Futásfalvi halastó holland mintára

2010. november 9., kedd, Faluvilág

A futásfalvi szilvórium messzi földön híres, a pálinkafőző helyét is ismerik Felső-Háromszéken, de arról már kevesebben tudnak, hogy Györgyjakab Levente a főző mögött saját halastavat hozott létre, melyet bővizű forrás táplál.

A hét évvel ezelőtt létesített tóban pontyok, kárászok, amurok és balinok úszkálnak, a tulajdonos szerint jelenleg mintegy két és fél tonna hal található benne. Amikor felkerestük Györgyjakab Leventét, éppen aznap fogott ki egy nyolc kilogrammos pontyot. Az ötáras mesterséges tó partján családi háza épül. A rendszerváltás után Né­metországban, majd Hollandiában dolgozott. A tulipánok országában tapasztalta, hogy az emberek mennyire igényesek környezetükre, és igyekeznek minél szebbé, kellemesebbé tenni életterüket. Munkaadója hasonló tavat létesített, a partjára pedig családi házát építette.
Végleges hazatérése után döntötte el, hogy halastavat létesít szülőfalujában, a György­jakab-porta vizenyős talajú részén, mely másra úgysem lett volna alkalmas. A két, két és fél méter mély tó közepén kis szigetet is kialakított. Elmondása szerint a halak kitűnően érzik magukat, és a telet is jól átvészelik a jégtakaró alatt. Fő táplálékuk a kukoricapehely. Györgyjakab Levente nem eladásra szánja a halakat, saját szórakozására és környezete szebbé tételéért telepítette, a tó partjára barátaival szokott kiülni munka után, és gyönyörködnek a rajokban úszó halakban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2010-11-09: Faluvilág - Iochom István:

Ezer lakodalmat vezetett le

Niczuj Ödön, Felső-Háromszék egyik legismertebb vőfélye 1957. augusztus 30-án született Alsócsernátonban, az elemit szülőfalujában végezte, majd a kézdivásárhelyi faipari szakiskolában tanult három évig, aztán pedig a bútorgyárban kapott munkát. 1978-ban, a kötelező katonai szolgálat után Tordán keramikus szakképesítést szerzett, és a szigetelőgyárban dolgozott 1991-ig.
2010-11-09: Faluvilág - Iochom István:

Kétszáz verset tud

Ráduly Tamás bácsi 1923. március 7-én született Baróton tizenegy gyermekes család kilencedik gyermekeként. Hét osztályt végzett, mint mondja, neki a villa és a kapa nyele jutott, mert a szülők tizenöt hektáros birtokát meg kellett művelni.