Röviden

2007. október 13., szombat, Világfigyelő

Elfogadhatatlanok a Benes-dekrétumok

Szolidaritásáról biztosította Magyarországot a Benes-dekrétumok szlovákiai megerősítése kapcsán Erika Steinbach, a német kitelepítettek szövetségének (BdV) elnöke, a kormányon lévő Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) emberi jogi főképviselője. Szlovákia Magyarországgal szembeni magatartását elfogadhatatlannak nevezve.

A Benes-dekrétumok ― hangsúlyozta Steinbach ― ellentétesek a nemzetközi joggal, összeegyeztethetetlenek az Európai Unió alapvető normáival. A BdV vezetője ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy cseh bíróságok még mindig alkalmazzák azokat, s elítélte a közelmúltban hozott szlovák parlamenti döntést. A német kitelepítettek szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy nagy örömmel vesz részt azon a találkozón, amelyet az Országgyűlés elnöke november közepére hívott össze a II. világháború után Magyarországról kitelepített németek ügyének megvitatására. Örvendetesnek nevezte, hogy a különböző magyar pártok egyaránt részt vesznek a témával foglalkozó találkozón, s általánosságban azt, hogy a magyar parlament foglalkozik a kérdéssel, megerősítendő: rendívül sajnálatosnak tartja, hogy annak idején nagy számú németet űztek el Magyarországról. A BdV elnöke mindezzel összefüggésben kiemelte, hogy Magyarország ebben a vonatkozásban már korábban jelképes gesztust tett, emlékeztetve az 1992-ben elfogadott, a kitelepítetteket érintő kárpótlási törvényre. A törvény az elkobzott vagyonok kérdését ,,szimbolikus módon" rendezte ugyan, nem történt visszaszolgáltatás, hanem kárpótlási jegyek kibocsátására került sor, de Magyarország egyértelműen jelezte jó szándékét, amit az érintettek megelégedéssel fogadtak.

Róma vétóra készül

Az olasz kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy hivatalos formában nemet mondjon az európai parlamenti képviselői helyek új elosztására ― áll egy tegnap nyilvánosságra került kormányzati dokumentumban. A dokumentum ,,elfogadhatatlannak" nevezi az új rendet, amely a korábbinál hattal kevesebb mandátumot irányoz elő Olaszországnak. Az EP-ben nagy többséggel megszavazott új felosztás szerint, amely a 2009. évi EP-választások után lép életbe, az uniós tagállamok többsége a jelenleginél kevesebb képviselőt küldhet majd Strasbourgba. Olaszországnak, amely jelenleg 78 képviselői hellyel rendelkezik, 2009-től kezdve be kellene érnie 72-vel. Ugyanakkor a hasonló lélekszámú Nagy-Britanniának és Franciaországnak, amelyek ma szintén 78 képviselőt delegálnak az EP-be, a jövőben 73, illetve 74 mandátuma lenne. Megjegyzendő, hogy e dokumentum értelmében Romániának is az eddiginél kettővel kevesebb mandátuma lesz.

Népirtás és sértődés

Az amerikai elnök és a jelenlegi, illetve volt külügyminiszterek közös hét eleji nyilatkozata ellenére az amerikai képviselőház külügyi bizottsága jóváhagyott egy határozatot, amely népirtásnak ismeri el az oszmán birodalom végnapjaiban, 1915―17-ben az örmények körében törökök által véghezvitt vérengzéseket. Külpolitikai hírforrások azt a hírt közölték, hogy válaszlépésként Ankara hazahívta washingtoni nagykövetét. A török elnök úgy pontosította a hírt, hogy a nagykövetet konzultáció céljából hívták kis időre haza.

Segítséget kérnek a tálibok

Mohammed Omar molla, a tálibok vezetője felszólította Afganisztán szomszédait, hogy segítsenek fegyvereseinek elmozdítani Hámid Karzai elnök kormányát, és kiűzni a külföldi csapatokat. Az interneten közzétett üzenetben, amelynek hitelességéről egyelőre nem lehetett megbizonyosodni, a molla ugyanolyan támogatást kér a nyugati erők eltávolításához, mint amilyet Afganisztán a szovjet megszállás idején kapott. A tálib vezető kéri, hogy vonjanak meg minden segítséget a szövetséges erőktől, mert azok ,,veszélyt jelentenek az egész térségre".

Egymillió euró Mladicért

Egymillió eurós vérdíjat tűzött ki Ratko Mladic délszláv háborús bűnös fejére a belgrádi kormány. A döntést a szerb Nemzetbiztonsági Bizottság hozta, s 250—250 ezer eurót ajánlott fel két további boszniai szerb háborús bűnösért is — közölte tegnap Rasim Ljajic, aki a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős belgrádi bizottságot vezeti.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2007-10-13: Világfigyelő - Bogdán László:

Népszavazás vagy kutyakomédia (Magasles)

Az utóbbi időben a népszavazás — mint a demokrácia fontos intézménye, a nép akaratának kinyilvánítása — a hatalomért folyó perfid perlekedéssé vált Magyarországon.
2007-10-13: Kultúra - Bogdán László:

A bomlás tünetei (Bemutató a Tamási Áron Színházban)

A cím akár blaszfémikusnak is tekinthető, mivel Dürrenmatt egyik utolsó fekete gengszterkomédiájában a meggyilkoltak testét a címadó szereplő egy, a gazdasági válság következtében munkahelyét s családját is elveszítő, lecsúszott és cinikus tudós találmánya, egy igen elmés szerkezet bomlasztja fel.