Röviden

2007. október 16., kedd, Világfigyelő
Népszavazási hullám

Lehet népszavazást tartani a felsőoktatási tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetéséről az alkotmánybíróság tegnapi határozatai szerint.

Az alkotmánybíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozatait, amelyek korábban már hitelesítették az aláírásgyűjtő ívek mintapéldányait a Fidesz és a KDNP által a képzési hozzájárulás, a vizitdíj és kórházi napidíj ügyében elindított népszavazási kezdeményezések esetében. t Összesen 71 elbírálatlan népszavazási kérdés van az Országos Választási Bizottság (OVB) előtt, ebből az MTI összegzése alapján legalább 49 foglalkozik a politikai közélet megújításának kérdéseivel. Húsz kérdést az MSZP-frakció, nyolcat a Fidesz képviselőcsoportja, tizenötöt a miniszterelnök egyik főtanácsadója, ötöt Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, egyet Cs. Kádár Péter, a Magyar Rádió nyáron elbocsátott munkatársa nyújtott be az OVB-hez.

Elégedetlenek a szocialista polgármesterek

Az MSZP-frakció polgármester tagjai jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartják a polgármesteri összeférhetetlenségre vonatkozó javaslatot ― mondta Molnár Gyula, az MSZP országgyűlési képviselője, a XI. kerület polgármestere tegnap Budapesten újságíróknak, miután a szocialista polgármesterek megbeszélést folytattak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. A kormánypárti politikus elmondta: kezdeményezik, hogy a csomagból kerüljön ki ez a javaslat, és hogy induljon egy újabb egyeztetés egy közjogi csomagról, amelynek része lenne az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozás, illetve a kisebb parlamentre vonatkozó fideszes elképzelés is.

Putyin elutazik Iránba

Az ellene tervezett állítólagos merénylet hírét figyelmen kívül hagyva, az eredeti terveknek megfelelően elutazik Iránba Vlagyimir Putyin. Mindezt maga az orosz államfő erősítette meg tegnap Wiesbadenben a német―orosz kormánykonzultációkat követően. Az elnök ― aki tegnap egyebek közt külpolitikai kérdésekről tárgyalt vendéglátójával, Angela Merkel német kancellárral ― hangsúlyozta, hogy az iráni atomválságra békés megoldást kell találni. Putyin folyamatosságot ígért az orosz―német kapcsolatokban a küszöbön álló oroszországi parlamenti, majd az azt követő elnökválasztás utáni időszakra. Az orosz elnök hangoztatta, hogy országa érdekelt a Németországgal való együttműködés szorosabbra fűzésében. Putyin meggyőződésének adott hangot, hogy ezen a téren ― a választások kimenetelétől függetlenül ― nem lesz változás. A közös érdekek fontosságát emelte ki Angela Merkel német kancellár is.

Prodi új riválisa

Elsöprő fölénnyel nyerte Walter Veltroni, Róma főpolgármestere az új olasz baloldali tömörülés, a Demokrata Párt főtitkárválasztását. Az 52 éves Veltroni a szavazatok háromnegyedét szerezte meg, a voksoláson közel 3,5 millióan vettek részt. ,,Csodálatos dolog történt. Három és fél millió ember azt mondta, hogy van egy új, derűs, nem üvöltő, nem gyűlölködő Itália, amely mélységes változásokat akar a politikában és az országban" ― mondta Veltroni, aki külön megköszönte a szavazati joggal rendelkező bevándorlóknak, hogy elmentek voksolni. Romano Prodi olasz miniszterelnök, a párt elnöke, akinek Veltroni a legnagyobb riválisa a kormányfő-jelöltségért a következő parlamenti választásokon, hangsúlyozta: ,,A kormánynak nincsen félnivalója, sőt, rendkívüli módon megerősödik."

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4438
szavazógép
2007-10-16: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Nem érnek véget a viták az uniós támogatások elosztásáról. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, miután az álmutyizók veszélyeire hívta fel a figyelmet — akik országszerte rá hivatkoznak —, és szigorú vizsgálatokat helyezett kilátásba, új honlap indítását is ígérve, ahol mindenki bejelentést tehet, s a minisztérium kivizsgálja a gyanús eseteket, közölte, hogy jó hírnév megsértése miatt bepereli Orbán Viktort, aki az InfoRádió szeptember 19-i adásában kijelentette: a Magyarországra érkező uniós pénzek nagy részét ellopják, s a maffiamódszerek veszélyeire figyelmeztetett.
2007-10-17: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében ma 19 órától Ruszuly Éva egyéni előadóestjének — Visky András: Júlia — előbemutatója. Jegyek elővételben a pénztárnál.