Padlón a mezőgazdaságA szárazság ára

2007. október 17., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Nem csak néhány alapélelmiszer árában, hanem Románia külkereskedelmi mérlegében is megmutatkozik az idei szárazság következménye.

Napraforgóból a tavalyhoz képest csaknem egyharmad termett (1,6 milliárd tonnáról valamivel több, mint félmilliárdra csökkent), a búzánál pedig negyvenszázalékos csökkenés következett be (5,6 milliárd tonna helyett országos szinten csak hárommilliárdot takarítottak be) — áll a statisztikai hivatal összesítésében. Az okok között első helyen a szárazság található, de jelentős a bevetett terület csökkenése is. Mindez elsősorban az étolaj és a kenyér árának emelkedésében mutatkozott meg, előbbi esetében a nyersanyag duplájára emelkedett (70 baniról 1,4 lejre kilogrammonként), így ma már egy liter olaj ára eléri az 5,5 lejt is.

A mezőgazdasági alultermelés begyűrűzött az ország külkereskedelmi deficitjébe is, jelentősen növelve azt. Az év első hét hónapjában a mezőgazdasági termékek és élő állatok behozatala 28 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és elérte az 1,37 milliárd eurót. A legnagyobb növekedés a gabonaféléknél volt tapasztalható, behozatala 120 százalékkal növekedett a tavalyhoz képest. Ehhez viszonyítva a kivitel elenyésző, nem éri el a 300 millió eurót. Vagyis az első hét hónapban az ország kereskedelmi deficitjének tíz százalékát a mezőgazdaság okozta (a deficit egyébként 11,4 milliárd euróra rúgott).

Az ágazat visszaesését az is mutatja, hogy becslések szerint valós értékben a mezőgazdasági termelés mintegy tizenegy százalékkal csökken az idén, míg tavaly 3,3 százalékkal növekedett, a nemzeti összterméknek pedig a mezőgazdasági termékek alig 6,5 százalékát adják, míg tavaly az arány 8 százalék volt.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 685
szavazógép
2007-10-17: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Brassóiak a volt traktorfülkegyárnál (Háromszéki részvények a piacon)

A brassói Icco Kft. nyilvános ajánlatot tett a bodzafordulói Rocab Rt. (volt traktorfülkegyár) részvényei 31,27 százalékának a felvásárlására, a papírok 68,73 százaléka már a kezében lévén. A 2,50 lej névértékű részvények darabjáért 2,88 lejt adna, és ajánlatát november 5-ig tartja fenn. Az ügyletet a bukaresti Unicapital brókercég bonyolítja le.
2007-10-17: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Jegybanki aggodalmak

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója hétfőn a hivatalosságok segítségét kérte az infláció visszaszorí­tá­sában. Bukaresti sajtótájékoztatóján kifejtette: a jegybank monetáris politikája ehhez nem elegendő, társulnia kell hozzá az adó- és szerkezetátalakítási politikának is.