Mi, hol, mikor

2007. október 10., szerda, Mi, hol, mikor?
Az összefogás napja Erdővidéken

Szombaton Vargyason harmadik alkalommal szerveznek Erdővidéki összefogásnapot. Most egy négy és fél éves kisfiú, Császár Istvánka második agydaganatműtétje költségeinek előteremtése a cél. Több erdővidéki művészeti csoport, együttes járul hozzá fellépésével a nap sikeréhez, s jelentős a vargyasi önkormányzat, unitárius egyház, helyi iskola, illetve több civil szervezet és magánszemély hozzáállása is.

A rendezvény a helyi művelődési otthonban lesz, 10 órától gyermekprogram baróti, olaszteleki és vargyasi kisiskolások részvételével, 16 órától fellépnek a vargyasi Dr. Borbáth Károly Általános Iskola tanulói, a vargyasi Csudáló­kő néptáncegyüttes, a Varga testvérek, a baróti Szent Adalbert Egyesület BAKI csoportja, 19 órától pedig a Dugó és a Haverock, valamint a TransylMania koncertezik.

Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata ma 19 órától a nagyteremben John Millington Synge A nyugati világ bajnoka ― rendező: Bocsárdi László ― című darabját szabadelőadáson játssza (román felirattal), az Eugéne Ionesco-, valamint a tavalyról elmaradt bérleteket lehet érvényesíteni.

Tánc

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Csávási ballada című előadását holnap 14 és 19 órától a színház nagytermében mutatja be. Rendező-koreográfus: Ivácson László.

Zene

A nagyváradi Tálentum együttes Isten és ember című lemezének bemutató koncertkörútja során holnap 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai református gyülekezeti házban lép fel.

Kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeumban október folyamán keddtől péntekig naponta 9―16, szombaton és vasárnap 9―14 óráig látogatható a fegyverkiállítás. A múzeum különösen a történelemtanárok és az iskolások figyelmébe ajánlja.

Közlekedés

Autós üldözés. Szombaton délután fél hat körül a bodzafordulói rendőrök tetten érték B. Gheorghe (18) helybeli lakost, aki autót vezetett, holott jogosítványát korábban felfüggesztették. A fiatalember a rendőrök jelzésére nem állt meg, csak autós üldözés során sikerült elkapni. Most több bűncselekmény elkövetésével vádolják.

Kék fény

Lopás. Vasárnap kora délelőtt a mezei lopások megelőzését szolgáló uzoni járőrgépkocsival tetten érték M. Ferenc (28), M. Éva (29), K. Luliana (60) szentivánlaborfalvi lakosokat, amint burgonyát loptak egy uzoni gazda földjéről. A felszedett, 160 lej értékű terményt visszaadták a tulajdonosnak, s az ügyben eljárás indult.

Lovakat fogtak be. Pénteken hajnalban és reggel a kézdivásárhelyi vidéki rendőrség és a kézdiszentkereszti őrs a csendőrök segítségével tartott átfogó akciót a mezei lopások és mások földjére kicsapott állatok kártételeinek megelőzésére. Ez alkalommal befogtak hat lovat és egy borjút, az állatokat a polgármesteri hivatalnak adták át. Később azonosították a tulajdonosukat, O. Zoltánt is, akit megbírságoltak.

(Rendőrségi tájékoztató)

Atlétika

Sepsiszentgyörgyön hétfőn zajlott le a III. Péter László Kupa megyei szakasza, amelyen csupán hat háromszéki iskola vett részt: a Mihai Viteazul Főgimnázium, a Székely Mikó Kollégium, a Váradi József Általános Iskola, a Gödri Ferenc Általános Iskola, a gidófalvi Czetz János Általános Iskola és a baróti Gáll Mózes Általános Iskola. A megyei atlétikai szövetség által szervezett versenyre V—VIII. osztályos tanulók jelentkezhettek, iskolánként két fiú és két lány. A próbánkénti első helyezettek: 60 m: Monica Almăşan 8.4 mp (Mihai Viteazul Főgimnázium), Kozák Attila 8.1 mp (Gáll Mózes Ált. Iskola); kislabdadobás: Albert Tóth Noémi 39,66 m (Váradi József Ált. Isk.), Mokán János 54,26 m (Czetz János Ált. Isk.); távolugrás: Monica Almăşan 4,62 m, Kozák Attila 4,68 m; 800 m : Horovitz Hanna 2:41.7 perc (Váradi József Ált. Isk.), Jakab István 2:33.9 perc (Székely Mikó Kollégium).

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2415
szavazógép
2007-10-09: Gazdakör - x:

Hírlugas

Szakmai találkozó
Az állattenyésztés égető kérdéseit beszélték meg az illyefalvi LAM Alapítvány és a megyei szaktanácsadók által szervezett szakmai találkozón.
2007-10-10: Riport - B. Kovács András:

Cseperedő egyesületek első lépései

Lapunk erdészeti ankétjában az időszerű erdőgazdálkodási kérdések ,,felgöngyölítését" magánerdészetek bemutatása során végeztük el, miközben a hangsúly megoszlott a szakmai problémák és a tulajdonrendezés megoldatlan dilemmái ismertetése között, miután világossá vált, hogy a visszaszolgáltatás még jócskán adósa a megye népének és a magántulajdonosoknak a folyamat megnyugtató lezárásával. Záró kérdéskörként bevontuk a gazdálkodás hatékonyságának vitájába a közbirtokossági vezetőségek mellett a magasabb, az erdőtulajdonosi egyesületek szintjét is.