Hírsaláta

2007. október 13., szombat, Belföld

GIGI FIZET. Oana Pellea pert nyert Gigi Becali ellen. A milliárdos juhásznak 350 millió régi lejt kell fizetnie Amza Pellea lányának, mert a választási kampányban engedély nélkül használta fel a Mihai Viteazul film címszerepét játszó színész portréját. (Ziua)

AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS LASSÚ ÉS TEKERVÉNYES ÚTJA. Monica Macovei szülei pert vesztettek, megfellebbezhetetlen ítélet született arról, hogy Bukarest központjában lévő, egykor államosított, majd megvásárolt villalakásukat át kell adniuk jogos tulajdonosának. (Adevărul)

MUNKAERŐHIÁNY LESZ. A munkaügyi tárca vezetője, Paul Păcuraru úgy véli, legtöbb három év múlva a romániai demográfiai válságnak jelentős hatásai lesznek a munkaerőpiacra. A miniszter az ország legnagyobb problémájaként értékelte a népességcsökkenést, másodlagosnak minősítve a pénzügyi gondokat. A munkaerőpiacot eddig elkerülték a demográfiai hatások, viszont három éven belül a kormányon lévő politikai alakulatoknak megoldásokat kell találniuk a munkaerőhiány leküzdésére, amit legvalószínűbben az Ázsiából és Afrikából érkező bevándorlók támogatásával oldhatnak majd meg. (Mediafax)

KORMÁNYÁTALAKÍTÁS A LÁTHATÁRON. Liberális források szerint az EP-választások lezárulása után minisztercserék várhatóak. Menesztenék állítólag Adomniţei oktatási és Păcuraru munkaügyi minisztert, illetve Chiuariut az igazságügyi tárca éléről. A minisztercserék mellett az is felvetődött, hogy a kormány összetételét is megváltoztatják, a szociáldemokraták és a parasztpártiak is megkapnának néhány kormánytisztséget. Ez nemcsak a bizalmatlansági indítvány kapcsán meginduló tárgyalások eredménye lenne, hanem a liberálisok be akarják biztosítani azt is, hogy a jövő évi költségvetést megszavazzák a parlamentben. Ha azt megvétózzák, felér egy elfogadott bizalmatlansági indítvánnyal. A parasztpártiak egyelőre tagadják, hogy belépnének a liberális többségű kormányba. Mindezek mellett az is felmerült, hogy a kormány mondjon le, és a Nemzeti Liberális Párt vonuljon ellenzékbe. Ezen a véleményen van Puiu Haşotti, Crin Antonescu és Ludovic Orban alelnök, aki szerint az a fontos, hogy a kormány ne akkor bukjon, amikor Băsescu akarja, hanem akkor mondjon le, amikor ő jónak látja. (Cotidianul)

CÁFOLNAK. Traian Băsescu államfő aggályaira válaszként Camelia Spătaru kormányszóvivő kijelentette: a kormánynak nem áll szándékában megszüntetni a korrupcióellenes ügyészséget. (HotNews)

TÖBB A MAGYAR EGYETEMISTA. Ötvenhét szakon több mint kétezer-ötszáz a magyar elsős a Babeş—Bolyain. Ezt Magyari Tivadar, az egyetem rektorhelyettese közölte tanévnyitó beszédében. A tavalyi évhez képest közel tíz százalékkal nőtt az egyetemre jelentkező diákok száma. Magyari rámutatott: az önálló magyar karok ügyét, de általában az egyetem szerkezetének reformját a mostani vezetőség a januárig tartó mandátuma során már nem tűzi napirendre. (RTV, magyar adás)

SZÉP REMÉNYEK. Bizottsági vita nélkül kerülhet a plénum elé a kisebbségi törvény tervezete. A szakbizottságokban elakadt kisebbségi törvény tervezetének vitáját a végtelenségig lehetne folytatni, ebből a bűvös körből azonban ki kell törni — ennek egyetlen útja az, hogy a tervezet bizottsági jelentés nélkül kerül a képviselőház plénuma elé — véli Asztalos Ferenc. (Maszol)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2007-10-13: Közélet - Szekeres Attila:

Mit akarnak?! (Jegyzet)

Itt mindenki jobban tudja, mi kell másnak, mint maga a ,,szenvedő" alany vagy környezete. A nemzeti kisebbségek helyzetét olyan jól megoldották, hogy annak csodájára jár egész Európa, s nem értik, a nemzeti közösségek miért háborognak, miért követelőznek még, amikor ŐK olyan nagyszerűen viszonyulnak hozzájuk.
2007-10-13: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Kinevezték az új mezőgazdasági minisztert
Dacian Cioloş (felvételünkön) lett az új mezőgazdasági miniszter, miután tegnap alig három órára a miniszterelnök javaslatának benyújtása után Traian Băsescu államfő is aláírta az új tárcavezető kinevezését. A mezőgazdasági szakértőként számon tartott, 38 éves Cioloş miniszteri tanácsadóként kezdett el dolgozni 2005-ben a mezőgazdasági tárcánál, ahol mostani kinevezéséig államtitkár-helyettesként felelt az európai külkapcsolatokért.