Közgazdasági Nobel-díj

2007. október 16., kedd, Világfigyelő

Az amerikai Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson kapta az idei közgazdasági Nobel-díjat a mechanizmustervezés elméletét megalapozó munkásságáért ― jelentette be tegnap Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A három tudós azokat az optimális mechanizmusokat vizsgálta, amelyek lehetővé teszik bizonyos célok, például a társadalmi jólét vagy a magánprofit elérését. A mechanizmustervezés elmélete segít különbséget tenni a piacok működése számára kedvező és kedvezőtlen helyzetek között ― fogalmazott az akadémia indoklásában. A közgazdasági Nobel-díjat a svéd központi bank alapította 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2007-10-16: Világfigyelő - x:

Koalíciós megállapodás Ukrajnában

Ma írják alá az ukrán ,,narancsos erőkhöz" kötődő pártok a koalíciós megállapodást.
2007-10-16: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Nem érnek véget a viták az uniós támogatások elosztásáról. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, miután az álmutyizók veszélyeire hívta fel a figyelmet — akik országszerte rá hivatkoznak —, és szigorú vizsgálatokat helyezett kilátásba, új honlap indítását is ígérve, ahol mindenki bejelentést tehet, s a minisztérium kivizsgálja a gyanús eseteket, közölte, hogy jó hírnév megsértése miatt bepereli Orbán Viktort, aki az InfoRádió szeptember 19-i adásában kijelentette: a Magyarországra érkező uniós pénzek nagy részét ellopják, s a maffiamódszerek veszélyeire figyelmeztetett.