Belföldi hírek

2010. november 5., péntek, Belföld

Sürgős SZÁT-gyűlés
Az eredeti tervekkel ellentétben az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsát nem hétfőre, hanem szombatra hívják össze — jelentette be Markó Béla RMDSZ-elnök. A 11 órától Marosvásárhelyen tartandó tanácskozás a szövetség jövőbeli álláspontját hivatott kialakítani azt követően, hogy az alkotmánybíróság visszautalta a szenátus hatáskörébe az oktatási törvénycsomagot, amelyet felelősségvállalással, gyorsított eljárásban szeretett volna átvinni a kormány. Az RMDSZ parlamenti csoportjai hétfőn tanácskoznak a kérdésben, ahogy azt korábban is tervezték.

Băsescu is haragszik
A Román Közszolgálati Rádió adásában Traian Băsescu tegnap kijelentette: csak látszólag haragszik leginkább az RMDSZ az oktatási törvény miatt, őt is dühíti a jogszabály elfogadásával kapcsolatos huzavona. Az államfő elmondta, nagyon szeretné, hogy Romániának modern törvénye legyen, amely összhangban áll az államelnöki bizottság javaslataival és az összes párt által aláírt oktatási paktummal. Szerinte a jelenlegi helyzet állandósítja a tanügyi rendszer hibáit, a "diplomagyárakat" a felsőoktatásban.


Stagnáló átlagjövedelem
Egy lejjel nőtt a nettó átlagjövedelem szeptemberben: 1340 lej volt, 0,1 százalékkal nőtt augusztushoz képest, és 1,4 százalékkal csökkent 2009 szeptemberéhez viszonyítva. A legnagyobb értékeket a kőolaj- és gázkitermelő iparban jegyezték (4022 lej), a legkisebbeket a vendéglátásban (787 lej). A legjelentősebb, 11,6 százalékos visszaesés a szénkitermelésnél volt, de 5 és 8 százalék között csökkent a film- és videoiparban, a televízióknál, a zenei kiadóknál dolgozók, a villanyáram-, gáz-, melegvíz- és hőenergia-szolgáltatók munkatársainak jövedelme, 3—4 százalék közötti értékkel a fémfeldolgozók, szállításban, biztosítóknál, kiadóknál és kitermelőknél dolgozók bére. Az állami alkalmazottak bére 5,3 százalékkal nőtt a tanárok esetében az órabérek kifizetése, a funkcióhalmozás, a kis fizetésű helyettes tanárok elbocsátása miatt. A helyi közigazgatásban 16,1 százalékkal csökkentek a szeptemberi fizetések az egy hónappal korábbihoz képest, júniushoz viszonyítva azonban a közigazgatásban dolgozók jövedelme 27,3 százalékkal, a tanügyben, egészségügyben és szociális védelemben alkalmazottaké 23,6, illetve 20,1 százalékkal csökkent.


Inflációs viharfelhők
A Román Nemzeti Bank átértékelte inflációs előrejelzéseit 2010-re és 2011-re, idén 7,8 százalékról 8,2 százalékra, jövő évre pedig 3,1 százalékról 3,4 százalékra növelte. "Az általános forgalmi adó növelése 2,4 százalékos emelkedést okoz ebben a negyedévben. A fűtésre vonatkozó értékek októberben vagy novemberben lesznek érzékelhetőek, az áfa növelésének hatása év végére valószínűleg több lesz 2,4 százaléknál" — magyarázta Mugur Isărescu. A 2011-es inflációs előrejelzéskor figyelembe vették a közviták során felmerülő értékek fejlődését is, például az idei gyenge mezőgazdasági termésre vonatkozó jelzéseket, de ezekről még nincsenek statisztikai adataik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 838
szavazógép
2010-11-05: Belföld - :

Hírsaláta

CIGÁNYELLENES AZ ELNÖK ÉS A KORMÁNY IS. A The Guardian brit lap Traian Băsescut előítéletektől uralt emberként jellemzi, aki rossz irányban befolyásolja Románia jövőjének alakulását. Önkényeskedő magatartása mellett cigányellenességét emeli ki a szerző, de a kormányt sem kíméli, hasonlóképpen cigányellenes politikáját ítéli el.
2010-11-05: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Honlap a honosításról
Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult tegnap. A www.allampolgarsag.gov.hu címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kiemelte: a kérelmeket január 1-jétől lehet benyújtani, az állampolgárság megszerzése teljesen ingyenes lesz, költséget csupán a dokumentumok fordítása jelenthet. A kérelmeket három hónapon belül elbírálják. Semjén Zsolt hangsúlyozta: a határon túli magyarok számára az állampolgárság megszerzésének lehetőségével a magyar nemzet közjogi egyesítése előtt nyílik meg a lehetőség.