Bukaresti Nemzetközi Autószalon

2007. október 10., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Október 4-én nyílt meg az idei Bukaresti Nemzetközi Autószalon (SIAB). A szervezők szerint ez minden idők legnagyobb ilyen jellegű román rendezvénye, amelyen közel kétszáz kiállító vesz részt több mint ötszáz gépjárművel, és mintegy száz hazai bemutatót tartanak. A SIAB október 14-ig tekinthető meg.

A kiállításra belépve szembeötlő, hogy a szervezők kitettek magukért. Az autószalon 50 000 négyzetméternél is nagyobb területén rengeteg autócsoda látható a hazai Dacia Logantól kezdve az új Škoda Fabián, Ford Mondeón vagy éppen az olaszok új üdvöskéjén, a Fiat 500-on át a méregdrága Bentleyig, Maseratiig és Lamborghini Gallardóig. És még valami: egy ilyen kiállítás elképzelhetetlen a gyengébbik nem képviselői nélkül, hiszen egy csodaszép autó mellé egy szép hölgy dukál.

Több brassói kollégánkkal egyetemben egy neves bukaresti márkakereskedő meghívására látogattunk el a 2007-es autószalonra. Így először a vendéglátóink által forgalmazott autók standjánál tanyáztunk, és nyugodtan állíthatom, megérte. Megismerkedtünk a Volkswagen új ,,terepjárójával", a Tiguannal, amely a közismert Touareg kistestvére. A skodásoknál felfedeztük az új kombi Octaviát és a Fabiát, de megcsodálhattuk a minimális terepjárói képességgel felruházott Octavia és Roomster Scoutot is. A Seat újdonsága az Altea 4-ből kialakított, 4x4-es meghajtású Freetrack volt. Az Audi elhozta az új A4-esét, a plasztikázott A8-at, valamint az elképesztő, 350 km/órás sebességre képes R8-at. Sajnos, a Porschét, a Bentleyt és a Lamborghinit csak távolról lehetett megtekinteni, a forgalmazók csak a jól fésült, nyakkendős úriembereket engedték az autócsodák közelébe.

Ha már hazai autószalonról van szó, szót kell ejtenünk a Daciáról is. A román autóipar legújabb terméke a Logan Pick-up, mely a gyártó szerint egy robusztus, praktikus és mindenki számára elérhető jármű. A 2008 januárjától megvásárolható új Dacia 800 kg hasznos teher szállítására képes.

A kiállított autócsodák bemutatását a végtelenségig lehetne folytatni, de erre aligha van elég tér. Így hadd említsem meg a háromszemélyes kedvencet: az egyik a Ford Iosis-X koncepciója lenne, amelyet a 2006-os Párizsi Autószalonon mutattak be. A másik, mely ugyancsak egy koncepció, a CX60, a jövő Volvóinak előhírnöke (a tanulmányautó újdonságainak és formai elemeinek nagy része a közeljövőben sorozatgyártású modelleken is megjelenik majd, míg maga az CX60-as előreláthatólag 2009-ben fog kigördülni a közutakra). És legvégül, de nem utolsósorban az új Fiat 500-as. A új kisautó ötcsillagos eredményt ért el az EuroNCAP töréstesztjén 35 ponttal, és ezzel kategóriája talán legbiztonságosabb autója.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 121
szavazógép
2007-10-10: Riport - B. Kovács András:

Cseperedő egyesületek első lépései

Lapunk erdészeti ankétjában az időszerű erdőgazdálkodási kérdések ,,felgöngyölítését" magánerdészetek bemutatása során végeztük el, miközben a hangsúly megoszlott a szakmai problémák és a tulajdonrendezés megoldatlan dilemmái ismertetése között, miután világossá vált, hogy a visszaszolgáltatás még jócskán adósa a megye népének és a magántulajdonosoknak a folyamat megnyugtató lezárásával. Záró kérdéskörként bevontuk a gazdálkodás hatékonyságának vitájába a közbirtokossági vezetőségek mellett a magasabb, az erdőtulajdonosi egyesületek szintjét is.
2007-10-10: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Új Kézfogás helyett Corvinus (Interjú Somogyiné Lesták Ágnessel, a Corvinus Zrt. vezérigazgatójával)

— A magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatását lebonyolító Új Kézfogás Közalapítvány (UKK) helyét a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. veszi át. Mit jelent ez a változás?
— A magyar kormányzat átalakítja, korszerűsíti a támogatási rendszert, célirányosan, kifejezetten gazdasági célokra kíván támogatást nyújtani. Egy struktúraátalakítás folytán tavaly decemberben a kormány megszüntette az Új Kézfogás Közalapítványt, és megkezdett programjait a Corvinusnak adta vagyonkezelésbe, amit a miniszterelnöki hivatal és a Corvinus között egy szerződés rögzít.