Kétszáz verset tud

2010. november 9., kedd, Faluvilág

Ráduly Tamás bácsi 1923. március 7-én született Baróton tizenegy gyermekes család kilencedik gyermekeként. Hét osztályt végzett, mint mondja, neki a villa és a kapa nyele jutott, mert a szülők tizenöt hektáros birtokát meg kellett művelni.

Egész életében földművelésből tartotta fenn családját. 1952-ben megtagadta a belépést a kollek­tív gazdaságba, ezért a Duna-csatornához küldték. Negyven­há­rom éves korában nősült, néhai felesége szintén tizenegy gyer­mekes családból szár­mazott. Házas­sá­guk­ból egy fiú és egy lány született.
Tamás bácsi 2004. január 28-án költözött Erdővidék központjából Torjára, a lányához. Rengeteg verset olvasott gyermekfejjel, tizenhat éves korában tanulta meg kívülről Vörösmarty Mihály A merengőhöz című versét. Akkor döntötte el, hogy élete során ,,annyi verset tanul meg könyv nélkül, amennyi csak elfér a fejében". A nyolcvannyolcadik életévéhez közeledő Tamás bácsi megőrizte szellemi frissességét, hihetetlen emlékezőtehetséggel rendelkezik, mintegy kétszáz verset tud elmondani.
Kedvenc költője Petőfi Sándor, az ő verseiből tudja a legtöbbet, de Arany Já­nos, Tompa László, Gyulai Pál, Váradi Antal és Tárkányi Béla költeményeit is nagy pátosszal adja elő. A hosszú költeményeket kedveli, és rendkívül gyorsan tanul verset. Legu­tóbb Petőfi Sándor Lehel című költeményét nyolc­vanhat éves korában, unokája könyvtárból kölcsönzött Petőfi-kötetéből tanulta meg. Azt is elárulta, hogy míg Baróton élt, de most Torján is naponta elolvassa lapunkat. Baróton 1989 után minden március 15-én szavalt, Torján a nyugdíjasklub rendezvényein szokott verset mondani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 635
szavazógép
2010-11-09: Faluvilág - Iochom István:

Futásfalvi halastó holland mintára

A futásfalvi szilvórium messzi földön híres, a pálinkafőző helyét is ismerik Felső-Háromszéken, de arról már kevesebben tudnak, hogy Györgyjakab Levente a főző mögött saját halastavat hozott létre, melyet bővizű forrás táplál.
2010-11-09: Gazdakör - Incze Péter:

Családi gazdaságok: kis farmok jövőképe (Az EU-agrárbiztos a közös agrárpolitikáról)

A félig önellátó gazdaság az unióban — jelenlegi helyzet és perspektívák című, nemrég Nagyszebenben tartott konferencia díszmeghívottja Dacian Cioloş (képünkön), az Európai Unió mezőgazdasági biztosa volt. Az EU 2013 végétől készül változtatni a mezőgazdasági támogatási rendszeren és a közös agrárpolitikán (KAP). A huszonhét tagország közös álláspontját a mezőgazdasági biztos bemutatja majd az Európai Parlamentnek és az Európa Tanácsnak mielőtt a két testület szavaz a tervezetről.