Lemond-e Markó Béla?

2007. június 9., szombat, Közélet

Érdekesnek ígérkezik az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) hét végi marosvásárhelyi ülése, s bár nagy viharokra, változásokra nem számíthatunk, néhány vitatott kérdés mindenképpen napirendre kerül.

A testület először ülésezik az RMDSZ kongresszusa óta, és meg kell választania a helyben leköszönő Takács Csaba ügyvezető elnök utódját s az alelnököket. Markó Béla szövetségi elnök már megnevezte jelöltjét, Kelemen Hunort, és az előrejelzések szerint a bukott népszavazási kampány vezetője el is nyeri az SZKT bizalmát, az alelnöki pozíciókban várhatóan ugyanazok maradnak, akik eddig ellátták a feladatot. Elkerülhetetlen lesz a kudarcos államelnöki népszavazás kiértékelése, ez minden bizonnyal helyet kap majd Markó Béla politikai beszámolójában és érintőlegesen az azt követő hozzászólásokban is, hiszen voltak elégedetlenkedő hangok, Eckstein-Kovács Péter szenátor Markó Béla, Márton Árpád és Verestóy Attila lemondását is kérte. Emellett várhatóan szó esik majd a jövőről is, többen jelezték az elmúlt napokban, az RMDSZ-nek tárgyalnia kell ellenzékével, Verestóy nyilatkozata szerint az MPSZ-szel is megbeszélést kell folytatniuk, Frunda György és Borbély László árnyaltabban fogalmazott: nyitottak az egyeztetésre minden olyan szervezettel, amelynek nem az a célja, hogy megsemmisítse az RMDSZ-t. Az SZKT-nak szavaznia kell majd erről, és előreláthatóan az utóbbi álláspont nyeri el a többség tetszését.

A nyitás elengedhetetlenül szükséges, ha európai parlamenti, illetve román parlamenti helyeket szeretne elnyerni még a romániai magyarság. Ugyancsak a szombati ülésre ígérte miniszterelnök-helyettesi tisztségből való lemondását Markó Béla. Ez esetben két forgatókönyv is elképzelhető. Ha a Băsescuval folytatott pénteki beszélgetések reménytelennek mutatják a Tăriceanu-kormány jövőjét, nem okoz majd gondot Markó számára a visszalépés. Ha nincs remény új kormánykoalíció alakítására, akkor elképzelhető, hogy Markó enged a ,,közösség nyomásának", és meggondolja magát. Erre utal az, hogy egy héttel ezelőtt a partiumi és Kolozs megyei RMDSZ-politikusok egy találkozón már jelezték Markónak: ,,rosszul teszi, ha lemond az RMDSZ számára szükséges tisztségről".

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 978
szavazógép
2007-06-09: Roma szombat - x:

Öngyilkos lett, mert tanulni akart

Június első hétvégéjén öngyilkos lett egy csíkszépvízi lány. A szobája falán hagyott üzenet: ,,az iskola én vagyok".
2007-06-09: Közélet - Ferencz Csaba:

A rossz utak akadályozzák a fejlesztést (Turizmus)

Levélben fordult az Országos Út- és Autópálya-kezelő Társasághoz Hermann Rosner, a megyei kereskedelmi kamara elnöke, amelyben a Réty—Kovászna útszakasz minél hamarabbi rehabilitálását kéri. Szerinte ugyanis elsősorban ettől függ a kovásznai gyógyturizmus fellendítése.