szilárd miniszteri biztos kifejtette: a közigazgatási és igazságügyi minisztérium fejezeteiben összesen 12,4 milliárd forint jutna e területre a Szülőföld Alappal együtt.

Jelentősen bővülhet az oktatási-nevelési támogatás, a szórványoktatás és a csángómagyarok programjainak költ­ségvetési tétele, amelyre 5,5 milliárd forintot fordít a 2011. évi költségvetés. A határon túli magyar felsőoktatásra az eddigi 1,3 milliárddal szemben 2,2 milliárd forint jutna. Ebből legnagyobb arányban a Sa­pientia — Erdélyi Magyar Tudomány­egyetem részesedhet, mintegy kétmilliárd forinttal. Az intézmény nyolc év után juthat hozzá ahhoz a fejlesztési forráshoz, amely az akkreditált egyetem pozicíójának fenntartásához szükséges. Ebből a fejlesztésre szánt közel háromszázmillió forintból Kolozsváron központi épület létesítésére fordítanának egy meghatározott összeget, továbbá kollégium építését indítanák el Maros­vá­sár­helyen, megvalósulhat a csíkszeredai campus modernizációja, és Nagyvá­radon a Partiumi Keresztény Egyetem infrastrukturális be­ruházása kezdődhet el. A Szülőföld Alap támogatási kerete 1,375 milliárd forint lesz, ez ugyan mintegy 225 millióval kevesebb, mint idén, de a különbséget a nagyobb pályázó intézmények célzott támogatásként megkapják majd — jelezte a biztos.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2010-11-05: Közélet - Farkas Réka:

Pártiskolát nyit az RMDSZ

Nagyszabású vezetőképzést indított az RMDSZ másfél éves, három szakaszra osztott tanfolyamsorozatával, amelynek címe: Erdélyt építünk, és bevallottan a szövetség politikusi, helyi vezetői utánpótlását kívánják kinevelni. A székelyföldi régiót érintő első egyhetes fejtágítót, amely során közösségi vezetőket szándékoznak oktatni, tegnap kezdték meg Árkoson.
2010-11-05: Belföld - :

Hírsaláta

CIGÁNYELLENES AZ ELNÖK ÉS A KORMÁNY IS. A The Guardian brit lap Traian Băsescut előítéletektől uralt emberként jellemzi, aki rossz irányban befolyásolja Románia jövőjének alakulását. Önkényeskedő magatartása mellett cigányellenességét emeli ki a szerző, de a kormányt sem kíméli, hasonlóképpen cigányellenes politikáját ítéli el.