Belföldi hírek

2010. november 6., szombat, Belföld

Hétfőtől indul az egyszerűsített honosítás
Újabb fontos szakaszhoz érkezett a januárban kezdődő egyszerűsített magyar honosítási eljárás: 2010. november 8-tól élnek azok a telefonvonalak, amelyeken a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulátusán kérelmet beadni szándékozók előzetesen jelentkezhetnek.

A főkonzulátus munkatársai felhívják a figyelmet, hogy a hosszú sorok és várakozás elkerülése érdekében ügyfeleket csak előzetes telefonos vagy személyes bejelentkezés és időpont-egyeztetés után tudnak fogadni. A ­hétfőtől élő telefonszámok: +40(0)266 207 335, vagy +40(0)266 207 336. A gyorsított állampolgársági eljárás menetéről szóló tájékoztató honlapon, a www.allampolgarsag.gov.hu címen megtalálhatók a szükséges információk (beszerzendő iratok, a bejelentkezéshez szükséges űrlap stb.).

Kötelező a téli gumiabroncs
A kormány legtöbb két héten belül jóváhagyja azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely kötelezővé teszi, hogy november 1.—március 31. között a személygépkocsikat és a kamionokat téli gumiabroncsokkal szereljék fel, ellenkező esetben 2500—4000 lej közti büntetésre számíthatnak a sofőrök. Hasonló bírságot fizetnek azok, akik nem használnak hóláncot vagy más csúszásgátlót, amikor jéggel és hóval borított utakon vezetnek. Ha a téli felszerelés nélkül közlekedő autós akadályozza a forgalmat, az út felszabadításának költségeit is neki kell fedeznie. Ha a kötelező gépjármű-biztosítás nem fedezi az úton okozott kárt, az okozónak 15 napon belül törlesztenie kell a különbözetet. Ha nincs kötelező gépjármű-biztosítása, akkor teljes mértékben meg kell téríteni a kárt. Egy személygépkocsi téli alapfelszerelése legalább 700 lejbe kerül, de elérheti a több ezer lejt is.

Elhunyt Adrian Păunescu
A bukaresti Floreasca Sürgősségi Kórházban tegnap reggel 67 éves korában elhunyt Adrian Păunescu költő, politikus, akit október 26-án utaltak be súlyos szív-, vese- és májelégtelenséggel. A költő állapotát már egy nappal korábban rendkívül súlyosnak ítélték az orvosok, többször leállt a szíve, vérátömlesztést is kapott.

Autópályatender-kiírás november végén
Kétszázhetven kilométer autópálya építésére írnak ki tendert november végén — nyilatkozta Anca Boagiu szállításügyi miniszter. A terv a Nagylak—Arad, Temesvár—Lugos, Lugos—Déva és Szászváros—Nagyszeben útvonalra vonatkozik. A négy szakaszt a Szállítási Szektoriális Operatív Program (POS — T) finanszírozná. A minisztérium korábbi becslései szerint a négy szakasz összesen 700 millió euróba kerül.

Módosíthatják a képviselőház szabályzatát
Hat pontban módosítják a képviselőház szabályzatát, ha az erre vonatkozó javaslatokat a parlamenti pártok is megszavazzák. A képviselőház frakciói már megállapodtak a szabályzat változtatásairól. Roberta Anastase házelnök szerint a módosításokat a pártoknak e hét végén kell megvitatniuk, hétfőn pedig ismét tárgyalnak ezekről a képviselőházban. A szabályzat reformját az NLP vetette fel, egyik kérésük, hogy a szavazás elektronikusan történjék. A módosítási tervezet előzménye, hogy a nyugdíjtörvény megszavazásakor a képviselők kézfelemeléssel voksoltak, az ellenzék pedig csalással vádolta a kormánypártokat. Az ellenzéki pártok azóta bojkottálják a képviselőház üléseit, emiatt pedig döntésképtelenné vált a testület. Az ellenzéki pártok most a házszabály megváltoztatásához kötik a képviselőházi munkába való bekapcsolódást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 953
szavazógép
2010-11-06: Belföld - :

Hírsaláta

CEAUŞESCU DICSÉRETE. Fáradt lehetett Traian Băsescu, amikor csütörtök este eljutott a B1 televízió Naşul című műsorába, és kifejthette kedvenc újságírójának, Radu Morarunak, hogy Ceauşescu, ha csak tíz évet uralkodott volna, nagy államférfiként maradt volna fenn a románok történelmében. Elnökünk akkoriban a világtengert járta, gazdagodni akart, s e törekvése közben minden bizonnyal nem vette észre, hogy Ceauşescu a proletárdiktatúrát folytatta könyörtelenül. Igaz, közben Tismă­neanu elkészítette számára a kommunizmus bűneiről szóló jelentést, fel is olvasta azt a parlamentben, de úgy látszik, nem sok tapadt meg emlékezetében ama korszakról.
2010-11-06: Közélet - Bokor Gábor:

Turisztikai szak indul Kovásznán

A megye többi iskolájához képest jó eredményekkel büszkélkedhet a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont — derült ki Simon István igazgató beszámolójából.