Hírlugas

2007. október 9., kedd, Gazdakör

Szakmai találkozó

Az állattenyésztés égető kérdéseit beszélték meg az illyefalvi LAM Alapítvány és a megyei szaktanácsadók által szervezett szakmai találkozón.

A tej útja a tehéntől a fogyasztóig, ezt az új feltételek közepette korántsem zökkenőmentes utat járták be szakmai szemmel a résztvevők — tudtuk meg Orbán Miklóstól, az alapítvány szakirányítójától. A tejhigiéniáról általában, a fejéstől a leadásig dr. Csegezy Botond helyi állatorvos beszélt a máshonnan is érkező gazdáknak, a tejkvótarendszerről Motica András, a szaktanácsadó hivatal igazgatója, illetve a megyei iroda szakembere, Ferenczi Csaba tartott előadást. És mert a tej útjának biztosítása érdekében sok pénz is kell, Dorel Banu, a vidékfejlesztési és halászati kifizetési ügynökség megyei vezetője a pályázati lehetőségeket mutatta be. A tanácskozás külön érdekessége volt Jean Soulié francia tenyésztő húsmarhatartásról szóló beszámolója. A tej útját a résztvevők a helyi egyesület hűtőházának meglátogatásával fejezték be.

Orbán Miklós szerint az ilyen tematikus szakmai napoknak is köszönhető, hogy egyre több gazda ismeri fel, átalakulóban az ágazat, s ez minden tehéntartó gazdát érint. (Ferencz)

Bikaárverés a Hortobágyon

Szombaton verőfényes napsütésben több mint félezer érdeklődő előtt tartották meg az idei magyar szürkebika-árverést és -tenyészszemlét a hortobágyi Pusztai Állatparkban. 1989-es létrehozása óta Hortobágyon minden évben megtartott bikaárverésen idén 16 bikát vonultattak fel a gazdák előtt, s az alapos mustra utáni árverésen öt jószág került új tulajdonoshoz, példányonként 500—600 ezer forintos áron.

Kevés bioterméket vesznek

Biotermékeket a felnőtt lakosság tizenegy százaléka vásárol, a rendszeres fogyasztók aránya öt százalék Magyarországon — áll a GfK Hungária legfrissebb felmérésében. A mérsékelt vásárlási kedv fő oka, hogy a biotermékek drágák. Ez annak a következménye, hogy Magyarországon jelenleg az összes megművelt földterületnek csupán három százalékán folyik biogazdálkodás. A legkeresettebb biotermékek közé tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, kenyérfélék és a tejtermékek. A tanulmány a biotermékek piacának bővülését jelzi előre, nem csupán az egészségtudatos vásárlói kör egyre szélesebbé válása, hanem az árukínálat mint stratégiai eszköz felértékelődése miatt. Hiszen manapság a kereskedelmi láncok között egyre nagyobb küzdelem zajlik a fogyasztókért, akiket az ár mellett a cégek társadalmi felelősségvállalása is érdekel. A megvásárolt termékek egészséges jellege és a korrupciómentesség a listán a második helyen szerepel, de az alacsony üvegházhatású gázkibocsátás és a megújuló energiaforrások felhasználása is előkelő helyen található.

Árrobbanást jósolnak

Szakértők szerint Romániában 2012-ig a jelenlegihez képest megháromszorozódik a mezőgazdasági földek ára, elsősorban a külföldi befektetői kereslet hatására. Egyre több befektető ― főként olasz és német ― érkezik Romániába, hogy a mezőgazdaságba fektessen be. A román gazdálkodószövetség elnöke szerint Európában a mezőgazdasági termőterületek tekintetében ― Franciaország után ― Románia a második: potenciálisan 9,7 millió hektár mezőgazdasági területtel rendelkezik, ebből jelenleg csak 3,4 millió hektárt művelnek meg. Az idei aszály és a nyomában Európa-szerte emelkedő élelmiszerárak tovább növelik a mezőgazdasági befektetések iránti érdeklődést. Becslések szerint 2008-tól Románia egyike lesz a világ tíz legnagyobb biodízel termelőjének. Az ország a jelenlegi 4,5 millió tonna helyett 2010-től már évi 11 millió tonnát állít elő.

A kockadinnye el van vetve

A kocka formájú dinnye magját Brazíliában vetették el, és a kocka alakú görögdinnyével el akarják árasztani az öreg kontinenst a brazil dinnyetermesztők, miután egy európai áruházlánccal szerződést kötöttek. A kockadinnyéket speciális műanyag konténerekben nevelgetik, ízre kicsit kevésbé édesek, mint ,,mezei", gömbölyű társaik, árban viszont sokkal drágábbak: darabjukat 10—15 dollárért adják majd. Előnye, hogy sokkal jobban elfér a hűtőszekrényben, mint a kerek, így kényelmesebben tárolható. A kockadinnye divatja egyébként Japánból indult hódító útjára, ott mérettől függően 80—300 dolláros áron hozzák forgalomba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?







eredmények
szavazatok száma 4450
szavazógép
2007-10-09: Gazdakör - Bíró Zoltán:

Ha összefognánk (Vélemény)

Észre kell vennünk, Románia is egy éve uniós tagállam, aminek vannak előnyei és hátrányai. Hogy a csatlakozás előestéjén mindent, de mindent aláírtunk, elfogadtunk, sőt, még egy lapáttal rá is tettünk, azt tudtuk, csak azt nem, hogy az unió nem a felkészületlen, tudatlan paraszttársadalmat értékeli, hanem azokat, akik információval és sok pénzzel felvértezve mindenben megfelelnek az elvárásoknak és a szigorú törvényeknek.
2007-10-10: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Az összefogás napja Erdővidéken
Szombaton Vargyason harmadik alkalommal szerveznek Erdővidéki összefogásnapot. Most egy négy és fél éves kisfiú, Császár Istvánka második agydaganatműtétje költségeinek előteremtése a cél. Több erdővidéki művészeti csoport, együttes járul hozzá fellépésével a nap sikeréhez, s jelentős a vargyasi önkormányzat, unitárius egyház, helyi iskola, illetve több civil szervezet és magánszemély hozzáállása is.