Hírlugas

2007. október 2., kedd, Gazdakör
Tarlót égetni csak engedéllyel szabad

A megyei kifizetési ügynökség felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a tarló vagy a legelő felégetése csak a környezetvédelmi hatóság engedélyével lehetséges. Ellenkező esetben — az unióval kötött társulási szerződés értelmében — csökkenthetik a területalapú támogatás mértékét. Abban az esetben, ha a tarlótüzet nem a gazda gyújtotta meg, erről rendőrségi bejelentésnek kell tanúskodnia. A cél természetesen az illető területeken lévő vegetáció zöldtrágyaként való hasznosítása, illetve a környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezése.

Tájékoztató uniós támogatásokról

A héten a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség szakemberei hét településen tartanak tájékoztatókat a hamarosan pályázható vidékfejlesztési programokról. Ma Bardoc és Vargyas, holnap Szitabodza, csütörtökön Barót, Nagybacon és Kézdiszentkereszt, pénteken pedig Kézdiszentlélek polgármesteri hivatalában várják az érdeklődőket 10—13 óráig. További információkkal a 352 003-as telefonon szolgálnak.

Szőlőszüret végén

A magyarországi szőlő 80 százalékát már leszüretelték, már csak a késői érésű fajtákat szedik a gazdálkodók. Az idei szélsőséges időjárás miatt a szüret korábban kezdődött a szokásosnál, ugyanakkor a csapadékos idő javított a korábbi helyzeten, mert a bogyók lédúsabbak lettek, így a bor minősége igen sokféle lehet. A pincékbe várakozások szerint hárommillió hektoliter körüli bormennyiség kerülhet. Ez 25 százalékkal — mintegy egymillió hektoliterrel — kevesebb a szokásosnál. Éppen azért, mert a termés kisebb, a felvásárlók általában drágábban veszik a szőlőt, mint az előző években.

Tejháború

Az 50—80 százalékkal megemelkedett magyarországi takarmányárak begyűrűztek a tejpiacra is. Nincs szó tejhiányról, csak megszűnt a termelők és feldolgozók kiszolgáltatottsága a kereskedőkkel szemben. Mivel vége a túlkínálatnak, most a tejtermelőknél az adu. A feldolgozók, az exportőrök egymással versengve srófolják felfelé az árakat. Az áruhiány nyomán az utóbbi hetekben jócskán megugrott a friss és a tartós tej ára, a legtöbb üzletlánc, illetve nagykereskedő a választék szűkítésére kényszerült, sőt, akadt üzlet, ahol elfogyott a tej a pultról. A most kezdődő második fogyasztóiár-emelési menetet már nem fékezi az olcsó import, mert egész Európában drágul a tej. Magyarországon augusztusban hét százalékkal emelkedett a tejtermékek ára, s az aszály miatt még az idén további 10—15 százalékos drágulásra lehet számítani. A feldolgozók egyébként 76 forintot is megadnak a tejért, de az olaszok az év végéig már literenként 110 forintot is ígérnek. Miközben a feldolgozók az idén 1,4 milliárd liter tejet vásárolnak fel Magyarországon, mintegy 300 millió litert külföldön értékesítenek. A termelők ezenkívül ,,háztól" százmillió liter fogyasztói tejet árusítanak.

Agrárpolitikai korrekció

Az Európai Bizottság szerint tartósan magas gabonaárakra kell berendezkednie Európának, amely másfél hónappal a közös agrárpolitikai reform felülvizsgálatáról szóló elképzeléseinek nyilvánosságra hozatala előtt a jelenlegi piaci trendekben is igazolva látja stratégiájának helyességét. Két év alatt drasztikusan változott a helyzet: akkoriban még hegyekben állt a vaj és a búza meg a kukorica a raktárakban, ma a tejből és a gabonából hiány van Európában, és az árak az égbe szöktek. Egyelőre egy évre felfüggesztették az importvámokat, megnyitva az utat a gabonabehozatal előtt, illetve a 2007. őszi és a 2008. tavaszi vetési időszakban ideiglenesen eltörölték azt a rendelkezést, amelynek értelmében a szántóterület 10 százalékát pihentetniük kell a gazdáknak. Brüsszel a búzatermelés tízmillió tonnával való növekedésére számít az intézkedéstől jövőre.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 565
szavazógép
2007-10-02: Gazdakör - Incze Péter:

Kiegészítő akta szükséges (Állattenyésztési támogatás)

Országosan nagy elégedetlenséget váltott ki a legalább három tehénre járó állami támogatás folyósításában tapasztalt gond. A rendszer ellenőrzésénél ugyanis kiderült, hogy országosan közel félmillió szarvasmarha hiányzik az állatorvosi hatóság nyilvántartásából. Ezt a támogatást azok az állattartók igényelhették, akik legkevesebb három fejőstehénnel vagy két fejőstehénnel és egy hat hónapnál nagyobb borjúval rendelkeztek január 31-én.
2007-10-02: Színház az egész világ - Farcádi Botond:

Ünnep szent térben és időben (Bemutató az M Stúdióban)

Szent tér és szent idő — nincs ünnep e kettő nélkül, vagy ha van, akkor az nem a mi ünnepünk, nem varázslat, és nem történik semmiféle csoda. Tökéletesen megterített asztal, szépen csillogó fények, válogatott ízek, az érzékszervek oltárán való áldozás marad mindaz, ami a szent téren és szent időn kívül marad.