Belföldi hírek

2007. október 11., csütörtök, Belföld

Egy hónap haladék

Agrártámogatásainak jelentős megkurtításával fenyegette meg az Európai Bizottság Romániát a mezőgazdasági ágazatban mutatkozó adminisztrációs és pénzügyi ellenőrzési hiányosságok miatt, ha ezeket Bukarest egy hónap alatt nem korrigálja.

Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete tegnapi bejelentése szerint a román kormánynak írt levelében 25 százalékos támogatáscsökkentést helyezett kilátásba. A bizottság azt is jelezte, hogy a szankcióra a csatlakozási szerződés lehetőséget ad. Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos a döntést úgy kommentálta, hogy Románia jelentős haladást mutatott fel az uniós elvárások teljesítésének terén, de nem elegendőt ahhoz, hogy a rendszer tiszta és helyes működését biztosítsa. A bizottságnak kötelessége biztosítani, hogy az uniós agrárkasszából az előírt feladatokra költenek, és a kifizetéskor nem történnek szabálytalanságok. Romániának a szankciók elkerülése érdekében gyorsan működőképessé kell tennie azokat a szoftvereket, amelyek biztosítják az egységesített adminisztrációs és ellenőrzési rendszer működését, a földterületek azonosításának felügyeletét pedig eseti ellenőrzéssel kell segíteni az országban. Az uniós rendszer szerint az EU-tagországok december elsejétől kezdhetik meg a közvetlen támogatások kifizetését a nemzeti kasszából. Ezt később az uniós kasszából megtérítik a tagországnak. Jövőre Romániának 443 millió euró járna közvetlen agrártámogatásként az uniótól, 1,2 millió gazda hektáronként 80 eurós támogatásra jogosult.

Leleplező felvételek

Tegnap este a köztévé nyilvánosságra hozta azokat a hang- és képfelvételeket, amelyek alapján a korrupcióellenes ügyészség megvesztegetés gyanújával vizsgálódik Traian Decebal Remeş jelenlegi és Ioan Avram Mureşan volt mezőgazdasági miniszter ellen. A videofelvételen a két politikus egy fővárosi teraszon találkozik, és Mureşan borítékot ad át Remeşnek, a hangfelvételek pedig egy versenytárgyaláson való részvételről szólnak. A lehallgatott telefonbeszélgetéseken megszólal az ügy harmadik szereplője, a feljelentő Gheorghe Ciorbă üzletember. A Nemzeti Liberális Párt megszólaló tagjai szégyenletesnek tartják, hogy a bűnvádi vizsgálat hivatalos megkezdése előtt nyilvánosságra hozták az állítólagos bizonyítékokat, Mureşan maga tagadta, hogy pénzt vett volna át az inkriminált borítékban. Tăriceanu miniszterelnök világossá tette, ha a miniszter érintett az ügyben, felmenti tisztségéből.

Költségvetés-tervezet, nyugdíjemelés

A kormány tegnapi ülésén elfogadta a 2008-as költségvetés-tervezetet. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő sajtótájékoztatón közölte, az oktatás a nemzeti össztermék (GDP) 6 százalékát kapja meg, a kutatásnak 0,7 százalékot utalnak ki, az egészségügy 4,5 százalékot kap, a társadalombiztosításokra pedig 11,9 százalékot fordítanak. A mezőgazdaság büdzséje 2007-hez képest 13 százalékkal nőtt, míg a szállításra és infrastruktúrára 4 százalékot szánnak. t Mintegy 30 százalékkal, azaz 416 lejről 541 lejre nő a nyugdíj pontértéke november elsejétől, miután a 2007. évre szóló társadalombiztosítási költségvetést körülbelül egymilliárd lejjel igazították ki ― nyilatkozta Paul Păcuraru munkaügyi miniszter. A költségvetés-kiigazítást, amelynek során 1050 millió lejjel pótolták fel a társadalombiztosítás büdzséjét, tegnapi ülésén fogadta el a kormány.

Az autógyár eladását vizsgálják

Az Európai Bizottság kivizsgálja, vajon a román kormány nem hozta-e másokhoz képest előnyösebb helyzetbe a Ford autóipari céget bizonyos kötelezettségvállalások ellenében — jelentette be tegnap a brüsszeli bizottság. Amennyiben az unió illetékesei megállapítják, hogy a Ford előnyökhöz jutott a megvásárolt craiovai autóipari gyár adósságának leírása révén, a cégeladás folytatását leállíthatják. Az uniós szabályok tiltják, hogy a kormányzatok bizonyos cégeket favorizáljanak. A Ford a múlt hónapban állapodott meg arról, hogy 57 millió dollárért megveszi az Automobile Craiova állami vállalat 72,4 százalékát, és ígéretet tett további 675 millió dollár befektetésére. Az uniós ellenőrök vizsgálni fogják, vajon a román kormány által szabott feltételek teljesítése esetén — legalább évi 200 000 autó gyártása és 3900 dolgozó további foglalkoztatása — az állam nem járult-e hozzá a vételár csökkentéséhez.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2007-10-11: Belföld - x:

Hírsaláta

POLITIZÁLNAK, CSAK POLITIZÁLNAK. Elégedetlen Romániával az Európai Bizottság, nem mennek jól a dolgok sem a mezőgazdaságban, sem az igazságszolgáltatásban. A ,,brüsszeli kormány" nehezményezi, hogy a bukaresti kabinet, a parlament és a pártok csak politizálnak, építő munkát nem végeznek. (NewsIn)
2007-10-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Eldugult csatornák Sepsiszentgyörgyön

Az elavult csatornahálózat sok panasz oka a megyeszékhelyen, s ennek a járókelők számára nem látványos, ám az érintett lakosok számára igencsak kellemetlen velejárója egy-egy hirtelen elzáródás, minek következtében az utcai gyűjtővezetékek minden szennyleve visszafolyik a tömbházakba, leírhatatlan bűzt és valós fertőzésveszélyt terjesztve.