Beszélgetés Zakariás Zalán rendezővelDürrenmatt, másodszor

2011. február 19., szombat, Színház az egész világ

— Mire számíthat a közönség A fizikusok kapcsán?
— Apokaliptikus témát dolgoz fel a szöveg, de mindezt komikus formában. Három fizikus egy elmegyógyintézetbe zárkózik el a világ elől, hogy tanulmányaik, a fizikában való előrehaladásuk nehogy rossz irányba vezesse az emberiséget.

Barabás Zsolt felvétele

Ez az alaphelyzet, és ennél többet nem is szeretnék elárulni, mert nem akarom megfosztani a nézőket a meglepetésektől. A darab a hatvanas-hetvenes években íródott, amikor javában dúlt a hidegháború, amikor a fegyverkezési tervek és az ezek után kutató kémszervezetek tevékenysége tartotta feszültségben a világot. Azóta egy kicsit változott a nemzetközi helyzet, de a technika fejlődéséről, és arról, hogy vajon merrefelé tart világunk, ma is elgondolkodhatunk.
— Ez a második Dürrenmatt-darab, amit a Tamási Áron Színházban rendezel...
— Igen, le sem tudnám tagadni, hogy Dürrenmatt az egyik kedvenc szerzőm. 2007 őszén rendeztem A csendestársat, és mivel az volt az első nagytermi előadásom, tele voltam azzal a fajta izgalommal, ami a pályája elején általában jellemző az emberre. Ezúttal nyugodtabb voltam, jobban tudtam figyelni a munkámra, és persze a társulattal is jobban megismertük egymást azóta. Bízom abban, hogy mindez javára válik az előadásnak.
— Kik játszanak A fizikusokban?
— Gyakorlatilag az egész társulat részt vesz a produkcióban, de a jól összehangolt csapatmunkán túl jeles egyéni alakításokat is igényel ez a darab. Tele jó szerepekkel. A három fizikust Szakács László, Pálffy Tibor és Mátray László alakítja, de ugyanilyen fontos szerepe van Gajzágó Zsuzsan­nának, aki a doktorkisasszonyt játssza, és tovább is sorolhatnám. Mint az igazi mesterművek esetében, valamennyi színész jó lehetőséget kap a megnyilvánulásra.
— A rendezőasszisztensed Svájcból érkezett.
— Igen, ez érdekes eset: svájci szerzőt próbálunk, és éppen egy svájci asszisztenssel tudtunk együtt dolgozni. Tanul­mányi úton tartózkodott Ro­mániában, és ő keresett meg bennünket, hogy szeretne velünk dolgozni. Örültünk, hogy kíváncsi a színházunkra, szívesen fogadtuk segítségét. Sok érdekes dolgot mesélt Svájcról és a német színházról, és gyakorlatilag is többször segített, például a német nevek, szavak kiejtésében. Nekünk is, és gondolom, neki is tanulságos volt ez a közös munka; ha több ilyen csereprogram létezne, többet tudnánk egymásról. Ha már a stábnál tartunk, Csiki Csaba díszlettervező és Kiss Zsuzsa jelmeztervező nevét is meg kell említenem; jó csapatmunka nélkül nincs jó végeredmény.
— Mint mindig, most is kevés volt az idő a jó munkához...
— Igen, bemutató előtt mindig jól fogna, ha lenne még pár napunk próbálni, de minden relatív: néha félóra alatt csodákra képes az ember, máskor pedig, ha rossz lelkiállapotban van, napokig nem tud kreatív munkát végezni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1305
szavazógép
2011-02-19: Magazin - :

Tolvajrekorder macska

Feltehetően a macskák tolvajrekordere az a kaliforniai rosszaság, amely több mint hatszáz dolgot lopkodott haza a szomszédságból. A macska — neve Dusty — ,,mindenlopó": fürdőszivacs, gyerekjáték, kesztyű, zokni, cipő, papucs, törölköző, fürdőruha egyaránt érdekli. San Mateo városának egy utcájából hordja össze zsákmányát három éve gazdái szomszédjaitól, akik azonban már nem bosszankodnak. Ha eltűnik valamijük, keresgéléssel sem fáradoznak: első útjuk Rusty gazdáihoz vezet.
2011-02-19: Színház az egész világ - Nagy B. Sándor:

Itt a mohácsi vész?

Március 1-jén, kedden 19 órától a Kézdivásárhelyi Városi Színház társulata Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel: a Tamási Áron Színház nagytermében előadja az Itt a mohácsi vész? című szilveszteri kabaréját. Az előadásban rövid humoros jelenetek és operettrészletek váltogatják egymást, igazi felhőtlen szórakozást ígérve a közönségnek.