Botticelli-mű került elő Esztergomban

2007. június 9., szombat, Világfigyelő

Minden valószínűség szerint Sandro Botticelli eddig ismeretlen, az 1460-as évekből származó falképét fedezték fel az esztergomi Királyi Palotában ― jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter tegnap Rómában.

Megalapozott tudományos hipotézis támasztja alá a felfedezést, amely két magyar restaurátor, Wierdl Zsuzsanna és Prokopp Mária művészettörténészek évek óta tartó feltáró munkájának az eredménye ― mondta Hiller István a Római Magyar Akadémián (RMA) tartott sajtótájékoztatón. A miniszter szerint nagy szakmai viták követik majd a bejelentést, a világ művészettörténete és a reneszánszkutatás teljes erővel erre a szenzációra figyel. Hiller István elárulta azt is, hogy fél éve tud a falkép létezéséről.

Wierdl Zsuzsanna a kutatás történetét ismertetve elmondta, hogy a magyar királyok egykori székhelyén, Esztergomban, ahol az 1400-as évek második felében működött a reneszánsz kultúra egyik legjelentősebb közép-európai központja, Vitéz János érsek udvara, az ország legjelentősebb freskóegyüttese található.

Mint mondta, az 1934―1938 között folyó ásatások során került a napvilágra az érsek dolgozószobájában az a falképsorozat, amely embernagyságú, allegorikus nőalakok formájában négy erényt ábrázol: az Okosságot, a Mértékletességet, az Erőt és az Igazságosságot.

A sorozatot siralmas állapotban találták, az ,,erényekről" már az első vizsgálatok során kiderült, hogy a képek legfelsőbb felülete sajnos, visszahozhatatlanul elpusztult ― fejtegette a művészettörténész.

Ugyanakkor Wierdl Zsuzsanna elmondása szerint a megmaradt alapfestmény olyan kiemelkedő színvonalú alkotásnak látszott, hogy a kutatókat már hét évtizeddel ezelőtt elkezdte foglalkoztatni a kérdés: ki volt vagy kik voltak a különleges szépségű nőalakok alkotói. Mint kifejtette, a mű tisztítása során lépésről lépésre ütött át az eredeti vonalvezetés, egyre inkább igazolódni látszott az a feltételezés, hogy a festőt a korabeli Itália legjelentősebb festőműhelyeiben kell keresni. Így jutottak arra, hogy Filippo Lippi műhelyének technikájával áll rokonságban a mű.

A közel hét éven át tartó nyomozás végül azt igazolta, hogy a Mértékletesség szembetűnő rajzi hasonlatosságot mutat nevezetes Botticelli-féle női fejek vonalvezetésével. Különösen csak rá jellemző a nyakvonal finoman kifelé domborodó hajlatának, a vékony szemöldök határozottan kerek ívelésének, a hajfürtök esésének, vezetésének, sőt, színének azonossága ― hangsúlyozta. A művészettörténész szerint a történeti körülmények, vagyis Vitéz János érsek firenzei kapcsolatai, a Lippi-műhelyben használt alapozó aláfestés módszerének használatában megfigyelhető módszertani párhuzamok, a nőalakok megformálásának és szellemiségének feltűnő hasonlósága, a bekarcolt aláírás értelmezése alapján Sandro Botticelli ifjúkori, talán első önálló művének tekinthető a női alak. Több oklevél is bizonyítja, hogy Botticelli ebben az időszakban Magyarországon járt.

Wierdl Zsuzsanna elmondta, hogy a többi nőalak vizsgálata jelenleg is tart, az sem kizárható, hogy egy kéztől származik az egész falképsorozat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 276
szavazógép
2007-06-09: Belföld - x:

Hírsaláta

BAJBAN A SÓGOR. Vizsgálódni kezdett a Korrupcióellenes Ügyészség Verestóy Attila sógora, Ferenczy Károly kétes ügyletei után — adja hírül az Evenimentul zilei. A lap egy áprilisi számában jelezte, hogy a szenátor rokona 2001-ben 135 millió lejért vásárolta meg a műemlék épületként besorolt székelyudvarhelyi kúriát az Agroprodcom Rt. állami cégtől. Néhány hónap múlva ugyanaz a cég eladott Ferenczynek hat hektár földet több építménnyel, egy tavat és egy gyü­mölcsöskertet, összesen 25 000 euróért. Ezt a szerződést megtámadta az udvarhelyi városháza, mert a hathektáros telket saját vagyonának tekintette. Szász Jenő polgármester abszurdnak tartja az eladási árat, Udvarhelyen egy négyzetméter terület ára 20—150 euró. A polgármester szerint Ferenczy egy garzonlakás áráért kapta meg a telket. Az ügyészség megerősítette, megnyitották Ferenczy dossziéját, és elkezdték a nyomozást.
2007-06-09: Világfigyelő - x:

Határon túli magyar színházak fesztiválja Kisvárdán

Véglegesítették a Határon Túli Magyar Színházak XIX. Fesztiválja programját; a június 21—30. közötti rendezvényen 26 előadást láthat Kisvárdán a közönség ― közölte a helyi várszínház és művészetek háza vezetője.