Belföldi hírek

2010. november 10., szerda, Belföld

Fizetésemelés csak elbocsátások árán
Decemberig újabb 26 000 állami alkalmazottat kell elbocsátani ahhoz, hogy jövőre körülbelül 15 százalékkal növekedjenek a júniusban 25 százalékkal csökkentett bérek — jelentette be tegnap Gheorghe Gheorghina, a pénzügyminisztérium államtitkára.

Mint mondta, szeptember végén 1,31 millió személy dolgozott az állami ágazatban, ahhoz, hogy az eredeti elképzeléseknek megfelelően év végére 1,29 millió alkalmazott maradjon, további 26 000 dolgozót kell leépíteni. Csak ilyen körülmények között lehetséges a bérek körülbelül 15 százalékos növelése 2011-ben, ezt is úgy, hogy a kormány jövőre sem adna tizenharmadik fizetést a közszférában dolgozóknak, és a szabadságpénzt is megvonnák — magyarázta Gheorghe Gheorghina.


670 lej lehet a minimálbér
A kormány arról állapodott meg a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság küldöttségével, hogy a minimálbért legfeljebb csak az elmúlt két év inflációs arányával megegyező mértékben növelik. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb jövedelem nem haladhatja meg a 670 lejt — közölte tegnap Gheorghe Gheorghina. A pénzügyminisztérium államtitkára szerint a minimálbér ügye gyakorlatilag már eldőlt a Nemzetközi Valutaalapnak küldött szándéknyilatkozat révén. Mint mondta, amennyiben a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak sikerül megállapodniuk egy nagyobb, például 750 lejes minimálbérben, ezt akkor sem lehet majd alkalmazni az állami alkalmazottak esetében. A pénzügyi tárca adatai szerint jelenleg 71 000 közalkalmazott dolgozik minimálbérért.


Nem vesznek kárba az értékjegyek
2011. január 31-ig érvényesek a roncsautóprogram idén kiadott értékjegyei — jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter tegnapi bukaresti sajtóértekezletén. Jelenleg több mint harmincezer fel nem használt jegy található a piacon, fontos, hogy ezeket is tudják értékesíteni az érdekeltek, ezért döntöttek az érvényesség meg­hosszabbítása mellett — fejtette ki a miniszter. A programot egyébként jövőben is folytatják, jelenleg elemzik az új autó vásárlásakor felhasználható értékjegyek száma növelésének lehetőségét, ugyanakkor azonban 3800 lejről 3000 lejre csökkentenék a szelvények értékét. Az új roncsautóprogram 2011 februárjában indul. Idén a módosított program révén 181 000 régi autót sikerült kivonni a forgalomból. A környezetvédelmi alapból finanszírozott értékjegyek segítségével több mint 53 000 új gépkocsit vásároltak a polgárok, ebből körülbelül 23 000 hazai gyártmányú. Borbély László szerint éppen ezért a gazdasági megszorítások évében a program hathatósan segítette a hazai autógyártókat. Idén a roncsautóprogramban 722 millió lejre bocsátottak ki értékjegyeket.


Év végéig kifizetik a vadkárokat
Év végéig kifizetik a védett nagyvadak — medve, farkas, hiúz és vaddisznó — által okozott károkat azoknak a gazdáknak, akik eljuttatták a bizonyító iratcsomókat a környezetvédelmi minisztériumhoz. A vadkárok megállapítását, értékelését, valamint a megtérítési, kifizetési eljárásokat szabályozó törvény 2008-ban lépett érvénybe, de eddig nem történt kifizetés. Jelenleg a minisztériumhoz 53 gazda tett le vadkárok megterítését szorgalmazó iratcsomót, az érték meghaladja a 111 000 lejt.


Megússzák a vagyonbevallást
A képviselőház tegnap hallgatólagosan elfogadta a Szociáldemokrata Párt törvényjavaslatát, melynek értelmében a szakszervezeti szövetségek elnökeinek, alelnökeinek, titkárainak és pénztárosainak nem lesz kötelező a jövőben vagyonnyilatkozatot letenniük. A tervezetet nyolc szociáldemokrata képviselő terjesztette be, a jogszabály révén törölnék az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség működését szabályozó törvény azon cikkelyét, amely kötelezte a szakszervezeti szövetségek vezetőit, hogy vagyon- és összeférhetetlenségi nyilatkozatot tegyenek le. A kezdeményező honatyák szerint a szakszervezeti vezetőket önkényesen sorolták az elöljárók közé, hogy kitegyék őket a hatóságok zsarolásának és nyomá­sának.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 953
szavazógép
2010-11-10: Belföld - :

Hírsaláta

FELEDÉKENY POLITIKUS ASSZONY. Elena Udrea májusban még arról szavalt, hogy pártja vezető egyéniségeinek le kellene mondaniuk az állammal való üzletelés lehetőségéről. A főként nagyvállalkozókból és az államot fejő politikusokból álló vezérkar elvetette a javaslatot, s hallgattak e témáról, mint a sír.
2010-11-10: Közélet - Iochom István:

Százéves a feltorjai templom orgonája

A feltorjai Szent Márton római katolikus templomban immár tíz esztendeje orgona kíséri a népéneket, amelyet 2000-ben a Fehér megyei Topánfalva (Câmpeni) Nagy Boldogasszony tiszteletére épí­tett templomából hoztak Feltorjára.