Háromszéki részvények a piaconBrassóiak a volt traktorfülkegyárnál

2007. október 17., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A brassói Icco Kft. nyilvános ajánlatot tett a bodzafordulói Rocab Rt. (volt traktorfülkegyár) részvényei 31,27 százalékának a felvásárlására, a papírok 68,73 százaléka már a kezében lévén. A 2,50 lej névértékű részvények darabjáért 2,88 lejt adna, és ajánlatát november 5-ig tartja fenn. Az ügyletet a bukaresti Unicapital brókercég bonyolítja le.

A bodzafordulói Rocabnak összesen 517 828 részvénye van, ezek 35,81 százaléka idén júliusig a Teofil Bularca adminisztrátor kezében volt, akkor viszont nagy hányadát eladta az Iccónak, mely így 68,73 százalékra növelte tulajdonrészét. Az Icco-csoport több mint ezer alkalmazottat foglalkoztató építési fővállalkozó, adminisztrátora Călin Filimon Costan.

A magánosítás során magánkézbe adott Rocab-részvényeket a nyilvános piacon (Rasdaq) jegyzik, a tőzsdei jelentés szerint az utóbbi ötvenkét héten egy papír piaci ára 0,20 és 2,88 lej között volt, de az október 15-i tranzakción már a záróár 3,20 lejre ugrott, a nap végére pedig 2,9620 lejes átlagár alakult ki. Október 15-ig egy esztendő alatt kevés, alig harmincnégy adásvételt jegyeztek, ellenben a cég nem kevesebb, mint 357 758 papírja cserélt gazdát a piacon. Călin Filimon Costan, a teljes felvásárlásra törekvő brassói Icco Kft. adminisztrátora kezében van a hűtéstechnikai és konyhai berendezésekkel foglalkozó, a nyilvános piacon szintén jegyzett, temesvári Comservice cég papírjainak közel 98 százaléka is.

A közzétett teljes felvásárlási ajánlat szerint az Icco nem szándékszik megváltoztatni a bodzafordulói gyár tevékenységi területét, nem számolja fel, és nem is hívja vissza a piacról.

A gyár fő tevékenységi területének megváltoztatásáról az október elején — a nyilvános felvásárlási ajánlatot megelőzően — tartott rendkívüli közgyűlés egyébként már döntött: traktorgyártás helyett fémszerkezetgyártással foglalkozik.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 685
szavazógép
2007-10-17: Riport - Fekete Réka:

Fehér köpenybe bújt az irigység Bodokon

Bodok község három falujában az a hír járja, hogy akiket a diakóniások (a Diakónia Keresztyén Alapítvány ápolói) gondoznak, azoknak a szolgáltatás ellenében elveszik a házát. Mondják, hogy a riogatás dr. Rákosi Dénes községi családorvostól származik, aki így kíván bosszút állni azért, mert leányát, aki négy évig az alapítvány ápolójaként dolgozott, augusztusban a Diakónia elbocsátotta.
2007-10-17: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A szárazság ára (Padlón a mezőgazdaság)

Nem csak néhány alapélelmiszer árában, hanem Románia külkereskedelmi mérlegében is megmutatkozik az idei szárazság következménye.