Hírsaláta

2011. február 2., szerda, Belföld

VALAMIT TUD A CSENDŐRSÉG? Felkelések leverésére alkalmas felszerelés vásárlásáról tudósít a Román Csendőr­ség honlapja. A közlemény szerint kb. 41,2 millió lej értékben vásárolnának védősisakokat, pajzsokat, könnygázgránátokat, vízágyúkat, töltényeket, géppisztolyokat. A tervek szerint a közbeszerzést március 1-jéig bonyolítják le. Néhány kérdés adódik a tervvel kapcsolatban: milyen lázadások leverésére készülnek, és mióta használhat bármely fegyveres testület, így a csendőrség géppisztolyokat civil lakosság ellen?

HA NEM CSURRAN, CSÖPPEN. A kormány idén 73,7 millió lejt szán a kisebbségi szervezetek támogatására. A legtöbb pénzt, 15,9 millió lejt az RMDSZ kapja, a cigányszervezeteknek 10,3 milliót juttatnak, a németek 5,3 milliót kapnak. (Jurnalul naţional)
LESZ PÉNZ MÉG FEJLESZTÉSRE IS. Kíváncsiak Jeffrey Franksék, miként finanszírozza a román kormány 4,4 százalékos költségvetési hiányát. Az összeg 24 milliárd lejre, azaz hatmilliárd euróra rúg. Zömét, 54 százalékot a külföldi pénzpiacokról, a többit a hazairól szeretné a kormány kölcsönkérni. Ialomiţianu pénzügyminiszter derűlátó, azt mondta, lesz pénz idén és jövőben is nyugdíjakra, bérekre, mi több, a gazdaság működtetésére is. Tavaly az állam bevétele 168,6 milliárd lej volt, névértékben 7,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az IMF is elismeri, hatékonyabb volt az adóbehajtás, de ez még nem elégséges. (Jurnalul naţional)
NEM KELENDŐ A KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS. Románia lakástulajdonosainak mindössze öt százaléka kötötte meg a kötelező lakásbiztosítást. Amióta január elsejéről július 15-re halasztották a határidőt, még jobban csökkent az érdeklődés. (Ziare.com)
VÁLASZTANAK, DE KIT? Május 14-én tartják a De­mokrata Liberális Párt országos kongresszusát, amelyen megválasztják a párt új vezetőségét is. A tisztújító gyűlésen, amelyet a parlament épületében tartanak, 1350 küldött vesz részt. Eddig csak Sorin Frunzăverde, a Krassó-Szörény megyei tanács elnöke jelezte, elképzelhetőnek tartja, hogy induljon a pártelnöki tisztségért. Az államfő bizalmát Teodor Baconschi külügyminiszter és Emil Boc élvezi, de még egyikük sem jelentette be indulási szándékát. (Mediafax)
INTÉS BARÁTOKNAK. Traian Băsescu a parlament tavaszi ülésszakának megnyitása előtt találkozott szíve-közepe pártjával. Szemükre vetette, hogy képtelenek az ellenzék sajtótámadásait ellensúlyozni. ,,Behúzódtatok a lövészárkokba, ti, a párt csillagai, és a gyalogságot küldtétek harcba magatok helyett. A golyókat is ők kapják" — mondta az államfő. Figyel­meztette a demokrata-liberálisokat arra is, hogy amióta hatalomra kerültek, túl sok a korrupciógyanús botrányuk. Băsescu feddhetetlen embereket akar a pártban, s tanácsolta, hogy fogadják el Monica Macovei erre vonatkozó javaslatait. Szemükre vetette azt is, hogy a rossz kormánykommunikáció miatt kifütyülték Iaşi-ban és Focşani-ban — tudta meg a Gândul névtelenséget kérő belső forrásokból.
MAJD KÉSŐBB. Legalább négy hónapja harsogják az egészségügyi minisztérium szakemberei, hogy február elsejétől csak receptre adnak algocalmint, illetve metamizol alapanyagú fájdalomcsillapítókat. Most április 1-jére halasztották a szigorítás bevezetését. (Cotidianul)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2011-02-02: Közélet - Bogdán László:

A látnok és a független bíróság (Magasles)

Múlt héten az Argeş megyei törvényszéken a csalással és csúszópénzek elfogadásával vádolt szociáldemokrata tanácselnököt, Constantin Nicolescut a bíróság 29 napos előzetes letartóztatásba helyezte. A hír hallatára a vádlott és felesége elájult, Nicolescut — ahelyett, hogy a tévékamerák előtt, a Băsescu-rezsim újabb kedves, szép szokása szerint megbilincselve vitték volna a rabomobilig, bizonyítva, hogy Romániában igenis létezik törvényesség és jogrend, s nem kímélik a magas beosztásban dolgozó tisztségviselőket sem — mentővel szállították a bukaresti szívkórházba.
2011-02-02: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Kórházreform indul
Elkezdődik a kórházi rendszer átszervezése az egészségügyi minisztérium által javasolt normatívák alapján. A minisztérium honlapján tegnaptól megtalálható az összevonásra javasolt egészségügyi intézmények listája. A honlapra felkerül az a határozattervezet is, amely az átalakítás nyomán újonnan létrejövő öregotthonok jegyzékét tartalmazza.