Belföldi hírek

2011. február 2., szerda, Belföld

Kórházreform indul
Elkezdődik a kórházi rendszer átszervezése az egészségügyi minisztérium által javasolt normatívák alapján. A minisztérium honlapján tegnaptól megtalálható az összevonásra javasolt egészségügyi intézmények listája. A honlapra felkerül az a határozattervezet is, amely az átalakítás nyomán újonnan létrejövő öregotthonok jegyzékét tartalmazza.

A határozattervezet értelmében a 435 egészségügyi intézmény közül 182 megszűnik önálló jogi személyként létezni — közöttük minisztériumnak alárendelt és decentralizált kórházak is. 111 intézmény beolvad más kórházba, és annak külső osztályaként működik tovább, 71 pedig a helyi önkormányzat döntése nyomán átalakul öregotthonná vagy háziorvosi ügyeleti központtá. A tavaly elkezdett átszervezési folyamat során már megszűnt az önálló jogi státusa öt dâmboviţai, két bukaresti, két nagyváradi és egy argeşi egészségügyi intézménynek.


Nyilatkozatok évadja
Február 7-étől 25-éig nyújthatják be a cégek a januári társadalombiztosítási járulékok és a jövedelemadó kifizetéséről szóló egységes nyilatkozatot — jelentette be az Adó- és Pénzügyi Hiva­tal. Minden február 7-e előtti műveletet érvénytelennek minősítenek, a próbaidő lejártával az informatikai rendszert újraindítják, és törlik az adatokat, amelyek ezalatt kerültek az adatbázisba. A munkáltatóknak egyetlen űrlapot (D112) kell kitölteniük, amely tartalmazza a társadalombiztosítási járulékokról, a jövedelemadó­ról és a biztosítottak névsoráról szóló nyilatkozatot. Az űrlapot csak az illetékes adóügyi hivatalnak kell elküldeni. 2011. július 1-jéig a befizetők az új űrlapot interneten keresztül vagy személyesen adhatják le, csatolva egy pecséttel és aláírással ellátott függeléket, a többi adatot elektronikus tárhelyen kell benyújtani.


Az etnobotanikus élmezőnyben
Románia negyedik az Európia Unió országai közül az etnobotnaikus kábítószerek fogyasztása tekintetében. A Nemzet­közi Kábítószerellenes és Emberjogi Központ jelentése az Európai Bizottság, az ENSZ és az Egyesült Államok figyelmét is felhívta a romániai drogfogyasztás rohamos növekedésére. A dokumentum bírálja, hogy az Országos Kábítószerelle­nes Ügy­nök­ség önálló jogi személyiségét megszüntették, és a belügyminisztérium illetékes ügyosztályává alakították. Ro­mánia szánja a legkisebb összeget a megelőzésre, mindössze évi 4,5 millió eurót, és ezt elsősorban az alkalmazottak bérezésére és az irodaköltségekre fordítják.


Az IMF gázár-liberalizációt sürget
A Nemzetközi Valutaalap képviselői tegnap kérték Ion Ariton gazdasági minisztertől a földgáz és a villamos energia esetében alkalmazott szabályozott árakról való lemondást és új számítási mód bevezetését. A tárgyalás után Ariton kijelentette: a szabályozott árak liberalizációja nem jelenti feltétlenül, hogy nő a lakosság által fizetendő ár. Romániában szinte valamennyi elektromosenergia-termelőt kötelezi az energiahatóság, hogy termelése egy részét lakossági fogyasztásra fordítsa a hatóság által megállapított áron.


Messze még a tavasz
A meteorológusok szerint csak csütörtökre várható némi felmelegedés az országban. Ez azonban a legkevésbé Er­délyben lesz érzékelhető, pénteken pedig az ország északnyugati részében havazás is várható. Az országos mínusz csúcsot tegnap is Bodzafordulón mérték, ahol -26 Celsius-fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2011-02-02: Belföld - :

Hírsaláta

VALAMIT TUD A CSENDŐRSÉG? Felkelések leverésére alkalmas felszerelés vásárlásáról tudósít a Román Csendőr­ség honlapja. A közlemény szerint kb. 41,2 millió lej értékben vásárolnának védősisakokat, pajzsokat, könnygázgránátokat, vízágyúkat, töltényeket, géppisztolyokat. A tervek szerint a közbeszerzést március 1-jéig bonyolítják le. Néhány kérdés adódik a tervvel kapcsolatban: milyen lázadások leverésére készülnek, és mióta használhat bármely fegyveres testület, így a csendőrség géppisztolyokat civil lakosság ellen?
2011-02-02: Közélet - Váry O. Péter:

Roma ösztöndíj javított változatban

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat januári soros ülésén előterjesztette Bálint József alpolgármester a gimnáziumba járó roma gyerekeknek adandó, városi ösz­tön­díjra vonatkozó tervezetét, javaslata hosszú vitát eredményezett, ellenzője is akadt, végül az eredeti elképzeléshez képest javított változatban fogadta el a testület.