Hírsaláta

2010. november 6., szombat, Belföld

CEAUŞESCU DICSÉRETE. Fáradt lehetett Traian Băsescu, amikor csütörtök este eljutott a B1 televízió Naşul című műsorába, és kifejthette kedvenc újságírójának, Radu Morarunak, hogy Ceauşescu, ha csak tíz évet uralkodott volna, nagy államférfiként maradt volna fenn a románok történelmében. Elnökünk akkoriban a világtengert járta, gazdagodni akart, s e törekvése közben minden bizonnyal nem vette észre, hogy Ceauşescu a proletárdiktatúrát folytatta könyörtelenül. Igaz, közben Tismă­neanu elkészítette számára a kommunizmus bűneiről szóló jelentést, fel is olvasta azt a parlamentben, de úgy látszik, nem sok tapadt meg emlékezetében ama korszakról.

AKKOR IS, HA A NÉP NEM AKARJA. Az államfő szerint a nép akarata ellenére viszi véghez a reformot a Boc-kormány, ezért népszerűtlen is — mondta Traian Băsescu a B1 Televízióban.
REFORMEREK A BRONTOSZAURUSZOK ELLEN. Az oktatásügyet Andrei Marga, a Babeş—Bolyai Tudományegyetem rektora tette tönkre — állítja Traian Băsescu. Most ő meg Funeriu a román pedagógia brontoszauruszai ellen lépnek harcba nagyszerű tanügyi reformjukkal. (B1 Televízió)
JOBB KÉSŐN, MINT SOHA. Gigi Becali 1998-ban cserélte el ştefăneşti-i (Ilfov megye) 21,5 hektáros földjét a hadsereg Voluntari-ban fekvő 20,9 hektáros területével. Már akkor beszéltek arról, hogy 2—3 millió dollár értékbeli különbség volt Becali javára, de csak most jutott oda a bíróság, hogy Becali mellett az akkori védelmi minisztert, Victor Babiucot, a nagyvezérkar főnökét, Dumitru Cioflinát perbe fogja. (Adevărul)
MÉLTATLAN TITULUSAIRA. Azt kéri Andrei Margától, a Babeş—Bolyai Tudományegyetem rektorától Ioan Mang szocdem szenátor, hogy Emil Boc miniszterelnököt fosszák meg alkotmányjogi egyetemi tanári titulusától. Eddigi törvényalkotói munkássága, hat törvényének alkotmányossági hiba miatti elutasítása azt bizonyítja: baj van Emil Boc ,,szakmai kultúrájával". Hogy Marga teljesíteni fogja-e Mang kérését, nem tudni, de az bizonyos, a kolozsvári rektor több alkalommal elmondta, Emil Boc nagyon középszerű diák volt, és szerinte alkalmatlan a miniszterelnöki tisztséggel járó, bonyolult feladatok megoldására. (Realitatea)
ÉBER NACIONALISTÁK. Sanghajban, Románia pavilonjában táncolt a Hargita megyei Székely Népi Együttes a világkiállítás alatt, mintegy kétmillió ember követte előadásukat, mégis akadt olyan hazai küldöttség, mely támadta őket, amiért székely táncrendet jártak a román pavilonban. Igaz, az említett delegáció nem csak a székely táncrendbe, hanem a pavilon vezetőségébe, technikusaiba is belekötött — mondták az együttes vezetői hazatérésük után. (www.honline.ro)
LESZ ITT MUNKANÉLKÜLI BŐVEN. Év végéig még közel ötvenezer közalkalmazottat kell elbocsátania a kormánynak. A Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződésben ugyanis azt vállalta Románia, hogy december végéig hetvenezer embert bocsát el a közszférából, de szeptemberig csak 27 000 embert bocsátottak el. A miniszterelnök tanácsadója, Andrea Paul Vass szerint még nem tudják, hogyan fog a kormány két hónap alatt még 43 000 közalkalmazottat elbocsátani, de folytatják a közintézmények átszervezését, hogy Románia teljesíteni tudja a valutaalappal kötött hitelszerződés feltételeit. (Hírek.ro)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2010-11-06: Közélet - Bogdán László:

A gödör mélye felé (Magasles)

Ha az RMDSZ a tanügyi törvény elkaszálása miatt kilép a kormányból, az eredeti román demokrácia húszéves történetének egyik legválságosabb periódusa kezdődhet el.
2010-11-06: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Hétfőtől indul az egyszerűsített honosítás
Újabb fontos szakaszhoz érkezett a januárban kezdődő egyszerűsített magyar honosítási eljárás: 2010. november 8-tól élnek azok a telefonvonalak, amelyeken a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulátusán kérelmet beadni szándékozók előzetesen jelentkezhetnek.