KézdivásárhelyA Kosztándi házaspár állandó tárlata

2010. november 22., hétfő, Közélet

Szombat délben népes érdeklődő jelenlétében nyílt meg Kézdivásárhelyen az egykori Pantalló épületének emeleti részén helyet kapó Art Galleryben Kosztándi Jenő és Kosztándi B. Katalin állandó képzőművészeti tárlata. A 2009-ben Hegedüs Ferenc magánvállalkozó által megvásárolt és azóta majdnem teljes egészében felújított épület két termében a művészeteket támogató mecénás jóvoltából húsz, illetve huszonhárom, 1962 és 2010 között készült Kosztándi-munka kapott helyet.

Sarány István, Kosztándi Jenő és Kosztándi B. Katalin

Az ünnepélyes megnyitó elsőként Sarány István csíkszeredai újságíró, a Pallas-Akadémia Könyvkiadó főszerkesztő-helyettese köszöntötte a művész házaspárt és a nagyszámú érdeklődőt. Örven-detesnek nevezte, hogy szűkebb pátriánkban, a Székely-földön is vannak olyan művészek, akik életművük legjavát egy helyen láthatják. Közéjük tartozik immár a Kosztándi házaspár is, akik - akárcsak Zsögödi Nagy Imre - már életükben állandó tárlattal büszkélkedhetnek - hangsúlyozta a főszerkesztő-helyettes, majd átadta a szót Vécsi Nagy Zoltán művészettörténésznek, a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum által kiadott, Kosztándi Jenő és Kosztándi B. Katalin festőművész és pedagógus házaspár alkotói pályájának mozzanatai dokumentumok alapján című könyv szerzőjének. A művészettörténész a nem mindennapi eseményt méltatta, és ismertette az általa szerkesztett s a korabeli sajtóból bőven idéző kötetet, mely nem jelenhetett volna meg Hegedüs Ferenc anyagi támogatása nélkül. Ezt követően a Kosztándi házaspár mondott köszönetet Hegedüs Ferencnek nagylelkű gesztusáért. A művészeti galéria megnyitója a brassói Gaudeamus vonósnégyes fellépésével ért véget. A megnyitót követően Kosztándi Jenő festőművész lapunk érdeklődésre elmondta: a városnak ajándékozzák nem csak az állandó képtárban látható negyvenhárom képet, hanem a tulajdonukban található összes munkát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2010-11-22: Közélet - :

Dali Sándor, élt 80 évet

Dali Sándornak is - ki tudja, hányadszor rovom nevét a tiszta fehér papírra! - sikerült az, ami annyi felejthetetlen társunknak eddig. Meghalt néhány órával ezelőtt.
2010-11-22: Közélet - Szekeres Attila:

Elhunyt Demény Lajos

2010. november 19-én, pénteken 84 éves korában bukaresti otthonában elhunyt a székelyek nagy történészeként is emlegetett Demény Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. 1926. október 6-án született Kisfülpösön (Maros megye) földműves családban.