Év elején a falugazdákIllyefalva folyamatosan pályázik

2011. február 9., szerda, Faluvilág

A gazdasági válság ellenére Illyefalva egyik legjobb esztendejét zárta tavaly — mondta Fodor Imre polgármester. Az idei költségvetés szerint nincs sok pénz, de reménykednek, hogy a leadott pályázatok beérnek.

Tavaly év elején a polgármesteri hivatal rendbetétele volt sürgős. Beázott az épület, új irodahelyiség létrehozatala után nem maradt öltözője a kultúrotthonnak. Ezért bővítették az épületet, öltözőt alakítottak ki, a tetőszerkezetet javították, a cserepeket kicserélték. A százéves épületre nem szereltek termopán nyílászárókat, hanem a régieket tették rendbe.
Tavaly adták át a vízhálózatot Aldobolyban és Illyefalván, a rendszer működik, csatlakoznak rá a fogyasztók. Fiatal házasoknak felépült egy nyolc lakrészes állami sorház, év végére átadták, az önkormányzatnak a közművesítést kell elvégeznie: a villanyt és a vizet bevezették, a csatornára rákapcsolódtak, még a gáz bekötése maradt hátra. Önerőből felújították a régi jegyzői lakot, ahol civil házat alakítanak ki. A református nőszövetség berendezte már az első részét. Az iskola újabb épületében a nyílászárókat, lámpatesteket kicserélték, korszerű, számítógép-vezérlésű kazánt szereltek fel. Kinőtte magát az óvoda, mert napközi otthon is működik ott.
A falufejlesztési programban közel négymillió euróra pályázott januárban az önkormányzat. Tavaly a környezetvédelmi alaphoz Sepsiszentkirály és Illyefalva csatornázására, valamint a szennyvíztisztító javítására nyújtottak be dokumentációt. A vidékfejlesztési programban még 2009-ben leadtak egy 2,5 millió euró értékű, ún. integrált községfejlesztési pályázatot, mely infrastruktúra-fejlesztést, utcák korszerűsítését, kultúrházak felújítását, a sepsiszentkirályi Kőhíd műemléki kezelését, iskola utáni tevékenységhez szükséges feltételek megteremtését célozza. Utóbbit az iskola mellé, olyan helyre tervezik, hogy a későbbiekben bekapcsolhassák a teljes oktatási-nevelési tevékenységbe. A polgármester reméli, hogy a vidékfejlesztési programban aláírják a szerződést. A terv várólistára került. A környezetvédelmi alapnál parkosításra nyert pályázat kivitelezését tavasszal kezdik. A községháza előtt, a tömbház és patak között s az iskolaudvar egy részén rendezik a területet, zöldövezet, járda készül, padokat, lámpákat helyeznek el.
Sepsiszentkirály vízellátási dokumentációját elkészítették, ha sikerül valamelyik programba beilleszteni, minden rendelkezésre áll. Elena Udrea régiófejlesztési és turisztikai miniszter decemberben ígéretet tett az illyefalvi Olt-híd újjáépítésére. A sportcsarnok építését igyekeznek folytatni.
Költségvetésük idén kisebb, mint a tavalyi. Egyrészt a viszonylag gazdag községek közé sorolták, mert cégek működtek ott. Így a képlet szerint visszaosztott személyi jövedelemadó és áfa csekély. Közben cégek szűntek meg, máshol leépítettek, a viszonyítási alaphoz képest gyengébben folyik be adó. A be nem hajtott adó kétszeresen veszteség: egyrészt jövedelemként be kell venni a költségvetésbe, másrészt annyival kevesebbet osztanak le az államkasszából.
Jó hír, hogy uniós pályázat segítségével egy sepsiszentgyörgyi vállalkozó nyomdaipari műhelyt létesít Szentkirály­ban, és az aldobolyi állatorvos állatambulancia beszerzésére nyert pályázatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2011-02-09: Közélet - József Álmos:

Ásványvizek és fürdők

Sepsiszék legtöbb ásványvízforrásának vizét a kárpáti homokkőzóna töredezett réte­geiben kialakult víztárolókból nyeri. Sepsi­szentgyörgyön a város nyugati részén, az erdőövezet határán húzódó törésvonal mentén több, enyhén szénsavas és kénhidrogénes forrás jelentkezik.
2011-02-09: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Kézdiszentkereszten behozzák a lemaradást (Év elején a falugazdák)

Nemcsak a központi források elosztásának méltányossága és a politikai hovatartozás, hanem egy kis szerencse és a véletlen is közrejátszhat abban, hogy egy községi tanács lemarad, vagy benyújtott pályázata kedvezőtlen elbírálásban részesül. Gondoltuk, ez az oka annak, hogy hosszú esztendők alatt Kézdiszentkereszt községközpont közművesítése — ivóvíz- és csatornahálózat — nem valósulhatott meg. Hogyan látja ezt Jakab Edit polgármester?