Hírsaláta

2010. december 2., csütörtök, Belföld

BĂSESCU KAVARJA? Mind az RMDSZ, mind az ellenzéki pártok úgy vélik, Eckstein-Kovács Péter Traian Băsescu biztatására határozott úgy, hogy jelölteti magát a szövetségi elnöki tisztségre. Az államfőnek régi tervei vannak az RMDSZ-szel — az MPP bejegyzésekor bizonyította —, most Eckstein lesz az eszköze, hogy azokat valóra váltsa, s a DLP alegységévé züllessze a magyar érdekszövetséget. Természetesen, Eckstein-Kovács Péter cáfolja e feltételezést, s azt állítja, döntését közölte a Cotroceni-palota lakójával, aki semmilyen formában nem reagált rá. (Realitatea)

LIBERÁLIS MOSAKODÁS. Crin Antonescu — akinek nacionalista felhangú kijelentései nemcsak az RMDSZ-t, de a magyar közösséget is meglepték és megsértették — magyarázkodni próbál, mossa kezeit, mint Pilátus: nincs benne nacionalizmus — hajtogatja —, csak az RMDSZ hintapolitikáját ostorozta, s minderre Markó Béla durva reagálása azt a meggyőződését erősítette, hogy a magyar vezetők rossz társaságba keveredtek. Szót sem pazarolt arra, hogy elmondja, vajon mivel, miért, miben sért egy liberális pártot és vezetőjét az, ha a kisebbségi gyermekek anyanyelvükön tanulják a történelmet és földrajzot. (Antena3)
NEHÉZ VESZÍTENI. Pert veszített alapfokon Elena Udrea Lia Olguţa Vasilescu ellen, akit azért perelt be, mert a szenátor asszony egy tévéműsorban azt állította, hogy Antonie Solomon azért került az ügyészség figyelmének középpontjába és előzetes letartóztatásba, mert kiutálta városából Elena Udrea cégeit. A kudarc megviselte a minisztert, s bolgján kirohant a bíróság ellen, melynek úgymond nem számít az emberi tisztesség és becsület. A miniszter asszonyt Bukarest egyik legismertebb ügyvédi irodája védte, az, melynek igen sok, nagy pénzt jelentő szerződése van a kormánnyal. (Realitatea)
NEM KELL A CIGÁNY. Silviu Prigoană törvényjavaslata ellen tüntetett több roma civil szervezet. A képviselő — állítólag több cigány csoport kérésére — azt javasolta, hogy e népcsoportot ezentúl nevezzék cigánynak, ne romának, mert külföldön összetévesztik a román népnévvel. Prigoană, aki a főváros szemetéből gazdagodott meg, s igen sok hajmeresztő törvénytervezettel állt elő, az államfő legbelsőbb baráti köréhez tartozik. (Ziare.com)
A FŐBANKÁR TANÍT. Mugur Isărescu, a jegybank elnöke, aki nemrég a lakosságon verte el a port, mert a könnyű hitelnyújtás időszakában hozzájárult az ország eladósításához, most a bankárokat ostorozta, hogy nem biztosítanak hiteleket a vállalkozásoknak, magas kamattal dolgoznak, s ráadásul a bankszakmát sem ismerik alaposan. (Ziare.com)
ERRE JUT PÉNZ. Minden román állampolgárnak — az újszülöttől az aggastyánig — 250 eurójába kerül a kormány ama terve, hogy a fejlesztési minisztérium négymilliárd euró értékben falusi, illetve községi utakat építsen. (Ziare.com)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1361
szavazógép
2010-12-02: Közélet - Bogdán László:

A prostitúció ­megadóztatása

A román miniszterek, ha az adózásról van szó, nem ismernek lehetetlent, sőt, tele vannak inventív ötletekkel.
2010-12-02: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Mezőgazdasági összeírás indul
Ma kezdődik a vidéki lakosság, valamint a mezőgazdasági tevékenységet folytató nagy- és kisvállalkozások birtokában lévő földterületek, állatállomány, mezőgazdasági eszközök és gépek összeírása.