Magyar tükör

2007. október 16., kedd, Világfigyelő

Nem érnek véget a viták az uniós támogatások elosztásáról. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, miután az álmutyizók veszélyeire hívta fel a figyelmet — akik országszerte rá hivatkoznak —, és szigorú vizsgálatokat helyezett kilátásba, új honlap indítását is ígérve, ahol mindenki bejelentést tehet, s a minisztérium kivizsgálja a gyanús eseteket, közölte, hogy jó hírnév megsértése miatt bepereli Orbán Viktort, aki az InfoRádió szeptember 19-i adásában kijelentette: a Magyarországra érkező uniós pénzek nagy részét ellopják, s a maffiamódszerek veszélyeire figyelmeztetett.

* Kiderült, az uniós szakértők is értesültek a gyanús esetekről, s ismerik az Állami Számvevőszék jelentését. Különben 121 gyanús esetről tudnak. Danuta Hübner regionális fejlesztéspolitikai EB-biztos kijelentette: ,,a szabálytalanságok megelőzése, feltárása, orvoslása, illetve jelentése a bizottságnak nagyon fontos". Abban az esetben, ha az Európai Bizottság ellenőrző szervei súlyos és nem orvosolt szabálytalansághoz köthető támogatásokat tárnak fel, a bizottság felfüggesztheti a folyó támogatás egy részét vagy teljes egészét… * Továbbra is viták kereszttüzében áll Gyurcsány Ferenc népszavazással való fenyegetőzése és ún. ,,tisztasági csomag"-ja, amely a szocialista frakción belül is ellenállásba ütközik, s magával a népszavazással a koalíciós partner sem ért egyet. A program nagy részével igen. Különösen fontosnak tartják a párt- és a kampányfinanszírozás kérdését. A képviselőket viszont az összeférhetetlenségi törvény ingerli, amely választásra kényszerítené a polgármester-képviselőket, mert Gyurcsány programja világosan kimondja, egyszerre egy személy ne lehessen képviselő is és polgármester is. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy az unió tizennégy országában működik ez a rendszer, s nem értik, miért kellene választaniuk. A nagy ellenző, Karsai József szerint magának a miniszterelnöknek kellene elöl járnia a jó példával, s lemondania mind képviselői, mind pártelnöki mandátumáról, hogy energiáit végre a kormányzásnak szentelhesse. Az összeférhetetlenségi törvénynek van egy olyan kitétele is, hogy a gazdasági társaságok vezetői ne lehessenek képviselők, hogy a gazdasági és a politikai szféra élesen váljék el egymástól. * Érzékenyen érinti a honatyákat az elszámolásaikra vonatkozó új szabály is, amely megtiltaná a számla nélküli elszámolásokat. * Sokak szerint ezekben a kérdésekben ötpárti tárgyaláson kellene dönteni, hiszen Karsai szerint az országban olyan rossz a hangulat, és olyan politikusellenesség van, hogy az emberek talán arra a kérdésre is igennel felelnének, hogy fel kell-e akasztani a képviselőket (?). * Sokak szerint a miniszterelnök egész csomagja csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet az újabb és újabb korrupciós botrányokról. * Tovább gyűrűzik az egészségügyben történő átalakítások keltette vihar. A szakmai és érdekvédelmi szervezetek nem értenek egyet a több-biztosítós egészségügyi rendszerrel, szerintük az egész átgondolatlan, politikai alku született… * Folyik a vita Rogán Antal V. kerületi polgármester és az egészségügyi minisztérium között parkolási ügyekben is, a fideszes polgármester szerint a minisztériumnak parkolási díjat kellene fizetnie, mivel a terület a polgármesteri hivatalé. Horváth Ágnes szerint Rogán rosszul értelmezi a törvényeket...

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2007-10-16: Világfigyelő - x:

Közgazdasági Nobel-díj

Az amerikai Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson kapta az idei közgazdasági Nobel-díjat a mechanizmustervezés elméletét megalapozó munkásságáért ― jelentette be tegnap Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.
2007-10-16: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Népszavazási hullám
Lehet népszavazást tartani a felsőoktatási tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetéséről az alkotmánybíróság tegnapi határozatai szerint.