Életet menthet a pánikgomb

2011. február 24., csütörtök, Közélet

Pénteken jótékonysági farsangi bált tart a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány Baróton.

Célja adományt gyűjteni a jelzőrendszeres távfelügyelet bővítésére. A működő segélyhálózatról és a rendezvény előkészületeiről lapunkat Tóth Anna református lelkész, programvezető tájékoztatta.
Háromszéken tíz településen huszonnégy egyedül élő idős ember élvezi jelenleg a pánikgomb nyújtotta biztonságot, évente tíz-tizenöt éles riasztást jegyeznek a diszpécserszolgálat munkatársai. Aki a Diakónia Keresztyén Alapítványtól ilyen készüléket kapott, egy vezetékes vagy mobiltelefon ötvenméteres körzetében egyetlen gombnyomásra kapcsolatba kerül a szolgálat központjával, és onnan segítséget kérhet. A riasztót folyamatosan maguknál hordó idős emberek ezáltal biztonságban érezhetik magukat, mert hirtelen rosszullét, elesés esetén bármilyen testhelyzetből azonnal jelezhetnek.
Az alapítvány jelzőrendszerének központi jelelosztója több ezer pánikgomb rákapcsolását is megbírná, csupán a készülékeket kellene megvásárolniuk az önkormányzatoknak, illetve kér­hetnének támogatást testvértelepüléseiktől. Ha beszerezték, ott maradnak a falvakban, és min­dig annak adnák oda, akinek szüksége van rá — véli Tóth An­na. Egy pánikgomb ára kétszáz euró, egy-egy településen elegendő lenne tíz-tizenöt készülék.
A programvezető a jótékonysági bál előkészületei kapcsán elmondta, példaértékű az az összefogás, ahogy a barótiak és Erdővidék falvai segítik a rendezvényt, a nőszövetségek sütnek-főznek, a báli büfé bevételét az alapítványnak ajánlják, egy óvónő saját kezűleg készített maszkokkal díszíti fel a művelődési házat, kézművesek, képzőművészek ajánlottak jutalomtárgyakat a tánc- és jelmezverseny díjazásához, valamint a tombolához, vállalkozók is adakoznak.
Úgy tűnik, a szombati esemény több egy bálnál, az előkészületek valóságos segélymozgalommá duzzasztották, ami által a segélyezők később akár életet is menthetnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1789
szavazógép
2011-02-24: Közélet - Szekeres Attila:

Félreértés miatti bonyodalom (Bölön)

Az épülő gyógyfürdő
A megyei tanács mai ülésén minden valószínűség szerint határoznak A borvíz útja programban szereplő telephelyek átvételéről.
2011-02-24: Közélet - Fekete Réka:

Segítik a segítőket

Jövő csütörtöktől kezdődő, magyar nyelvű, díjmentes képzésre jelentkezhetnek az önkormányzatok szociális feladatokat ellátó alkalmazottjai, akik többsége szakmai alapképzettség nélkül végzi munkáját.