Hírsaláta

2011. február 22., kedd, Belföld

VÉGRE MEGEGYEZTEK. Réthelyi Miklós, a magyar nemzeti erőforrás minisztere elfogadta Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter meghívását, és részt vesz a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport újraavatásán — közölte a tárca az MTI-vel. A megfelelő időpont többszöri egyeztetése eredményeként Réthelyi Miklós a román fél által javasolt április 2—3-i hét végén tud eleget tenni a felkérésnek.

CSILLAGHULLÁS VÁRHATÓ. A Demokrata Liberális Párt úgy döntött, felfüggeszti azok párttagságát, akik ellen büntetőeljárás folyik, egész addig, míg vége nincs a bírósági eljárásnak — közölte a miniszterelnök. Ha állják szavukat, Monica Iacob Ridzitől Dan Păsatig sok, élvonalba tartozó politikusnak kell elbúcsúznia a párttól. (Erdély fm)
DEMOKRÁCIA AZ RMDSZ-BEN. Egyenlő megjelenést biztosítanak a szervezők a három elnökjelöltnek az RMDSZ tisztújító kongresszusán. Jelöltenként tíz perc bemutatkozási időt javasol a Szövetségi Állandó Tanácsnak Kovács Péter kongresszusi biztos. Szintén az ő javaslatára egymás mondandójára három percben válaszolhatnak a jelöltek. A tisztségre Eckstein-Kovács Péter, Kelemen Hunor és Olosz Gergely pályázik. Közülük választ majd az 555 küldött. (Transindex)
ÁLDOZATI BÁRÁNYOK. Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke pénteken sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, a szövetség számára nem jelentene gondot, hogy soraiból jelöljön miniszterelnököt, igaz, az RMDSZ jelenleg nem kéri a kormányfő cseréjét. Borbély elmondta, a kabinet, melynek tagja, áldozati kormány, számtalan igen fájdalmas döntés meghozatalára kényszerült. Arról nem beszélt, az idén sor kerül-e hasonló lépésekre. (Transindex)
ORSZÁGNYI MEG NEM SZÜLETETT GYERMEK. A terhességmegszakítások száma 1958 és 2008 között 22 millió felettire tehető Romániában, ez több, mint az ország jelenlegi lakossága. Úgy számolják, hogy az említett időszakban minden asszonyra, nőre átlagban három abortusz jutott. 1966 után, mikor megszigorították az abortuszt, 15 000 nő halt meg a szakszerűtlen magzatelhajtás következtében, hogy mennyire tehető az ugyanilyen okok miatt meddővé vált asszonyok száma, máig sem tisztázott. (România liberă)
PARKOT A FALVAKNAK! Kis botránysorozat kíséri a Borbély László alárendeltségébe tartozó Környezetvédelmi Alap kezdeményezését, hogy európai és kormánypénzből parkosítanak. Több tucat faluban, községben előbb kaptak pénzt parképítésre az önkormányzatok, mint kanalizálásra, vízvezeték-hálózat kiépítésére vagy utakra. Most olvassuk, Kovászna megyéből is hét település részesül ilyen támogatásban. Minden bizonnyal mifelénk senkinek sem lesz kifogása az ellen, hogy Sepsi­szent­györgy egymillió lejt kapott az Olt lakónegyed parkosítására, Kovásznán 400 000 lejt fordíthatnak ugyanezen célra. Kérdés, hogy Kézdiszentléleken a parkra szánt 400 000 lejnek, Nagyaj­tán a 357 000 lejnek, Lemhényben a 316 000 lejnek, Kőrös­patakon a 449 000 lejnek, illetve Bölönben a számukra kiutalt 294 000 lejnek nem lehetne-e ésszerűbb felhasználása?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1535
szavazógép
2011-02-22: Közélet - Kuti János:

Nábobok, bárók, grófok (A múlt hét)

Románia vezetőinek népszerűsége úgy leesett, mint a beteg vérnyomása érvágás után. Sajnos, általában nem az ő vérüket, vagyonukat csapolják meg, hanem ők a lakosság jövedelmét.
2011-02-22: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Dől a vámosdominó
Újabb 53 határrendőrt vettek őrizetbe tegnap a hatóságok. Ezúttal a román—moldovai határon lévő Albiţa átkelőn kutatták át a vámépületeket, és házkutatást tartottak az őrizetbe vett határrendőrök otthonaiban is. Az őrizetbe vett, majd ügyészségi kihallgatásra bekísért személyek között van a határátkelő parancsnoka is. Többségüket otthonukból szállították Bukarestbe kihallgatásra, egy részüket munkahelyükről vitték el.