Százéves a feltorjai templom orgonája

2010. november 10., szerda, Közélet

A feltorjai Szent Márton római katolikus templomban immár tíz esztendeje orgona kíséri a népéneket, amelyet 2000-ben a Fehér megyei Topánfalva (Câmpeni) Nagy Boldogasszony tiszteletére épí­tett templomából hoztak Feltorjára.

A hangszert Bors László orgonaépítő bontotta le, majd feljavította és újraépítette. Az Angster József gyárában 1910-ben készült orgona idén éppen százéves. Ez alkalomból a templombúcsú előestéjén, ma 18 órától hálaadó szentmise és rövid koncert keretében ,,köszöntik" a hangszert. Igét hirdet Boros Vilmos nyujtódi plébános, a kézdivásárhelyi Cantus kamarakórus Kodály-, Halmos-, Franck-, Purcell-, Bach-, Pachelbel- és Schubert-műveket ad elő. Orgonán közreműködik Lász­ló Attila, a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor-iskola VIII. osztályos tanulója.
November 11-én, csütörtökön, Tours-i Szent Márton ünnepén 11 órától tartják a templom búcsúját. A szentmisét nagyméltóságú és főtisztelendő Tamás József segédpüspök celebrálja a környékbeli papság részvételével. A búcsús szentmisén a kézdivásárhelyi-kantai Szent­háromság-templom kórusa énekel. Orgonán közreműködik Dobri Balázs kántor és László Attila.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2010-11-10: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Fizetésemelés csak elbocsátások árán
Decemberig újabb 26 000 állami alkalmazottat kell elbocsátani ahhoz, hogy jövőre körülbelül 15 százalékkal növekedjenek a júniusban 25 százalékkal csökkentett bérek — jelentette be tegnap Gheorghe Gheorghina, a pénzügyminisztérium államtitkára.
2010-11-10: Közélet - Szekeres Attila:

Még mindig bizonyítékokat keresnek (Fegyveres rablás)

Több mint egy évvel ezelőtt történt a nagy port kavart fegyveres rablás Sepsiszent­györgyön, s még semmi kézzelfogható eredményről nem tudunk. A nyomozás állásáról a megyei rendőrfőkapitányt kérdezte lapunk, kihasználva az alkalmat, hogy a fél éve tisztségben levő dr. Ioan Aron ezúttal megjelent az intézmény heti sajtótájékoztatóján.