Belföldi hírek

2011. február 22., kedd, Belföld

Dől a vámosdominó
Újabb 53 határrendőrt vettek őrizetbe tegnap a hatóságok. Ezúttal a román—moldovai határon lévő Albiţa átkelőn kutatták át a vámépületeket, és házkutatást tartottak az őrizetbe vett határrendőrök otthonaiban is. Az őrizetbe vett, majd ügyészségi kihallgatásra bekísért személyek között van a határátkelő parancsnoka is. Többségüket otthonukból szállították Bukarestbe kihallgatásra, egy részüket munkahelyükről vitték el.

A hatósági kiszállás miatt tegnap reggel az átkelőnél két órán keresztül szünetelt a forgalom. Korábban a román—szerb határon lévő temesmórai és a néranádasi, valamint a román—ukrán határ szeretvárosi átkelőjénél vettek őrizetbe mintegy száz határrendőrt és vámost. Őket azzal gyanúsítják, hogy kenőpénz fejében szemet hunytak az illegális cigarettacsempészet fölött. A vámbotrány miatt menesztették tisztségéből Radu Traian Mărginean országos vámfőnököt, miután büntetőjogi eljárást indítottak ellene. Azzal gyanúsítják, hogy a Szatmár megyei Halmi határátkelő volt vezetőjét 130 000 euró kenőpénz fejében nevezte ki, majd újabb 300 000 eurót kért a kinevezésben érdekelt üzletemberektől a mandátum meghosszabbításáért.

A Mátyás-szobor második újraavatása
Jelképes avatóünnepséget szerveznek holnap az erdélyi magyar történelmi egyházak és mintegy húsz erdélyi civil szervezet a kolozsvári Mátyás király szoborcsoportnál, mivel a nemrég restaurált emlékmű hivatalos ünnepi újraavatására csak április elején kerül sor. A tervek között szerepel a Mátyás király születésének 568. évfordulója alkalmából tavaly év végén restaurált, csaknem száztíz éves szoborcsoport megkoszorúzása. A magyar és a román állam által közösen restaurált szobor hivatalos újraavatására április első hétvégéjén kerül sor. Mintegy kéttucatnyi kolozsvári lakos január 20-án jelképesen villámcsődületet szervezve már újraavatta a szoborcsoportot, ily módon tiltakozva a hivatalos avatóünnepség időpontja kapcsán kialakult politikai vita miatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1504
szavazógép
2011-02-22: Belföld - :

Hírsaláta

VÉGRE MEGEGYEZTEK. Réthelyi Miklós, a magyar nemzeti erőforrás minisztere elfogadta Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter meghívását, és részt vesz a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport újraavatásán — közölte a tárca az MTI-vel. A megfelelő időpont többszöri egyeztetése eredményeként Réthelyi Miklós a román fél által javasolt április 2—3-i hét végén tud eleget tenni a felkérésnek.
2011-02-22: Közélet - Hecser László:

Vargyas vizet kínál Barótnak

Falugyűlést és pásztorfogadást tartottak csütörtökön Vargyason. Ilkei Ferenc polgármester az elmúlt időszak megvalósításairól és a községet érintő nehézségekről szólt, majd idei terveket vázolt, de szó esett a Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal ápolt kapcsolatról, a Góbé termékcsaládról is.