IdénybenÉgetés helyett komposztálás

2007. október 16., kedd, Gazdakör

Az őszi kerteket leggyakrabban úgy tisztítják meg a lehullott lomboktól, hogy kupacokba összegyűjtve elégetik. Pedig környezetkímélőbb és ésszerűbb módon is megszabadulhatunk az elszáradt levelektől, földre hullott gallyaktól, s még a talaj termékenységét is javíthatjuk.

Ősszel a nagy mennyiségű lehullott lomb főként azoknak okoz gondot, akik a levélszőnyeg látványát kizárólag az erdőben tartják szépnek, saját kertjükben nem. Az avar fontos védelmi szerepet tölt be a természetben. A lehullott levelekből összeálló takaróréteg nélkül a talaj szempontjából életfontosságú mikroorganizmusok (egysejtűek, gombák stb.) nem tudják átvészelni a telet. A lombtakaró melegen tartja a talajt, így óvja a növényzetet, és búvóhelyet jelent többek között a gilisztáknak, rovaroknak, csigáknak, apró hüllőknek, de még a sünöknek is. A fák, bokrok alatt, cserjés részeken vagy ágyásokon — a természet mintájára — nyugodtan otthagyhatjuk hát a lehullott lombot. Tavaszra a lombtakaró szép lassan lebomlik.

Ugyanakkor az őszi ásáskor a lehullott és összegereblyézett faleveleket — gyakorlatilag a szerves anyag jelentős részét — a talajforgatással együtt visszajuttatjuk a természetes anyagkörforgásba, kiváltva ezzel a műtrágyákat. Mindenképpen figyeljünk az avar összegyűjtésekor és égetéskor, nehogy a sünök a tűz martalékává váljanak.

Természetesen, akad olyan kert is, ahol nincs lehetőség az összes lehullott lomb talajtakaróként való felhasználására. Ebben az esetben sem kell feltétlenül az égetéshez folyamodni, mert lehet komposztálni. Ha van komposztálónk, egy-egy adag rendszeresen belekevert avar minden bizonnyal jó hatással lesz a szerves halomban végbemenő átalakulási folyamatokra. Ha viszont ennél többet is szeretnénk tenni, építhetünk külön lombkomposztáló hálót. Előnye, hogy kizárólag lehullott lombbal pakolhatjuk meg, nem kell forgatni és átrakni, csak feltöltéskor jól meglocsolni a belekerülő leveleket. A hálót egyszerűen kialakíthatjuk dróthálóból és néhány cölöpből vagy vasrúdból, méretét a lehullott lomb mennyiségéhez igazíthatjuk. Fontos megjegyezni, hogy minden levél komposztálható, viszont a különféle fajták lebomlási ideje eltér egymástól. Például a dió, a vadgesztenye, a platán, de még a nyár is hosszabb idő alatt komposztálódik, de ezeket is nyugodtan gyűjthetjük, sőt — minél többféle levelet keverjünk össze! Tavaszra — akárcsak az erdőben — szépen összeesik, lebomlik a lombkupac, de a kerti munkák beindulásának idején még esetleg megmaradt halmocskát elhasználhatjuk talajtakarásra (párolgás, gyomosodás stb. ellen), vagy tavasztól a vegyes zöld javakat komposztálókeretünkbe adagolhatjuk.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2007-10-16: Riport - Mózes László:

Faluházak megálmodója

Idős Bíró Gábor szenvedélyes építész. Nyughatatlan ember, ki tisztes kora ellenére sem tétlenkedik, hanem gondolkodik, rajzol, tervez, közösségi kérdések foglalkoztatják. Egyebek mellett faluház-elképzelésének jövője, sorsa, mely nem csak új, jól kihasználható, környezetébe szervesen illeszkedő épületeket jelent, hanem hisz abban, hogy településeink foszladozó közösségi életén is változtatni tudna, összecsomózhatná a szétfaricskálódott emberi kötelékeket. Most éppen kiállításra készül, életművének egy töredékét szeretné közszemlére állítani Sepsiszentgyörgyön, s az is foglalkoztatja, miként láthatnák minél többen rajzait, ismertető anyagait. Lélekkel, tiszta hangon beszél munkájáról, nem csak összegző szándékkal, hanem azért is, hogy ismertesse Erdély épített örökségét.
2007-10-16: Gazdakör - Incze Péter:

Charolais — fajtatisztán vagy keresztezve (Húsmarhatartás)

A Charolais fajtát hazájában, Franciaországban nagy létszámban (hozzávetőleg kétmillió anyatehén) tisztán tenyésztik, de végtermék-előállító keresztezésre is használják tejtermelő és vegyes hasznosítású fajtáknál. Viszont az unió más országaiban, valamint Európán kívül is a végtermék-előállító keresztezésben való felhasználásnak sokkal nagyobb a szerepe.