Hírbörze

2007. október 10., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Tőzsdére készülő távközlési cég

A londoni tőzsdére kívánja bevezetni papírjainak tizenöt százalékát az RCS & RDS távközlési társaság. A Románián kívüli érdekeltségekkel is rendelkező cég értékét mintegy 3,5 milliárd dollárra becsülték, a tranzakció nyomán így félmilliárd dolláros bevételre számítanak. A cég tavaly megduplázta hazai forgalmát, amely közel 222 millió eurót tett ki, nyeresége pedig nyolcszorosa volt az egy évvel korábbinak (35 millió euró). Külföldi érdekeltségeinek forgalmát nem közölték.

Ezt a már mintegy 4,8 milliót kitevő klientúrának nyújtott távközlési szolgáltatásaival érte el. A cég alapítója és többségi tulajdonosa a nagyváradi Teszári Zoltán, aki rendkívül tartózkodó a nyilvánosságot illetően. A 37 éves üzletember a cégben birtokolt mintegy 60 százalékos részesedésével, és ha a tranzakció létrejön, Ion Ţiriac és Dinu Patriciu mellett a harmadik eurómilliárdos lesz Romániában.

Támogatott kiállítások

A jövő év első negyedében a következő nemzetközi kiállításokon való részvételre lehet állami támogatást igényelni: január 11—14., Frankfurt, Heim Textil; január 14—20., Köln, IMM (bútoripar); január 20—23., Birmingham (Egyesült Királyság), Furniture Show (bútoripar); január 29.—február 1., Moszkva, Inter Plastica (műanyagipar); február 18—20., Birmingham, Moda UK-Nec; február 21—24., Nürnberg, Bioa Fach (bioélelmiszerek); február 26—28., Lipcse, Z 2008 (autószalon); február 28.—március 5., München, IMM (elektronika, elektrotechnika); március 4—9., Hannover, CeBit (IT); március 10—14., Barcelona, Alimentaria. Február folyamán: Mumbai (India), Innovative Technologies; Párizs, Pret a Porter (dizájn, öltözködés) és Who’s Next (készruha); New York, The Train (készruha); Tokió, Living Room (készruha); Frankfurt, Ambient (üvegnemű). Március folyamán: Isztambul, Win World of Industry (technikai vásár); Kairó, International Trade Fair (technikai); Kijev, Kiev Expo Mebeli (bútor); Párizs, Premiere Ision (készruha); Milánó, Micam (lábbeli).

Képzés

Október 26.—november 24. között Bukarestben MBA 10 nap alatt címmel az osztrák kamara támogatásával szerveznek gyorstalpaló üzleti felkészítőt. Fő témák: üzleti jelentések értelmezése, marketingterv készítése és lebonyolítása, üzleti és partnerségi stratégiák, a belső jövedelmezőség kiszámítása, tervfelmérés.

Nem ért véget a hitelválság

A nemzetközi pénzpiacokon beállt viszonylagos nyugalom ellenére nem tekinthető lezártnak a hitelválság — figyelmeztetett a banki tevékenységet felügyelő bázeli bizottság —, melyet az amerikai pénzintézetek indítottak el, de a központi bankok több száz milliárd dolláros beavatkozása mérsékelt, s a nagy-britanniai Northern Rock kivételével eddig a hitelezők zöme látványosabb megingás nélkül átvészelte a nehéz heteket. A bázeli bizottsághoz közel álló források a Reuters hírügynökségnek elmondták: a központi bankok határozott véleménye szerint továbbra is súlyos válságról lehet beszélni, amely viszont hullámokban mutatkozik meg. A Nemzetközi Valautaalap igazgatója szerint is hiba lenne azt hinni, hogy a válság megmarad a pénzügyi ágazat határain belül, s nem lesz kihatása a gazdaságra, illetve az államháztartásokra. A bázeli bizottság a héten ülésezik, és foglal állást a kérdésben. (i.)

Névhasználati tilalom

Október 15-ig lehet csak használni a feta elnevezést a nem görög eredetű sajtokon, mert az Európai Bizottság 2002-ben a származási hely elve alapján Görögországnak ítélte az elnevezés használatát. A feta sajt bejegyzésekor hatályos EGK-rendelet úgy rendelkezett, hogy a tagállamok fenntarthatják, folytathatják a más tagállamok által regisztrált elnevezések használatát azokban az esetekben, ha a vállalkozások a rendelet kihirdetésének időpontja előtt legalább öt évig jogszerűen forgalmazták a bejegyzett terméket, és ezalatt az elnevezést folyamatosan használták, illetve ha a jelölés világosan jelzi a termék tényleges származását. Ez a rendelkezés azonban a bejegyzett elnevezések más tagállamok általi használatát legfeljebb ötéves időtartamra teszi lehetővé. A kereskedelmi egységeknek kell gondoskodniuk arról, hogy a polcokon a határidő után csak görög eredetű feta sajt maradjon. Az eredetvédelmi szabály betartását a fogyasztóvédelmi felügyelőség is ellenőrizheti, mivel a határidő lejártát követően a fogyasztók megtévesztésének minősülhet a nem görög eredetű feta árusítása. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 86
szavazógép
2007-10-10: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Új Kézfogás helyett Corvinus (Interjú Somogyiné Lesták Ágnessel, a Corvinus Zrt. vezérigazgatójával)

— A magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatását lebonyolító Új Kézfogás Közalapítvány (UKK) helyét a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. veszi át. Mit jelent ez a változás?
— A magyar kormányzat átalakítja, korszerűsíti a támogatási rendszert, célirányosan, kifejezetten gazdasági célokra kíván támogatást nyújtani. Egy struktúraátalakítás folytán tavaly decemberben a kormány megszüntette az Új Kézfogás Közalapítványt, és megkezdett programjait a Corvinusnak adta vagyonkezelésbe, amit a miniszterelnöki hivatal és a Corvinus között egy szerződés rögzít.
2007-10-10: Élő múlt - Sylvester Lajos:

A falu sírja

Német katonasír az oltszemi temetőben
Fazakas Rózsikával Gyárfás Istvánék portáján beszélgetünk Oltszemen. Rózsika egyszer már elköszönt, de percek múltán újra kopogott az ajtón.
— Visszajöttem, mert ha a német sírról tetszik írni, akkor azok is legyenek benne, akiknek máshol halottjuk van, mert ők is gondoskodnak arról a sírról. A falu sírjának tartják a német sírt. Nem én gondozom egyedül. Senkit nem akarok megbántani. Sokan tesznek arra virágot.