Belföldi hírek

2007. október 13., szombat, Belföld

Kinevezték az új mezőgazdasági minisztert

Dacian Cioloş (felvételünkön) lett az új mezőgazdasági miniszter, miután tegnap alig három órára a miniszterelnök javaslatának benyújtása után Traian Băsescu államfő is aláírta az új tárcavezető kinevezését. A mezőgazdasági szakértőként számon tartott, 38 éves Cioloş miniszteri tanácsadóként kezdett el dolgozni 2005-ben a mezőgazdasági tárcánál, ahol mostani kinevezéséig államtitkár-helyettesként felelt az európai külkapcsolatokért.

A mezőgazdasági szakképesítést romániai és franciaországi egyetemeken szerzett Cioloşnak tíz év tapasztalata van az európai intézményekkel való kapcsolattartásban. Erre nagy szüksége lesz, ugyanis a Călin Popescu Tăriceanu vezette kormány új tagjának alig egy hónap alatt működőképessé kell tennie a mezőgazdasági kifizetési ügynökség rendszerének számítástechnikai részét. E mulasztás miatt Románia figyelmeztetést kapott a héten az Európai Bizottságtól, amely harmincnapos haladékot adott a hiányosságok pótlására. Cioloş már kinevezése előtt jelezte, hogy vállalja a felelősséget a mezőgazdasági védzáradék esetleges alkalmazása miatt, és kész lemondani miniszteri posztjáról, ha egy hónap múlva az Európai Unió büntetéssel sújtja Romániát.

Három nap haladék

Ha három nap múlva nem mond le a Tăriceanu-kabinet, a Liberális Demokrata Párt (LDP) bizalmatlansági indítványt kezdeményez A Tăriceanu-kabinet — korrupt és inkompetens kormány címmel ― jelentette be tegnap Theodor Stolojan elnök. Az LDP a DP-vel együtt kívánja kezdeményezni a bizalmatlansági indítványt. ,,Felszólítjuk a Tăriceanu-kormányt, hogy sürgősen mondjon le, vállalva a politikai felelősséget Decebal Traian Remeş volt mezőgazdasági miniszter és a többi miniszter kinevezéséért és támogatásáért, akiket a korrupció vádja ért" ― áll a párthatározatban. Az indítvány érdekében az LDP tárgyalásokba bocsátkozik minden olyan képviselővel és szenátorral, aki támogatja a korrupció elleni harcot. t Corneliu Vadim Tudor tegnap kijelentette, a Nagyrománia Párt semmilyen formában nem támogatja a DP és az LDP bizalmatlansági indítványát. ,,Amíg ők el nem mondják, hogy két évig, amíg kormányon voltak, mit tettek, mit loptak el, mit privatizáltak csalással, nem segítjük őket a bizalmatlansági indítvány benyújtásában" ― mondta Vadim Tudor heti sajtótájékoztatóján.

Beperelik Borbélyt

A Konzervatív Párt bepereli Borbély László fejlesztési minisztert, akit azzal vádol, hogy elhanyagolta a 2001/10-es törvény tiszteletben tartását és gyakorlatba ültetését. Az említett törvény előírja, hogy a privatizációkból származó alapok két százalékát az államosított és visszaszolgáltatott ingatlanokból kilakoltatott bérlők számára építendő lakásokra kell fordítani. Dan Voiculescu pártelnök ugyanakkor felszólítja a kormányfőt, hogy a kabinet legközelebbi ülésén sürgősségi rendelettel szabályozza a KP által a 2007/353-as törvénytervezetbe foglalt javaslatokat a bérlők védelmét illetően. A konzervatívok kezdeményezése értelmében három évvel meghosszabbítanák a bérleti szerződéseket azok esetében, akiket kilakoltatnának otthonaikból. A képviselőház egyébként október 9-én elutasította a párt erre vonatkozó törvénytervezetét.

Az EP-be készülnek

Az SZDP tegnap harmincöt EP-képviselő jelöltjének, illetve a párt és az ifjúsági szervezet mintegy húsz tagjának jelenlétében mutatta be az EP-választásokra összeállított politikai kínálatának tervezetét, amelyet közvitára bocsátanak. Mircea Geoană elnök a csomag főbb pontjai között említette a nyugdíjak, a szülési pótlékok emelését, az egészségügy és az oktatás költségvetésének kiegészítését, a minimálbér emelését. ,,Brüsszelben nem csak azoknak kell képviselniük minket, akik üres szavakat hangoztatnak, és kiürítik pénztárcáinkat. Meg kell szabadulnunk a régi módú politizálástól, a korrupciótól" — mondta az SZDP-elnök. Titus Corlăţean EP-listavezető szerint a csomagban nagyon sok a ,,konkrét megoldás".

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2007-10-13: Belföld - x:

Hírsaláta

GIGI FIZET. Oana Pellea pert nyert Gigi Becali ellen. A milliárdos juhásznak 350 millió régi lejt kell fizetnie Amza Pellea lányának, mert a választási kampányban engedély nélkül használta fel a Mihai Viteazul film címszerepét játszó színész portréját. (Ziua)
2007-10-13: Közélet - Szekeres Attila:

Bardocon nem emelnek adót

Bár a kormány még adós az inflációs ráta közlésével, a bardoci önkormányzat nem várt tovább, s megállapította a jövő évi adók és illetékek mértékét, hogy idejében megtervezhesse a 2008-as költségvetést. Balázsi Dénes polgármester javaslatára a helyi tanács keddi ülésén egyöntetű szavazattal döntöttek arról, hogy a helyi adókat és illetékeket az ideiek szintjén tartják.