Hírsaláta

2007. október 11., csütörtök, Belföld

POLITIZÁLNAK, CSAK POLITIZÁLNAK. Elégedetlen Romániával az Európai Bizottság, nem mennek jól a dolgok sem a mezőgazdaságban, sem az igazságszolgáltatásban. A ,,brüsszeli kormány" nehezményezi, hogy a bukaresti kabinet, a parlament és a pártok csak politizálnak, építő munkát nem végeznek. (NewsIn)

TÚLTELJESÍTETTÉK AZ INFLÁCIÓT. Az infláció szeptemberben 1,08 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz viszonyítva, így az évi inflációs ráta meghaladta a tervezett 4 százalék körülit, elérve a 6,03 százalékot. Az Országos Statisztikai Intézet jelentése szerint legnagyobb mértékben az élelmiszerek és a szolgáltatások ára emelkedett.

GYENGE MEZŐNY. A Feddhetetlenségi Ügynökség elnöki posztjáért kiírt második versenyvizsgán sem érte el egyetlen jelölt sem azt a minimális pontszámot, mellyel elfoglalhatta volna e fontos bizalmi funkciót. Az alelnökjelöltek közül egyetlen személy haladta meg kis pontszámmal a legalacsonyabb elvárható szintet. (HotNews)

ELBIZONYTALANODOTT MINISZTERELNÖK. Olyan tanácstalan Călin Popescu Tăriceanu a Románia integrációja érdekében végzendő intézkedésekkel kapcsolatban, hogy Vasile Puşcaştól, a Năstase-kormány csatlakozási főtárgyalójától kér tanácsokat a tennivalókat illetően — írja a Cotidianul.

EGYRE TÖBBET ÉR A TERMŐFÖLD. Szakértők szerint Romániában 2012-ig a jelenlegihez képest — elsősorban a külföldi kereslet hatására — megháromszorozódik a mező-gazdasági területek ára. Már most egyre több, főként olasz és német érkezik Romániába, hogy a mezőgazdaságban fektessen be. Jelenleg Románia 9,7 millió hektár mezőgazdasági területtel rendelkezik, ebből csak 3,4 millió hektárt művelnek meg. Az idei aszály és a nyomában Európa-szerte emelkedő élelmiszerárak tovább növelik a mezőgazdasági befektetések iránti érdeklődést. Becslések szerint 2008-tól Románia egyike lesz a világ tíz legnagyobb biodízel-termelőjének. Az ország a jelenlegi 4,5 millió tonna helyett 2010-től már évi 11 millió tonnát állít elő. (Népújság)

VENDÉGMŰSOROK HAZAI KÉPERNYŐKÖN. Az MTV november 1-jétől három műsor, a Kárpát Expressz, az Átjáró és a nemrég debütált Kézfogás korlátlan továbbsugárzásának engedélyezésével kíván a határon túli né-zőkhöz eljutni, és segíteni a határon túli televíziós alkotó­műhelyeknek. (MTI)

ŞANDRU FIZETÉSARÁNYOS KISMAMA-TÁMOGATÁST JAVASOL. A jelenlegi, havi 800 lejes, kisgyermekes anyáknak járó állami támogatás mellett fizetésarányos juttatás bevezetését javasolja Lavinia Şandru, a Nemzeti Kezdeményezés Pártjának alelnöke és EP-listavezetője. Eszerint a szülési szabadságon lévő kismamák választásos alapon kérhetnék az államtól a legutóbbi 12 havi fizetésük 85 százalékát vagy a jelenlegi 800 lejt. A rendelkezés Şandru szerint növelné a gyermekvállalási kedvet az aktív és magas jövedelmű nők körében. (Realitatea)

MEGÚJULT KURATÓRIUM. Kinevezték a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának új tagjait. A közgyűlésen jelen voltak az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetőiből álló alapítók. A nyolc egyházi vezető abban állapodott meg, hogy mindegyik egyház részéről egy-egy tagot jelölnek a kuratóriumba, emellett pedig fenntartanak egy helyet az egyetemet finanszírozó magyar kormány számára. Eszerint a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának új tagjai: Szilágyi Pál, a BBTE volt rektorhelyettese, Kun Imre, a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem professzora, Kállay Péter közgazdász, Molnos Lajos költő, író, Szilágyi Éva tanár, Malaga Péter, id. Toró T. Tibor akadémikus, illetve Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese, aki továbbra is a kuratórium elnöke maradt. (Paprika Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2007-10-11: Közélet - Magyari Lajos:

Ki tudja, merre...? (Jegyzet)

Egy évtizednyi szégyenletes huzavona után végre ratifikálta a román szenátus az európai ajánlást, mi szólna a nemzetiségi és regionális nyelvek jogállásáról.
2007-10-11: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Egy hónap haladék
Agrártámogatásainak jelentős megkurtításával fenyegette meg az Európai Bizottság Romániát a mezőgazdasági ágazatban mutatkozó adminisztrációs és pénzügyi ellenőrzési hiányosságok miatt, ha ezeket Bukarest egy hónap alatt nem korrigálja.