Külföldi hírek

2007. október 2., kedd, Világfigyelő
Szlovákia megsértette vállalását

Szlovákia megsértette az Európa Tanácsnak (ET) tett vállalását, amikor a pozsonyi parlament a múlt hónapban megerősítette a Benes-dekrétumokat ― jelentette ki Németh Zsolt az ET parlamenti közgyűlésének strasbourgi ülésén. A fideszes képviselő az Európai Néppárt nevében, napirend előtti hozzászólásában emlékeztetett arra: amikor Szlovákiát 1993-ban felvették az Európa Tanácsba, vállalta, hogy kiiktat jogrendjéből minden diszkriminatív jogszabályt.

A szlovák parlament határozata a kollektív bűnösség elvét erősíti meg, és diszkriminatív jellegű ― emelte ki Németh Zsolt. Úgy vélekedett, az ET nem teheti meg, hogy szó nélkül elmenjen amellett, ha egy tagországa megszegi vállalásait.

Janukovics vezet, de a narancsosok győzhetnek

Bár tegnap estére több mint másfél százalékkal vezetett a Viktor Janukovics kormányfő vezette Régiók Pártja (PR) az ukrajnai előre hozott választásokon, a 2004-es ,,narancsszínű forradalom" utódpártjai együttesen mégis erősebbnek érezhetik magukat, s bejelentették, hogy megkezdik koalíciós tárgyalásaikat. A szavazatok 88 százalékának megszámlálása után este 8-kor a parlamentbe bejutó pártok erősorrendjét az RP vezette 33,28 százalékkal, őt követte a miniszterelnöki posztra törő Julija Timosenko Tömbje 31,42, illetve a Viktor Juscsenko elnök mögött álló Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem 14,63 százalékkal. Bár az utóbbi két, egymással szövetséges ellenzéki párt és az RP eredményei között folyamatosan tovább nő a különbség a hatalmon lévő párt javára (lapzártakor közel 1,7 százalék), a két ,,narancsos" erő együttes eredménye még mindig több mint öt százalékkal haladja meg a jelenlegi koalícióhoz tartozó pártok együttes eredményét. Az RP közben még további erősödésre számíthat a hátországának számító keleti és déli megyék késve összeszámlált szavazatai alapján.

Korábban nyitnának

Az Európai Unió a tervezettnél két héttel korábban meg akarja szüntetni az ellenőrzést a schengeni zóna régi és új tagállamainak határain ― közölte Rui Pereira, a soros EU-elnök Portugália belügyminisztere tegnap. Az EU bel- és igazságügy-miniszteri tanácsának nevében Pereira kijelentette: bízik abban, hogy az övezet kilenc új tagállama már karácsony előtt csatlakozhat a rendszerhez.

Találkozhatnak...

II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája nem zárja ki egy találkozó lehetőségét XVI. Benedek pápával ― tűnt ki lapnyilatkozatából. Talán egy hónap múlva, talán egy év vagy kettő múlva jöhet létre a találkozó ― mondta az orosz ortodox egyházfő a Le Figarónak adott interjúban. Értésre adta, hogy nem annyira a találkozó idejének megjelölését tartja fontosnak, mint inkább azt, hogy gondosan felkészüljenek erre a történelmi eseményre, s elhárítsanak az útból minden akadályt. Egy ilyen összejövetelnek lehetővé kell tennie, hogy valóban tisztázzanak minden nézeteltérést, amely fennáll a katolikus és az orosz ortodox egyház között. A pátriárka Jean-Pierre Ricard bíboros, bordeaux-i érsek, a francia püspöki konferencia elnöke és André Vingt-Trois párizsi érsek meghívására látogatott el Franciaországba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4564
szavazógép
2007-10-02: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Már beindult a Zuschlag-ügy, amikor a Fidesz elnöke, Orbán Viktor a parlamentben azzal vádolta a kormányt, hogy az európai uniós pályázatokon elnyert pénzek elosztása körül nincs minden rendben, a pénzek nagy részét... ellopják.
2007-10-03: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

A Segítők II. Konferenciája
A Segítők Baráti Köre a Sapientia ― Erdélyi Magyar Tudományegyetem Humántudományok Tanszékével, a CE Philothea Klubbal, a FA-MILIA Családsegítő Centrummal és a KULCS ― Szociálpedagógusok Egyesületével közösen november 9―11. között Marosvásárhelyen a Sapientia ― Erdélyi Magyar Tudományegyetemen magyar nyelvű konferenciát tart Ki, mi segít a segítőnek? témával.