Külföldi hírek

2010. november 5., péntek, Közélet

Honlap a honosításról
Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult tegnap. A www.allampolgarsag.gov.hu címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kiemelte: a kérelmeket január 1-jétől lehet benyújtani, az állampolgárság megszerzése teljesen ingyenes lesz, költséget csupán a dokumentumok fordítása jelenthet. A kérelmeket három hónapon belül elbírálják. Semjén Zsolt hangsúlyozta: a határon túli magyarok számára az állampolgárság megszerzésének lehetőségével a magyar nemzet közjogi egyesítése előtt nyílik meg a lehetőség.

Virtuális Erkel-kiállítás
Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója előtt, tegnap az Országos Széchényi Könyvtárban bemutatták azt a virtuális kiállítást, amely kettős célt szolgál: egyrészt megkönnyíti a kutatást, a tájékozódást az életműben, másrészt a zeneszerző három kiemelkedő alkotása kapcsán — Himnusz, Bánk bán, Hunyadi László — érdekes ismeretterjesztő anyagokkal ismerkedhet meg a látogató.


Bocsánatot kért a szerb államfő
Bocsánatot kért Boris Tadić szerb elnök tegnap a kelet-horvátországi Vukovár melletti emlékhelyen azokért a bűntettekért, amelyeket szerb fegyveresek követtek el ott tizenkilenc évvel ezelőtt: 1991 novemberében Vukovár bevétele után több mint kétszáz horvát hadifoglyot és civilt hurcoltak el az ovcarai sertéstelepre, ahol kivégezték őket. Az államfő reményét fejezte ki, hogy Szerbia és Horvátország új lapot nyithat közös történelmében.


Reformot a katolikus egyházban
A katolikus egyház megtisztulását és reformját sürgette tegnap XVI. Benedek pápa abban az üzenetben, amelyet Carlo Borromeo bíboros szentté avatásának 400. évfordulója alkalmából küldött a milánói érseknek.


Kényszervallatást engedélyezett Bush
Személyesen engedélyezte egy terrorista vízbe fojtást színlelő vallatását a CIA-nek George W. Bush. Ezt a volt elnök maga ismerte el emlékirataiban, melyek a jövő héten kerülnek a könyvesboltokba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2010-11-05: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Sürgős SZÁT-gyűlés
Az eredeti tervekkel ellentétben az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsát nem hétfőre, hanem szombatra hívják össze — jelentette be Markó Béla RMDSZ-elnök. A 11 órától Marosvásárhelyen tartandó tanácskozás a szövetség jövőbeli álláspontját hivatott kialakítani azt követően, hogy az alkotmánybíróság visszautalta a szenátus hatáskörébe az oktatási törvénycsomagot, amelyet felelősségvállalással, gyorsított eljárásban szeretett volna átvinni a kormány. Az RMDSZ parlamenti csoportjai hétfőn tanácskoznak a kérdésben, ahogy azt korábban is tervezték.
2010-11-05: Közélet - Farkas Réka:

Szabad nem szabad? (Határozattervezet a város ünnepeiről)

Benyújtotta a Magyar Polgári Párt (MPP) frakciója a sepsiszentgyörgyi tanácsban azt a határozattervezetet, amely értelmében helyi hivatalos ünneppé válna március 15. és a Szent György-napok péntekje — jelentette be Bálint József frakcióvezető. Március 15. hivatalos szabadnappá válását támogatja az RMDSZ is, bár az igazi megoldást nem a helyi ünneppé nyilvánítás jelenti, a Szent György-napokról érdemes vitatkozni — mondotta Antal Árpád polgármester, az RMDSZ városi elnöke.