Szatmári vendégjátékok Sepsiszentgyörgyön

2011. február 19., szombat, Színház az egész világ

Február 27-én és 28-án újra Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. 27-én, vasárnap 19 órától A. P. Csehov Három nővér című drámáját, 28-án 11 órától Szilágyi Andor Leánder és Lenszirom című mesejátékát, 19 órától pedig Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című komédiáját láthatják az érdeklődők. A színház vezetősége felhívja a felnőtt bérletes közönség figyelmét, hogy akiknek az évad elején nem volt lehetőségük megtekinteni a szatmári színház Három nővér bérletes vendégjátékát, most időben foglaltassanak helyet az előadásra. A szatmári előadásokig még válthatók felnőttbérletek az idei évadra. A Városi Kulturális Szervezőiroda telefonszámai: 0267 312 104, 0745 589 214 és 0728 083 336.

Jelenet a Három nővérből

Három nővér
Csehov darabját Keresztes Attila állította színpadra az elmúlt évadban, és azóta folyamatosan nagy sikerrel játssza a szatmári társulat itthon és külföldön egyaránt. A történet a Prozorov testvérek életéről szól, akik egy általunk nem ismert kisvárosban élnek, de folyamatosan gyerekkoruk színhelyére, Moszkvába vágyakoznak. Terveket szőnek, újabb és újabb határidőket tűznek ki, aztán minden marad a régiben, élik tovább szürke kisvárosi életüket.
Csehov Három nővére a boldogságkeresés drámája, melyben nem az a drámai, hogy a hőn áhított boldogság (Moszkva) elérhetetlen lenne a szereplők számára, hanem az, hogy ők semmit nem tesznek az eléréséért. Vágyakoznak utána, beszélnek róla, múltjukban és tervezett jövőjükben keresik, s közben talán észre sem veszik, hogy a boldogság mindannyiuk számára elérhető lenne. Nem látják, hogy a keresett "Moszkva" nem a múltban és nem a jövőben, hanem a jelenben és a mellettük álló emberekben van — de csak akkor, ha bátorkodnak a jelenben élni.
"Nem olyannak kell ábrázolni az életet, amilyen, nem is olyannak, amilyennek lennie kellene, hanem olyannak, ahogy álmainkban megjelenik" — mondja Trepjov Csehov Sirályában. A színház nem imitál s nem irányt mutat, hanem egyszerűen csak tükröz. Mindig saját világunkról szól. Nincs ez másképp a Három nővér színrevitelekor sem: ezek a szereplők és ezek a vágyak ma is élnek, köztünk, bennünk vannak. Mindannyian vágyakozunk a magunk Moszkvája után, s csupán rajtunk áll, hogy elérjük-e valaha.

Leánder és Lenszirom
Meséhez méltóan kalandok, varázslat és természetesen erőpróbák sora követi egymást a Keresztes Attila által rendezett látványos, mozgalmas, humoros jelenetekben bővelkedő előadásban: Leánder, a kobold rútságával anyja bűnéért fizet, aki tündérként emberbe szeretett, s így maga is emberré vált. A gyáva és pipogya Bölömbér király immár több mint 16 éve Leánder erdejében tévelyeg, büntetésül, hogy lenyilazta a kobold macskáját. Leánder azzal a feltétellel engedi szabadon az uralkodót, ha nekiígéri azt, ami még a királynak sincs. Bölömbér boldogan belemegy a remeknek tűnő alkuba, nem is sejtvén, hogy épp eltévedése után megszületett lánya kezét ígérte a koboldnak. Hazatérve palotájába ámulva találkozik a gyönyörű és halottnak hitt apját gyászoló Lenszirom királykisasszonnyal, akinek épp 16. születésnapját és eljegyzését ünneplik. Bölömbér, hogy megmentse lányát, kalitkába záratja, éjjel-nappal őrizteti porkolábjaival, de minden hiába: Leánder megszökteti a lányt, ám ahelyett, hogy macskájává tenné, beleszeret.
A Keresztes Attila által rendezett látványos, mozgalmas, humoros jelenetekben bővelkedő előadás dalszövegeit Demény Péter írta, zeneszerzője Incze G. Katalin, dramaturgja Bodó A. Ottó, díszlet- és jelmeztervezője Bianca Imelda Je­remias, koreográfusa Kozma Attila, rendezőasszisztense Szilágyi Re­gina.


Chioggiai csetepaté
Carlo Goldoni vígjátékát ugyancsak Keresztes Attila rendezésében állította színpadra a szatmári színház társulata. A darab egy napsütéses, olasz kikötővároska életét mutatja be, ahol kezdetben teljes nyugalom honol: az asszonyok és leányok varrás és csipkeverés közepette várják haza férfijaikat a hosszú halászatból. Aztán elhangzik egy-két jó kis pletyka, és elindul az incselkedés, marakodás, nehogy túl nagy és unalmas legyen a várakozás.
A Chioggiai csetepaté bajkeverői két halászcsalád asszonyai, akik képtelenek hirtelen haragjukat és hangos szájukat kordában tartani. A csetepatét egymáshoz vágott csípős megjegyzéseik váltják ki, a halászatból éppen hazatérő férfiak pedig már rosszindulatú túlzásokkal tarkított történeteket hallanak. Mindenki igazságot akar tenni, így a baj csak tovább fokozódik, végül bírósági ügy lesz belőle. A helyzet leleményes gyógyítója a városi jegyző, no meg a szerelem: a komédia végén nem csupán megbékélnek a marakodók, hanem még egy hármas lakodalmat is ünnepelnek.
Az előadás szereplői: István István, Lőrincz Ágnes, Laczkó Tekla, Péter Attila Zsolt, Nagy Csongor Zsolt, Nagy Orbán, Némethy Zsuzsa, Vencz Stella, Varga Andrea, Galló Ernő, Nagy Antal, Zákány Mihály, Gaál Gyula, Bándi Johanna, akik közül majdnem mindenkit a másik két előadásban is láthat a szentgyörgyi közönség.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 225
szavazógép
2011-02-19: Színház az egész világ - Nagy B. Sándor:

Itt a mohácsi vész?

Március 1-jén, kedden 19 órától a Kézdivásárhelyi Városi Színház társulata Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel: a Tamási Áron Színház nagytermében előadja az Itt a mohácsi vész? című szilveszteri kabaréját. Az előadásban rövid humoros jelenetek és operettrészletek váltogatják egymást, igazi felhőtlen szórakozást ígérve a közönségnek.
2011-02-19: Gazdaság - Csinta Samu:

Lézerblokkoló, a kockázatos csodaműszer

Két nagyobb összegű büntetés áráért már felvértezhetjük autónkat, hogy előre jelezze a radaros és lézeres rendőrségi sebességmérőket, sőt, utóbbiakat blokkolni is tudja, így a gyorshajtás tényét a rendőrök nem tudják rögzíteni.