MagaslesNépszavazás vagy kutyakomédia

2007. október 13., szombat, Világfigyelő
Az utóbbi időben a népszavazás — mint a demokrácia fontos intézménye, a nép akaratának kinyilvánítása — a hatalomért folyó perfid perlekedéssé vált Magyarországon.

Kezdődött ez azzal az ócska trükkel, hogy a Fidesz már az alkotmánybíróságot is megjárt s zöldutat kapó néhány kérdésével szinte azonos időpontban(?) egy magánszemély is benyújtotta más megfogalmazásban ugyanezen kérdéseket, zavart idézve elő, végződve Gyurcsány Ferenc parlamenti fenyegetéseivel, miszerint, ha a Tisztelt Ház nem szavazza meg az ún. tisztasági csomagját, amelyben keresztes lovagként hirdeti meg a korrupció elleni harcot, a népszavazást is igénybe veszi. (,,Lássuk, mi erről az istenadta nép véleménye?" — érvelt a miniszterelnök). Ráadásul ugyanaz a trükk ismétlődött, mint a Fidesz kezdeményezése kapcsán. Most a Magyar Nemzet egy újságírója nyújtott be, a kormányfőt megelőzve, népszavazási kezdeményezést a korrupció elleni ,,harcról", ezzel a hatályos magyar törvények szerint négy hónapra (amíg az Országos Választási Bizottság vagy esetlegesen az alkotmánybíróság dönt) blokkolja a kérdéskört... Jelenleg különben háromszázat is meghaladja azon kérdések száma(?), melyeket egyesületek vagy civil személyek nyújtottak be az Országos Választási Bizottsághoz, ezek közt olyan népszavazást igénylő fontos kérdés is szerepel, hogy legyen-e ingyenes a sör(?!). Láthatólag a népszavazási láz Magyarországon ma azzal a kockázattal jár, hogy ez a fontos demokratikus eszköz céllá változik, s boldog-boldogtalan különféle kezdeményezésekkel bombázhatja az illetékeseket, miközben a népszavazás, mint intézmény eljelentéktelenedik, elveszíti komolyságát. Mindez tragikomikus és siralmas, de a demokrácia olyan mértékű megcsúfolása is, amelyre nemigen volt példa az újabb kori magyar történelemben. Az eddig kiírt népszavazások közül tulajdonképpen csak az uniós csatlakozásról szólónak volt létjogosultsága, a rosszul feltett kérdések és a durva szocialista ellenpropaganda miatt a kettős állampolgárságról szóló is kisiklott, növelve a káoszt, a bizalmatlanságot és a magyarság megosztottságát. A kialakuló helyzet reménytelen, de kezd vészesen komollyá válni...

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2007-10-13: Világfigyelő - x:

Szegeden tojással ­fogadták Gyurcsányt

A csütörtöki szekszárdi incidens után Szegeden is megpróbálták tojással megdobálni Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, amikor egy megnyitóra érkezett. Itt két embert vittek el a rendőrök.
2007-10-13: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

Elfogadhatatlanok a Benes-dekrétumok
Szolidaritásáról biztosította Magyarországot a Benes-dekrétumok szlovákiai megerősítése kapcsán Erika Steinbach, a német kitelepítettek szövetségének (BdV) elnöke, a kormányon lévő Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) emberi jogi főképviselője. Szlovákia Magyarországgal szembeni magatartását elfogadhatatlannak nevezve.