Öngyilkos lett, mert tanulni akart

2007. június 9., szombat, Roma szombat
Június első hétvégéjén öngyilkos lett egy csíkszépvízi lány. A szobája falán hagyott üzenet: ,,az iskola én vagyok".

Ügyében a tanfelügyelőség és a gyermekvédelmi hatóság egyaránt kivizsgálást indított, mert amint kiderült, a lány azért vetett véget napjainak, mert szülei nem akarták iskolába engedni. A lány roma nemzetiségű volt, a romák korán házasodnak, és gyakran már a 12—13 éves lányokat sem engedik szüleik iskolába, mert attól tartanak, hogy ellopják őket nemzettársaik. A szépvízi lányt már nyolcadikos korában, az általános iskola elvégzése után férjhez akarták adni, de akkor kiharcolta magának, hogy líceumban tanulhasson tovább. A csíkszeredai Venczel József-iskola diákja volt, tanárai szerint igyekvő, rendszeresen látogatta a tanórákat. Bérletét a szépvízi önkormányzat fizette. Asszisztens vagy orvos szeretett volna lenni, és szakítani a roma hagyományokkal. (emh)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2007-06-09: Roma szombat - Sylvester Lajos:

A komollói utca

A Háromszék roma mellékletébe ígértem jegyzetet, s Rétyen lévén egyéb intéznivalóm, gondoltam, megnézem, hogy Komollón épültek-e új házak azok mellé, amelyek néhány évvel ezelőtt felkeltették az érdeklődésemet.
2007-06-09: Közélet - Farkas Réka:

Lemond-e Markó Béla?

Érdekesnek ígérkezik az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) hét végi marosvásárhelyi ülése, s bár nagy viharokra, változásokra nem számíthatunk, néhány vitatott kérdés mindenképpen napirendre kerül.