Interjú Somogyiné Lesták Ágnessel, a Corvinus Zrt. vezérigazgatójávalÚj Kézfogás helyett Corvinus

2007. október 10., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
— A magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatását lebonyolító Új Kézfogás Közalapítvány (UKK) helyét a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. veszi át. Mit jelent ez a változás?

— A magyar kormányzat átalakítja, korszerűsíti a támogatási rendszert, célirányosan, kifejezetten gazdasági célokra kíván támogatást nyújtani. Egy struktúraátalakítás folytán tavaly decemberben a kormány megszüntette az Új Kézfogás Közalapítványt, és megkezdett programjait a Corvinusnak adta vagyonkezelésbe, amit a miniszterelnöki hivatal és a Corvinus között egy szerződés rögzít.

Egyébként nem csak ez, hanem valamennyi állami tulajdonú alapítvány vagy megszűnt, vagy összevonták. Az UKK volt munkatársai a Corvinus alkalmazottai lettek, és a megkezdett támogatásokat változatlan formában tovább folytatták.

— Vagyis egy közhasznú társaság portfóliója átkerült egy állami tulajdonú, profitorientált részvénytársaságba?

— Igen, mert egyelőre a Corvinus vagyonkezelőként vesz részt ebben a munkában. De a Corvinus maga társaságjogi értelemben átalakulóban volt, ez a folyamat most a végéhez közeledik, vagyis közhasznú lesz, de marad a részvénytársasági forma. A cégbírósági bejegyzés pillanatától már saját jogon új támogatási formákat tudunk nyújtani. Ez októberben esedékes.

— Mikor indul el a folyó, érvényben lévő szerződések alapján a folyósítás, hiszen volt egy szünet?

— Már történik, volt két átmeneti fennakadás, egyrészt év elején másfél-két hónapig, amikor az UKK megszűnt, de még a vagyonkezelési szerződés nem lépett hatályba, és akkor, amikor az UKK pénzeszközei az államkincstárból átkerültek a Corvinus számlájára. Technikai jellegű akadályok voltak, de most már egy bő hónapja folyamatosan fizetjük a támogatásokat.

— Milyen változás várható a támogatások tartalmi vonatkozásában?

— Azokat az elveket szeretnénk használni, amelyek az UKK kiírásaiban is megjelentek, ezeket megvizsgáltattuk, és eurokonformak. Ugyanakkor szűkítjük a támogatási célokat, kifejezetten és erőteljesen gazdaságfejlesztést szeretnénk támogatni. Ez abból is fakad, hogy Románia EU-tagsága után a támogatási cé­lokat újra kellett gondolni. Úgy gondoljuk, akkor a leghatékonyabb a támogatás, ha az uniós pályázatok esetében az önerőhöz, illetve kamatokhoz nyújtunk támogatást.

— Az UKK úgynevezett Vállalkozásfejlesztési Központok (VFK) révén dolgozott, amelyek az illető régióban működő egyesületek, alapítványok, társaságok. Fenntartják ezt a rendszert?

— Igen, mi erre a hálózatra nagyon büszkék vagyunk, szeptember végéig minden VFK-nak felajánlottuk, és mindenki el is fogadta, hogy december 31-ig változatlan formában együttműködünk. Ebben a negyedévben kiírjuk az új pályázatot, amelyben erőteljesebben szeretnénk a központok munkájára támaszkodni, a működésükhöz pedig igyekszünk megfelelő forrásokat rendelni.

— Mire lehet számítani a forrásokat illetően, vagyis mennyi pénz lesz?

— A korábbi kuratóriumi döntés folytán odaítélt pénzek forrása biztosított, több száz millió forintról van szó. A Corvinus saját jogú pályázataihoz pedig idén több száz milliós nagyságrendű forrás áll rendelkezésre, ám az idő szűkössége miatt mintegy százmillió forint lehet az, ami el is jut a vállalkozókhoz. Jövőre a forrást a költségvetés szabályozza majd, de amit a gazdasági kormányzattól tudunk, aszerint kiemelt támogatásokra lehet számítani.

— Az UKK a vállalkozói egyesületeket is támogatta. Marad ez a cél továbbra is?

— Fontos terület, mert ők ismerik a legjobban a szabályozási környezetet, ismerik a vállalkozókat. Mi azt látjuk, hogy a legnagyobb szükség az információ, a tudás. Ezek átadásában mindenképpen az egyesületekre kell támaszkodnunk.

— Székelyföld vonatkozásában van-e a Corvinusnak valamilyen kiemelt programja?

— Egyelőre a megismerés a terv, miután ez történelmileg kiemelt hely, szeretnénk ide koncentrálni, ami nem azt jelenti, hogy a többi magyarlakta területet mostohán kezelnénk, hiszen például nagyon fontosak a határ menti együttműködést támogató programjaink.

— Hová fordulhatnak a háromszéki vállalkozók?

— Közvetlenül hozzánk, a honlapunkon (www.corvinus.hu) adunk naprakész tájékoztatást, hogy milyen típusú támogatásokra számíthatnak, megjelentetjük a VFK-k listáját, amelyekhez közvetlenül fordulhatnak, s bár az űrlapokat is megjelentetjük, azt ajánljuk, hogy forduljanak a legközelebbi központhoz, hiszen ott szakemberek segítségét kapják meg. Ugyanakkor, mivel a Corvinus egy befektetési alap volt, bár ezt a tevékenységet leépítettük, 2006-tól működtetünk egy befektetési információs rendszert, ahová regisztrálni lehet befektetőket keresőknek, befektetni szándékozóknak egyaránt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 119
szavazógép
2007-10-10: Pénz, piac, vállalkozás - Tibodi Ferenc:

Bukaresti Nemzetközi Autószalon

Október 4-én nyílt meg az idei Bukaresti Nemzetközi Autószalon (SIAB). A szervezők szerint ez minden idők legnagyobb ilyen jellegű román rendezvénye, amelyen közel kétszáz kiállító vesz részt több mint ötszáz gépjárművel, és mintegy száz hazai bemutatót tartanak. A SIAB október 14-ig tekinthető meg.
2007-10-10: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Tőzsdére készülő távközlési cég
A londoni tőzsdére kívánja bevezetni papírjainak tizenöt százalékát az RCS & RDS távközlési társaság. A Románián kívüli érdekeltségekkel is rendelkező cég értékét mintegy 3,5 milliárd dollárra becsülték, a tranzakció nyomán így félmilliárd dolláros bevételre számítanak. A cég tavaly megduplázta hazai forgalmát, amely közel 222 millió eurót tett ki, nyeresége pedig nyolcszorosa volt az egy évvel korábbinak (35 millió euró). Külföldi érdekeltségeinek forgalmát nem közölték.