Hírsaláta

2010. november 5., péntek, Belföld

CIGÁNYELLENES AZ ELNÖK ÉS A KORMÁNY IS. A The Guardian brit lap Traian Băsescut előítéletektől uralt emberként jellemzi, aki rossz irányban befolyásolja Románia jövőjének alakulását. Önkényeskedő magatartása mellett cigányellenességét emeli ki a szerző, de a kormányt sem kíméli, hasonlóképpen cigányellenes politikáját ítéli el.

A cikk szerzője vitába száll ama román felfogással, miszerint a cigánykérdés európai ügy lenne. Eme állítás mögött az államfő és a román kormány ama szándéka áll, hogy minél hamarabb megszabaduljanak a romáktól. (Cotidianul)
ÉLETMINŐSÉG, 2010. A Román Akadémia életminőséget figyelő intézetének tanulmánya szerint Románia lakosságának életkörülményei napról napra romlanak. A felmérések szerint a lakosság 31 százalékának jövedelme nem elég alapszükségleteinek kielégítésére, 33 százaléknak csak a túlélésre elég havi jövedelme, 26 százalék élete elfogadhatónak minősíthető, de luxuscikkekre nem telik, 9 százalék jól él, kisebb erőfeszítésekkel drágább szolgáltatásokat és termékeket is megvásárolhat, egy százaléknak jut mindenre, amire vágyik. Leghátrányosabb a földművelők 35 százalékának és a nyugdíjasok 26 százalékának a helyzete. (Puterea)
KÉTSZÍNŰ ÁLLAMFŐ. Petre Lăzăroiu, az elnöki hivatal által jelölt alkotmánybíró szavazata döntötte el, hogy a testület alkotmányellenesnek nyilvánította a tanügyi törvény sürgősségi rendelettel való elfogadását — írja a HotNews. Emiatt állítják sokan, hogy Băsescu, miközben a jogszabály elfogadásával biztatta az RMDSZ-t, emberét az alkotmánybíróságban arra ösztönözte, szavazzon a törvény ellen. Az államfő kétszínűségére vall szlovéniai nyilatkozata is. Ott azt állította, országa túl van a válság nehezén, 2011-ben a makrogazdasági egyensúly megteremtésére kell összpontosítania a kormánynak. Alig egy héttel korábban a román közszolgálati televízióban ellenben azt mondta, 2011 még nagyon nehéz, válság sújtotta esztendő lesz.
BOC A SZENÁTUSBA MEGY. Szlovéniai látogatásáról visszatérve Traian Băsescu, kerülve a sajtót, a kormánypalotába hajtatott, s ott félórás négyszemközti beszélgetést folytatott Emil Bockal a tanügyi törvénytervezetről. A miniszterelnök azt ígérte az államfőnek, jövő héten a szenátus tanügyi bizottságában elmagyarázza, hogy míg nem szavazzák meg a jogszabályt, a kormány nem tudja előterjeszteni a jövő évi költségvetési törvényt. (Gândul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2010-11-05: Közélet - :

Nő a határon túlra szánt támogatás

Magyarország jövő évi költségvetésében 1,3 milliárd forinttal több forrás jut majd a határon túli magyarság támogatására. Ulicsák Szilárd miniszteri biztos kifejtette: a közigazgatási és igazságügyi minisztérium fejezeteiben összesen 12,4 milliárd forint jutna e területre a Szülőföld Alappal együtt.
2010-11-05: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Sürgős SZÁT-gyűlés
Az eredeti tervekkel ellentétben az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsát nem hétfőre, hanem szombatra hívják össze — jelentette be Markó Béla RMDSZ-elnök. A 11 órától Marosvásárhelyen tartandó tanácskozás a szövetség jövőbeli álláspontját hivatott kialakítani azt követően, hogy az alkotmánybíróság visszautalta a szenátus hatáskörébe az oktatási törvénycsomagot, amelyet felelősségvállalással, gyorsított eljárásban szeretett volna átvinni a kormány. Az RMDSZ parlamenti csoportjai hétfőn tanácskoznak a kérdésben, ahogy azt korábban is tervezték.